Westernrijden: Het westerntuig

In het westernrijden heb je veel diverse soorten hoofdstellen, bitten en zadels. Hieronder heb ik een kleine selectie gemaakt.

Het westerntuig

Het hoofdstel met trens

In het westernrijden zie je veel verschillende hoofdstellen, misschien wel meer dan dat je ziet in de dressuur. Wanneer een ruiter begint met het western rijden zullen ze met de basis beginnen. Het bit verschilt vaak erg van het bit wat je ziet bij gevordenen. Dit bit word de snaffle genoemd, een trensbit. Ook hierin heb je diverse soorten, de ringtrens bijvoorbeeld is vaak een enkelgebroken en gebogen mondstuk. Ook word vaak de D-trens gebruikt, dit bit heeft ringen in de vorm van een 'D'. Dit bit ondersteunt de zijwaartse inwerking. Over het algemeen word een hoofdstel gebruikt zonder neusriem, daarom worden de ringen van het bit onder de kin door met elkaar verbonden door middel van een kinriem. Het kinriempje zorgt ervoor dat het bit niet door de mond word getrokken en dat de ringen niet gaan bewegen/ klapperen tijdens het rijden. Bij een hoofdstel met trensbit hoort altijd een frontriem en keelriem.

Bitloos

Veel ruiters rijden ook bitloos, voordat je hieraan begint is het verstandig om het hoofdstel uitgebreid te proberen in de rijbak voordat je ermee gaat buitenrijden. Één van de bitloze hoofdstellen is bijvoorbeeld een mechanische hackamore. De werking van deze hackamore is gevaarlijk bij een verkeerd gebruik en kan het neusbeen van het paard breken. In de wedstrijden is deze mechanische hackamore dan ook niet toegestaan. Er bestaat ook een klassieke hackamore, sidepull en een cowboy's hackamore. De klassieke hackamore word ook wel een "Bosal" genoemd. Het neusgedeelte is een gevlochten van leer of suede. De klassieke hackamore heeft veel weg van een gewoon halster, maar het is niet simpel om hiermee te kunnen rijden. Het is belangrijk om hierbij goede instructie te krijgen. De cowboy's hackamore lijkt op de klassieke hackamore, het neusgedeelte is hierbij gemaakt van een stuk lasso. Hierdoor werkt het scherper in. De sidepull heeft als neusgedeelte een nylon touw, velen gebruiken er ook een bontje omheen. Aan de zijkant zitten de ringen en niet onderaan zoals bij een bosal of cowboy's hackamore.

De frontriemen

De frontriemen bij het westernhoofdstel zijn er in 3 soorten. De frontriem zoals wij die kennen word ook wel browband genoemd. Hij is bevestigd aan het kopstuk en zit voor de oren van het paard. Ook is er een two ear, waarbij er riempjes om de oren van het paard zitten. Naast de two ear is er ook de one ear, hierbij is er één riempje bevestigd die om één oor van het paard gaat.

De scharenbitten

Bij een stang word altijd zonder neusriem gereden. De meeste stangen hebben een scharen die naar achteren gebogen zijn, hier zit een theorie aan vast want door de gebogen scharen is de hefboomwerking zwakker, de scharen kunnen ook niet horizontaal worden getrokken. Een stang met rechte scharen heeft een scherpe inwerking er kan zoveel druk op komen dat de tong kan worden geplet en in erge gevallen kan zelfs de onderkaak breken. Echter zal dit niet gebeuren bij een goed gebruik. Er zijn veel diverse soorten mondstukken. Het juiste bit is afhankelijk van de vorm van de mond. Een ander bit met scharen is de snaffle met shanks, een trensbit met scharen. Dit bit werkt zachter in dan een stangbit.

Het westernzadel

Het is belangrijk wanneer men een westernzadel aanschaft dat er een zadelmaker langs komt met verstand van zaken. Een westernzadel kan net zoals ieder ander zadel niet zomaar op een paardenrug gelegd worden. Ook in de westernzadels zijn veel diverse soorten. Het recreatiezadel is een zadel dat geschikt is voor mensen die regelmatig een buitenrit maken, het is een vrij robuust zadel. Het is ook het goedkoopste zadel in zijn soort. Pleasure zadels zijn er in veel verschillende soorten, met een pleasurezadel kan je niet werken zoals de cowboys dat doen bijvoorbeeld wanneer zij op de ranch werken met koeien. De lasso kan niet om de knop gebonden worden, gebeurd dit wel dan is er een grote kans dat de voorkant van het zadel word losgetrokken. Reiningzadels hebben een grote bewegingsvrijheid bij de beugelriemen. Ook is er in dit zadel een correcte zit mogelijk tijdens spins of sliding stops. De beugelriemen zijn voor het zwaartepunt van de ruiter bevestigd en het zadel heeft een diepere zit. Cuttingzadels is ontworpen voor een specifieke discipline, cutting. Bij de cutting werkt het paard zelfstandig met de ruiter op zijn rug, het is belangrijk dat de ruiter het paard niet hindert in zijn bewegingen het zadel heeft daarom een diepe en vaste zit. De knop voorop het zadel word de horn genoemd, De beugelriemen noemt men fenders. Onder een westernzadel ligt vaak een pad of blanket. Een blanket is een geweven dekentje en word enkel of dubbel onder het zadel gelegd. Een pad is er in veel verschillende soorten materialen.
© 2011 - 2024 Delmar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Western rijden een tak van de paardensportDe meeste mensen die niets hebben met paarden zullen bij Western denken aan de cowboy's die rodeo doen op een stier of p…
Tuig: Het HoofdstelTuig: Het HoofdstelOm paard te gaan rijden heb je verschillende spullen nodig. Ook wel tuig één deel daarvan is het hoofdstel. Deze zit om…
Paard: boomloze zadelsIn een Engels rijzadel zit een ijzeren of kunststof boom, die het zadel zijn vorm geeft. Boomloze zadels hebben in plaat…
Opzadelen van een paardHet opzadelen van een paard is niet heel moeilijk, maar moet wel goed gebeuren. Er kunnen nare dingen gebeuren wanneer e…

Paard longeren met een hulpteugelNet als met rijden kun je ook tijdens het longeren je paard trainen. Dit kun je doen door te longeren met een hulpteugel…
Paardrijden? Oefeningen voor de ruiterPaardrijden? Oefeningen voor de ruiterPaarden moeten altijd soepel en lenig zijn voor het paardrijden, maar hoe zit dat eigenlijk met de ruiter? Die moet eige…
Bronnen en referenties
  • Go West, Antje Holtappel
Delmar (12 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.