Vrijheidsdressuur: Buiging

Vrijheidsdressuur: Buiging De buiging is er in twee varianten: de klassieke en de diepe buiging. Het is een mooie, sierlijke oefening, die bovendien goed is voor de spieren van je paard. Hoe leer je hem aan?

Vrijheidsdressuur

Er zijn twee belangrijke principes binnen de vrijheidsdressuur: je dwingt het paard nergens toe, en tijdens de training beloon je het paard zodra het iets goed doet. Het eerste vormt de basis van de oefeningen en komt terug in het woord: Vrijheid. Het belonen is belangrijk om je paard de oefening correct aan te leren. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een clicker, maar ook je stem kan als signaal werken. Als beloning zijn snoepjes een optie, maar ook een aai of knuffel, even samen spelen, of zelfs gewoon eventjes rust. Kies iets wat jouw paard prettig vindt en wat hem of haar zal motiveren.

Wat is de oefening?

Het paard strekt zijn voorbenen en brengt zijn buik omlaag, al dan niet met zijn hoofd tussen de benen.

Benodigdheden

  • Paard moet bekend zijn met het targetten en eventueel met de spagaat.
  • Clicker
  • Snoepjes (bijvoorbeeld wortel, appel, brokjes)
  • Zweepje

Hoe ga je te werk?

Train deze oefening niet op een gladde ondergrond. Het paard kan dan gemakkelijk wegglijden en zijn voorbenen overstrekken met blessures en angst tot gevolg. Omdat je mogelijk met snoepjes in je hand werkt, zal het paard sneller over zijn grenzen heengaan. Deze oefening is best belastend, vraag dus zeker niet teveel van je paard en doe de oefening niet te lang achter elkaar. Pas ook op als je paard zijn hoofd tussen de benen omhoog -richting de buik- houdt, dat kan sneller tot blessures leiden.

Methode 1

Er zijn twee methodes om de oefening aan te leren. Bij de eerste houd je je hand, met eventueel een snoepje erin, tussen de voorbenen van je paard. Houd je hand laag bij de grond, niet bij zijn buik. Je paard zal waarschijnlijk eerst naar achter lopen om bij je hand te komen - loop zelf mee naar achter en hou je hand op dezelfde plek. Zodra je paard stilstaat en met zijn neus je hand aanraakt, clicker en beloon je. Geef de beloning pas als je paard weer rechtop staat. Koppel ook meteen een signaalwoord aan het omlaag gaan, bijvoorbeeld 'buiging', of het franse woord 'plié'. Als je paard dit doorheeft kan je je hand steeds iets verder naar achter houden, waardoor hij zijn voorbenen steeds meer moet strekken. In het begin zal je paard waarschijnlijk zijn benen nog iets buigen.

In feite heb je dan al de diepe buiging, waarbij je paard zijn hoofd tussen de benen houdt. Als je hier een klassieke buiging van wil maken ga je hem opnieuw laten targetten op je hand, maar die hand houd je dan vóór zijn hoofd tijdens de buiging. Het is belangrijk dat je paard zijn hoofd naar voren brengt maar zijn buik laag houdt. Hou je hand de eerste keren dus vlak bij zijn hoofd, zodat hij begrijpt dat hij erop moet targetten zonder omhoog te komen. Je kan dan zijn hoofd steeds iets verder terug naar voren vragen, totdat hij recht vooruit kijkt en zijn buik nog steeds laag heeft.

Methode 2

De andere methode is met behulp van de spagaat en een zweepje. Zet je paard in de spagaat, maar niet te ver. Tik daarna zacht met het zweepje tegen zijn buik, op de plek van de singel, en clicker/beloon. Je kan met het handvat van de zweep tikken, dat voelt het paard duidelijker. Herhaal dit een aantal keer en gebruik daarbij steeds het signaalwoord. Na een paar keer houd je de zweep net onder zijn buik, en zeg je het signaalwoord. Als het goed is snapt je paard inmiddels dat hij met zijn buik moet targetten op de zweep en zal hij iets omlaag komen. Zo niet, dan herhaal je stap 1. Als je paard het principe doorheeft kan je hem steeds iets meer omlaag vragen. Zorg dat hij steeds in de spagaat staat, op die manier is het gemakkelijker om zijn voorbenen gestrekt te houden.

Variaties

Een zeer goed getraind paard zou de buiging op het blok uit kunnen voeren. Dit vereist echter een zeer solide blok en een gespierd paard met veel ervaring met deze oefening. Doe dit dus niet zomaar, het kan anders tot ernstige blessures leiden. Je kan de oefening ook onder het zadel vragen, maar bedenk dat het paard dan onverwacht een hoop extra gewicht op zijn voorbenen krijgt. Doe ook dit dus pas als jij en je paard ruime ervaring met de buiging hebben, en doe het alleen als je paard zijn hoofd vóór zijn benen houdt, nooit ertussen.
© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsdressuur: Om te beginnenVrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Vrijheidsdressuur: Op het blokEen paard op een blok laten staan is geen lastige oefening, al kan hij wat geduld vragen. Het is wel een mooie oefening,…
Vrijheidsdressuur: SpagaatDe spagaat is een leuke oefening en bovendien een hele nuttige. Hij is namelijk zeer geschikt om je paard lekker soepel…
Vrijheidsdressuur: Spaanse pasDe spaanse pas is één van de mooiere oefeningen binnen de vrijheidsdressuur. Het is sierlijk en elegant. Bovendien kan d…

Vrijheidsdressuur: ComplimentHet compliment is misschien wel één van de mooiste oefeningen van de vrijheidsdressuur. Daarnaast is de oefening niet er…
Mok bij het paardMok bij het paard kan door heel veel verschillenden oorzaken komen en kan op heel veel manieren behandeld worden. In dit…
Bronnen en referenties
Danibanani (37 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.