Paard longeren met een hulpteugel

Net als met rijden kun je ook tijdens het longeren je paard trainen. Dit kun je doen door te longeren met een hulpteugel. Nu zijn er natuurlijk heel veel verschillende hulpteugels en hoe weet je nou welke je moet gebruiken? Hoe moeten ze bevestigd worden? En wat is eigenlijk het doel hiervan? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen. Longeren met een hulpteugel wordt gedaan om het paard sterker en soepeler te maken. Wanneer de longeur goed met een hoofdstel en longeerlijn kan longeren, kan deze met een hulpteugel gaan longeren. Wanneer de longeur dit voor het eerst doet is het verstandig om een ervaren persoon mee te laten kijken zodat er niets fout gaat. Er zijn heel veel verschillende hulpteugels die je tijdens het longeren kunt gebruiken. Welke je gebruikt hangt af van het paard en de behendigheid van de persoon die hem longeert.

Hulpteugels die tijdens het longeren gebruikt kunnen worden:

Touwtje

Met een touwtje longeren is een van de makkelijkste manieren om met een hulpteugel te longeren. Je kunt een touwtje gewoon in de winkel kopen en is meestal van katoen of nylon. Er zijn heel veel verschillende manieren om een paard bij te zetten met een touwtje. De meest gebruikte manier is als volgt:
Zorg dat je een knoopje in het midden van het touwtje legt zodat je altijd weet wat het midden is. Vervolgens leg je het midden van het touwtje op het midden van je longeersingel. Daarna haal je het touwtje door de ringen van de longeersingel. Vervolgens haal je het touwtje door de bitringen en zet hem aan de zijkant aan de singel vast. Het voordeel van het longeren met een touwtje op deze manier is dat het in een driehoek loopt en op deze manier wordt het paard niet in zijn bewegingen belemmerd.

Door welke ring je het touwtje doet ligt helemaal aan het paard en de houding waarin je hem wilt trainen. Wanneer je het touwtje door een hogere ring haalt zal het paard meer in de oprichting komen en als je het touwtje door een lagere ring haalt zal het de hals juist meer laten zakken. Ook kun je het touwtje tussen de voorbenen bevestigen. Het paard moet dan de hals nog meer laten zakken met als gevolg dat het de buikspieren aanspant waardoor de rug op zal bollen. Dit heeft weer tot gevolg dat het achterbeen beter zal ondertreden waardoor het paard soepeler en losser door het lijf zal gaan lopen. Wanneer het paard sterker wordt en losser door het lijf gaat lopen zal dit het rijden in positieve zin beïnvloeden.

Bijzetteugel

Een bijzet bestaat uit een leren riem met een gesp en een rubberen ring. Een bijzet bevestig je aan de longeersingel en vervolgens klip je hem aan het bit. Aan welke ring je de bijzet bevestigt hangt, net als bij het touwtje, af van de houding waarin je het paard wilt longeren. Een voordeel van een bijzet is, is dat het makkelijk te bevestigen is en je kunt het paard gemakkelijk naar binnen stellen door de binnenste bijzet korter te zetten dan de buitenste. Een nadeel van het longeren met een bijzetteugel is dat de bijzet snel wat gaat slingeren door de rubberen ringen en dit geeft een onrustige inwerking in de mond van het paard.

Pessoa

Een pessoa is een ideale hulpteugel voor een wat verder doorgereden paard. Als je zelf eenmaal snapt hoe alle touwtjes bevestigd moeten worden is het ook een makkelijke manier om je paard mee bij te zetten. Een pessoa heeft een beetje hetzelfde effect als longeren met een dubbele longe alleen is longeren met een pessoa makkelijker. De pessoa kan op drie officiële standen bevestigd worden: lang en laag, middelhoog en hoog.

Lang en laag:

De katrollen worden op de onderste ring van de singel gezet, vervolgens haal je de touwtjes door het bit en bevestig je ze tussen de voorbenen. Als je het paard op deze manier bijzet komt het goed en ontspannen over de rug.

Middelhoog

De katrollen bevestig je aan de tweede ring, de touwtjes haal je door de bitringen en klip je op de eerste ring vast. Als je de pessoa op deze manier bevestigd moet het paard wat meer sluiter dan in de eerste houding. Desondanks komt het paard nog wel goed over de rug en kan het de hals omlaag brengen. Doordat het paard meer moet sluiten komt het beter op het achterbeen waardoor het meer verzameld en meer gaat dragen.

