Hoe gedraagt een blindengeleidehond zich?

Hoe gedraagt een blindengeleidehond zich? Een blindengeleidehond heeft een stevige opleiding van twee jaar achter de rug vooraleer hij zijn blinde of slechtziende baas ontmoet na een positieve match. Het team gaat vervolgens in opleiding waar de baas naast de technische aspecten van het geleidewerk, leert om om te gaan met en te zorgen voor zijn trouwe maat. Dan pas mag het team aan het werk. Een geleidehond is netjes opgevoed en de baas en school doen er tevens alles aan om de kwaliteit van het team hoogstaand te houden. De hond zal normaalgezien nergens ongewenst gedrag vertonen en komt proper voor de dag. De hond gaat overal met zijn baas binnen waarbij de combinatie nergens voor overlast zorgt.

Auto en taxi

In principe heeft een blindengeleidehond geleerd om nooit op de achterbank te springen. De hond kan op verschillende plaatsen gaan zitten of liggen. Dit is mogelijk naast de chauffeur op het voetenmatje, tussen de benen van de geleidehondgebruiker. Maar de hond mag ook achteraan gaan zitten op het voetenmatje natuurlijk. Verder springt de hond probleemloos in een open koffer. Hij zit hier los in of in een bench. Een bench kent hij uit de opleiding uit het puppypleeggezin en/of de opleiding in de geleidehondenschool. Sommige baasjes hebben zelf een oude doek of een dekentje bij wat in een koffer of hij op een voetenmatje plaatst. Soms zorgt de autobestuurder hier zelf voor. De geleidehond krijgt in ieder geval een prima verzorging wat de baas geleerd heeft tijdens de interne opleiding, waardoor de hond zo weinig mogelijk verhaart.

Openbaar vervoer

Trein

Een blinde of slechtziende persoon stapt meestal zelfstandig de trein in en uit met zijn geleidehond en heeft hierbij geen of slechts beperkt hulp nodig. De geleidehond geeft een zitplaats aan, en legt zich netjes onder de zetel of rolt zich indien mogelijk zo klein mogelijk op. De baas doet hierbij normaalgezien het ganse tuig of enkel de beugel (handvat) uit zodat de geleidehond wat meer beweegruimte heeft. Het tuig is in dat opzicht vergelijkbaar met een rugzak die mensen niet de ganse dag willen dragen als ze aan het werk zijn, maar ook uitdoen als ze wat mogen rusten of liggen. Als de geleidehond het tuig of de beugel uit heeft, is dat echter niet meteen een vrijgeleide om de hond te gaan aaien. De hond is nog steeds aan het werk en afleiden is ten stelligste af te raden omdat anders het geleidewerk in het gedrang komt, zelfs als de hond stil ligt. Stel dat de lieve aaigrage man wil uitstappen en de hond vond die persoon wel aantrekkelijk, dan is het voor de geleidehondgebruiker een hele klus om de hond weer onder appèl te krijgen. Daarom is het aanbevolen om steeds aan de persoon met een visuele handicap te vragen of de geleidehond een aaitje mag krijgen of niet.

Bus

Het nemen van de bus, metro en tram verloopt op een gelijkaardige manier dan bij de trein. De hond geeft een buspaal en de bus zelf perfect aan en heeft bij het in- en uitstappen geen arm nodig. Wel is het mogelijk dat hij assistentie nodig heeft van de chauffeur en/of medepassagiers om te weten aan welke halte hij moet uitstappen. Het is voorts afhankelijk van de voorkeuren van de geleidehond en de geleidehondgebruiker waar het team gaat zitten. Dit hangt uiteraard ook af van het bustype. Sommige mensen willen graag bij de uitstapdeur zitten om zeker tijdig de bus te verlaten. Daarnaast zijn er blinden en slechtzienden die een invalidenplaats (klapstoeltjes) prefereren. Nog anderen vinden een vierzitsbank de gemakkelijkste oplossing. En dan zijn er nog mensen die het liefst graag bij de chauffeur willen zitten zodat hij in de mogelijkheid verkeert om hen tijdig te verwittigen bij een uitstaphalte. Indien er reeds iemand zit op de plaats waar de geleidehondgebruiker wil zitten, speelt de bereidwilligheid van beide partijen mee. De blinde of slechtziende persoon vraagt best eerst vriendelijk of het stoort dat hij er bij komt zitten. Anderzijds maakt de andere persoon plaats indien mogelijk, of stelt hij voor om elders te gaan zitten. Meestal gaat een blinde of slechtziende persoon indien mogelijk graag zitten omdat een bus veel bochten maakt en hij zijn evenwicht - zeker met een geleidehond al dan niet in combinatie met een witte stok - anders snel verliest. Soms is een route niet lang en is het de moeite niet om de beugel of het tuig uit te doen. Via enkele eenvoudige tips rust het tuig dan op de benen van de geleidehondgebruiker, op de zitbank of eventueel op de rug van de hond zelf.

