Een paard aanschaffen: waar moet je op letten?

Bij het aanschaffen van een paard komt nog heel wat kijken, waar ga je bijvoorbeeld zoeken en waar let je op als je een paard gaat bezichtigen? In dit artikel lees je in het kort waar je op moet letten bij de aanschaf van een paard.

Voorbereiding

Stalling regelen

Als je besloten hebt een paard aan te schaffen is het handig om alvast in je omgeving rond te kijken naar verschillende stallen. Bedenk goed wat je wilt; 24/7 met alleen een schuilstal zonder faciliteiten of liever een binnenbox met gebruik van binnenbak en andere bijbehorende luxe? Ga alvast kijken op stallen en reserveer eventueel een plek.

Veearts en hoefsmid regelen

Wat voor stalling geldt, geldt ook voor een veearts en hoefsmid. Bedenk door welke veearts je een aankoopkeuring wilt laten doen en of je deze veearts ook aanhoud voor de inentingen en calamiteiten. Zoek ook uit welke hoefsmid je het liefst bij je paard wil laten komen. Niks vervelender als een paard dat opeens een arts of smid nodig heeft, terwijl jij nog niet weet welke.

Een paard zoeken

Zelfkennis

Een heel belangrijk aspect bij het kopen van een paard is het hebben van zelfkennis. Wees tegenover jezelf, maar ook tegenover de verkoper van het paard (die kent het betreffende paard immers het beste!) eerlijk over je kunnen. Veel mensen zijn overmoedig en een paard dat hoog in het bloed staat of een hengst is ziet er natuurlijk imponerend en stoer uit, maar als zo'n dier je eigenlijk boven je macht ligt, heb je er bijzonder weinig aan. Bedenk goed wat voor karakter het beste bij jouw karakter zal passen; als je zelf bijvoorbeeld onzeker bent, is het zaak om een paard te vinden dat jou zekerheid en vertrouwen kan geven.

Doelen

Bedenk van te voren wat je graag zou willen doen met je paard. Als je bijvoorbeeld het allerliefst een buitenrit maakt, kan het fijn zijn om een paard te kopen dat al verkeersmak is, zodat je al snel met je nieuwe vriend lekker op stap kan. Als je zeer ambitieus bent en graag ver wil komen in de dressuur- of springsport is het zaak om een paard te kopen dat daar ook potentie voor heeft en eventueel zelfs al wat ervaring. Zo voorkom je teleurstellingen.

Budget

Wat heb je over voor het paard van je dromen? Bedenk van te voren wat je uit wil geven. Denk eraan dat iedereen voor een duppie op de eerste rij wil zitten en dat je over het algemeen voor een goed paard ook wel wat betaalt. Bezuinigen op de aanschaf van een paard is niet aan te raden, als het te mooi klinkt om waar te zijn (paard met ervaring op wedstrijden, hoog geklasseerd voor een belachelijk lage prijs) is dat vaak ook het geval.

Waar zoeken?

Op websites als Marktplaats.nl en Bokt.nl worden doorgaans door particulieren paarden te koop aangeboden. Ook kun je hier zelf een advertentie opstellen, met daarin wat voor paard je zoekt. Je zou ook bij handelsstallen kunnen kijken, hier staan vaak meerdere paarden te koop en zo kun je er gelijk ook meerdere bekijken en eventueel uitproberen. Schroom nooit om veel vragen over een paard te stellen en trek eventueel de betreffende verkopende partij na op het internet.

Een paard bekijken

Lichamelijk

Als je dan een paard hebt gevonden dat je interesseert is het natuurlijk belangrijk dat hij lichamelijk goed in elkaar zit. Wanneer je zelf niet weet waar je naar moet kijken, neem dan iemand mee die dit wel weet. De eerste indruk is al heel belangrijk, kijkt het paard helder uit zijn ogen? Heeft hij geen snotneus en hoe zit hij in zijn vacht? Kijk ook het lichaam na op wondjes, eventuele (oude) drukplekken en bekijk hoe hij op zijn hoeven staan, zien de hoeven er netjes uit?

Andere belangrijke zaken zijn de beenstand, zie hiervoor mijn artikel over afwijkende beenstanden bij paarden: Een afwijkende beenstand bij paarden , de algehele conditie, is hij niet te mager of te dik en hoe het paard beweegt.