Hoog

De katrollen bevestig je aan de tweede ring, de touwtjes haal je door de bitringen en klip je op de bovenste ring vast. Wanneer je het paard op deze manier vastzet zal het goed opgericht lopen. Bij deze houding is het wel heel belangrijk dat het paard wel genoeg ruimte houd om de hals uit te leggen. Vaak zie je wanneer een paard in deze houding gezet wordt dat het zich opkropt en er niet meer mooi doorheen loopt. Verder sluit het paard zich, wanneer het dus correct bijgezet is, wel flink waardoor het nu echt op het achterbeen komt, gaat dragen, en zal gaan verzamelen. Dit is een houding voor een goed door getraind paard.

Chambon

Een chambon is een hulpteugel die zowel tijdens het rijden als tijdens het longeren gebruikt kan worden. Een chambon bestaat uit een stuk leer met aan elke kant een ring dat aan het kopstuk van het hoofdstel bevestigd wordt. Ook zit er een elastische of leren riem tussen de voorbenen. Vervolgens heb je een touwtje met aan de uiteinden een musketon haak. De musketon haken klip je aan het bit vast, vervolgens haal je het touwtje door de ringen van het kopstuk en maak je ze tussen de voorbenen vast aan de elastische of leren riem. Een voordeel van het longeren met een chambon is dat de druk beter verdeeld wordt over nek en bit. Een nadeel van de chambon is dat een paard alsnog flink de neus eruit kan drukken, zonder dat dit gecorrigeerd wordt.

Gogue

Ook de gogue kan zowel bij het rijden als bij het longeren gebruikt worden. Een gogue ziet er eigenlijk bijna hetzelfde uit als een chambon, het enigste verschil is dat de touwtjes bij de gogue verder doorlopen. Bij een gogue worden de touwtjes door het kopstuk en door de bitringen gehaald. Vervolgens worden de touwtjes vastgezet aan een leren riem die tussen de voorbenen aan de singel vastzit.

Het voordeel van een gogue is dat het wat meer neerwaartse druk geeft waardoor de meesten paarden snel zullen ontspannen en hun hoofd laten zakken. Een nadeel van een gogue is dat de touwtjes door de 4 musketonhaken snel gaan wiebelen en kunnen sommige paarden dus niet mooi rustig in de aanleuning komen.

Slofteugel

Een slofteugel is een lange lijn die je bij het longeren en het rijden kunt gebruiken. De meeste mensen gebruiken hem tijdens het longeren op de volgende manier:
Je maakt de slofteugel tussen de voorbenen vast aan de singel, vervolgens haal je ze door de bitringen en maak je hem vast aan de longeersingel. Als je een slofteugel op deze manier bevestigd kan een paard goed over zijn rug lopen met als gevolg dat de buikspieren aanspannen, hierdoor komt de rug omhoog en kan het paard beter en verder ondertreden. Dit heeft weer als gevolg dat het paard losser door zijn lijf gaat lopen en dat zal de gangen zeker ten goede komen. Wanneer het paard goed over de rug loopt worden zowel de buikspieren als de rugspieren sterker waardoor de ruiter beter gedragen kan worden.
© 2011 - 2024 Kinie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulpteugels bij het longerenLongeren is een vorm van training die vaak wordt gebruikt bij jonge paarden. Op deze manier worden ze voorbereid op het…
Je paard longeren met een slofteugelJe paard longeren met een slofteugelLongeren is een goede methode om je paard of pony te trainen. Het kan als afwisseling op het werk onder het zadel helpen…
De eerste keer longeren met pessoaLongeren met pessoa deel 1 – De eerste keer Voor veel mensen is het maar moeilijk wegwijs worden als u ze verteld dat ee…
Het paard longerenLongeren lijkt simpel op het rondjes laten lopen van een paard. Echter is longeren een prima manier om een paard te trai…

Zachte beengebreken bij paardenEen hoop mensen kunnen beengebreken bij paarden wel herkennen maar hoe ontstaan ze nou eigenlijk? En kan het kwaad? Moet…
Westernrijden: Het westerntuigIn het westernrijden heb je veel diverse soorten hoofdstellen, bitten en zadels. Hieronder heb ik een kleine selectie ge…
Kinie (31 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.