Het openbaar vervoer nemen met een blindengeleidehond vormt meestal geen probleem voor iemand blind of slechtziend.

Een gouden tip voor alle bus- en treinreizigers is om geen voedsel of drank op de grond te gooien, en zeker geen kauwgom! Kauwgom plakt vreselijk in de haren van een hond wat er zelfs met heel wat huis- tuin- en keukentips vaak lastig uit te krijgen valt, zeker als je blind of slechtziend bent.

Supermarkt bezoeken met blindengeleidehond

De hond heeft tijdens de thuisinstructie bekende routes geleerd met zijn baas, dus ook de weg naar de supermarkt. Soms gaat de slechtziende of blinde baas echter eveneens naar een onbekende supermarkt. De hond geeft op vraag van de baas de ingang aan. Als de visueel gehandicapte persoon alleen de supermarkt bezoekt, dan doet hij dat soms alleen als hij nog een beetje ziet. De hond volgt de richtingsaanwijzingen van de baas en gaat zo nodig zitten of liggen als de baas iets meer tijd nodig heeft om iets te bekijken. Als een blinde persoon alleen de supermarkt bezoekt, dan heeft hij wellicht hulp nodig. De hond wijst dan op vraag van de baas de infobalie of kassa aan waar de baas vervolgens winkelassistentie vraagt. De hond volgt vervolgens feilloos de winkelbegeleid(st)er. Hij gedraagt zich verder keurig in de winkel en gaat geen vlees stelen, tegen mensen opspringen, blaffen of andere ongewenste dingen doen. Na het winkelen zoekt de hond op commando de kassa. Dit geeft hij al tikkend met zijn neus of anders al springend met zijn voorpoten aan, afhankelijk van de hond en de schoolopleiding die hij genoten heeft. Nadat de boodschappen voltooid zijn, geeft de hond de uitgang aan en is de geleidehondgebruiker weer in staat om naar huis of naar een andere bestemming te gaan.

Winkel met geleidehond voor blinden en slechtzienden

In een kledingwinkel gaat de hond op vraag van de baas rustig liggen. Dit is handig wanneer de blinde of slechtziende persoon iets wil passen, al dan niet onder begeleiding van een verkoper/verkoopster en/of een familielid, partner of vriend(in). Zo gaat de geleidehond eveneens mee in het pashokje en daar blijft hij daar netjes liggen totdat de baas klaar is.

Bij een aantal winkels is de gangruimte erg smal. De geleidehond heeft geleerd om in dergelijke situaties voor de baas te lopen zodat het duo zo weinig mogelijk plaats in beslag neemt. Indien mogelijk plaatst de winkelmedewerker zo weinig mogelijk obstakels in het midden van het gangpad.

Wil je graag een visueel beperkte baas met zijn geleidehond helpen? Vraag dit dan in plaats van de hond af te leiden of plots de blinde of slechtziende persoon vast te nemen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Vaak stellen blinden en slechtzienden alsook hun omgeving zich de vraag of ze in aanmerking komen voor een blindengeleid…
Een blindengeleidehond op pensioenEen blindengeleidehond op pensioenEen blindengeleidehond wordt bij de blinde of slechtziende baas afgeleverd wanneer hij tussen de 1,5 à 2,5 jaar oud is.…
Een blindengeleidehond is ook een huishondEen blindengeleidehond is ook een huishondAls een blindengeleidehond aan het werk is, draagt hij een tuig en is hij vrijwel altijd geconcentreerd: hij kijkt uit n…
Nazorg baas met blindengeleidehond door instructeurNazorg baas met blindengeleidehond door instructeurDe geleidehond zorgt dagelijks voor de visueel gehandicapte persoon door het ontwijken van obstakels in de breedte en ho…

Weersvoorspellingen doen door naar de natuur te kijkenWeersvoorspellingen doen door naar de natuur te kijkenVroeger, toen het weerbericht nog niet bestond, keken mensen naar de signalen die de natuur hen gaf om juiste voorspelli…
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 30-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.