Als je de bewegingen wil beoordelen kun je vragen of de verkopende partij het paard los wil gooien, zodat je kunt bekijken hoe het paard in 'vrijheid' beweegt.

Borstelen en zadelen

Vraag of je het paard zelf mag borstelen en zadelen, zo kun je zien of het dier vriendelijk is en hoe het reageert op bijvoorbeeld aansingelen. Raak het dier bij het borstelen over aan, ook bij zijn oren en zijn buik, en kijk wat zijn reactie hierop is.

Voorrijden

Wat erg prettig is, is als het paard even voorgereden kan worden voor je er zelf op stapt. Op deze manier kun jij zien hoe hij zich onder het zadel beweegt en wat hij in zijn mars heeft. Bekijk de drie gangen onder het zadel en wees kritisch over wat je ziet.

Zelf rijden

Daarna mag je waarschijnlijk zelf even erop gaan rijden om te voelen of het dier onder het zadel aan jouw eisen voldoet. Bedenk goed dat dit natuurlijk de eerste keer is dat je op het betreffende paard zit, en dat het echt niet allemaal gelijk fantastisch gaat, maar je moet er natuurlijk wel een goed gevoel aan overhouden. Vind je zijn bewegingen prettig? Is hij goed aan het been en hoe is zijn aanleuning?

Beslissen

Beslis NOOIT ter plaatse of je het paard koopt of niet, doe ook niet zulke beloften. Geef aan dat je er nog even over wil denken en slaap er een nachtje over. Overweeg nogmaals goed of dit paard is wat jij zoekt en ga ook nog een tweede maal kijken en proefrijden. Een welbekende truc bij een tweede bezichtiging is het vroeger komen dan afgesproken is om na te gaan of het paard niet gedrogeerd wordt.

De koop sluiten

Onderzoeksplicht

Als je besloten hebt het paard te willen kopen, moet je je goed realiseren dat jij als koper onderzoeksplicht hebt. Dit houdt in dat jij je ervan moet verzekeren dat het paard niet ziek is en geen gebreken vertoont. Dit kun je doen door een veearts het paard te laten keuren, dit kan zowel klinisch (buitenkant, uiterlijkheden) als röntgenologisch (benen worden op de foto gezet). Als de verkopende partij een aankoopkeuring weigert kun je beter verder zoeken, dan heeft hij vermoedelijk wat te verbergen.

Stel zelf ook nog vragen over het paard aan de verkopende partij over het medische verleden van het paard (kreupel, ziekten, tandproblemen, altijd correct geënt en ontwormd?) en over of hij stalontdeugden heeft.

Koopcontract

Als het paard de keuring goed doorstaan heeft en je besluit het dier te kopen, is het zaak een koopcontract op te stellen waarin de verkopende partij verklaart paard X (naam, chipnummer, levensnummer) voor bedrag Y (bedrag in euro's, voluit geschreven) aan de kopende partij te verkopen. Zorg dat het contract in tweevoud door beide partijen wordt getekend en hou ieder één van de contracten. In zo'n contract zou je ook een proeftijd kunnen afspreken en welke toebehoren met het paard meeverkocht worden.

Als alles rond is, kan ik je nog maar één ding meegeven en dat is veel plezier met je nieuwe paard!
© 2010 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het paard laten keuren voor de koopAls u beslist om een paard te gaan kopen is het ten alle tijden verstandig om een paard te laten keuren. Dit houdt in da…
De medische keuring van een paardDe medische keuring van een paardBij aankoop van een paard raadt men aan om het paard vooraf te laten keuren.Er kan een klinische keuring plaatsvinden, o…
Wat kost een eigen paard?Wat kost een eigen paard? Veel mensen willen een paard kopen. Wat kost een eigen paard nu eigenlijk per maand of per jaa…
Het kopen van een paardHet kopen van een paardNa veel wikken en wegen is nu dan eindelijk de grote beslissing genomen. Je gaat iets doen wat je je leven lang al wilt:…
Studieobject: ChimpanseeMet fossielen kun je heel goed het verloop van de evolutie bewijzen. Maar als je wilt aantonen hoe of waarom een ontwikk…
Bronnen en referenties
  • 1001tips.be Bokt.nl
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.