Foute berichten over plastic dopjesactie voor geleidehonden

Foute berichten over plastic dopjesactie voor geleidehonden De dopjesactie is in de Benelux in 2005 opgepikt door het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren en steunt de structurele werking van de school. De plastic dopjes gaan na het inzamelen, transporteren en sorteren naar een recyclagefirma. Zij maken van de plastic dopjes duurzame materialen, en schenken de opbrengst van de dopjes aan het BCG. De actie is eveneens opgepikt door andere geleide- en hulphondenscholen, ook in Nederland. De dopjesactie is inmiddels niet meer weg te slaan uit de (social) media en meermaals per week verschijnen op het Internet of in de krant wel berichten over de dopjes. Deze bevatten soms verwarrende, onvolledige of foute informatie.

Dopjesactie voor blindengeleidehonden kent geen einddatum

Regelmatig zijn dopjesverzamelaars er van overtuigd dat de dopjesactie maar loopt tot een bepaalde termijn, bijvoorbeeld tot het einde van het jaar. Het inzamelpunt waar ze hun dopjes naartoe brengen, is dan namelijk gestopt. Het klopt inderdaad dat dopjesinzamelpunten soms omwille van diverse redenen stoppen. Soms zijn er te veel dopjes gestockeerd en is de actie plots een te groot succes voor hen waardoor de ruimte en/of mankracht er niet (meer) is om alles op te slaan. Ziekte, een verhuis naar een kleinere ruimte, een vooropgestelde einddatum of een vooraf bepaalde hoeveelheid dopjes en nog andere redenen zorgen er voor dat het dopjesinzamelpunt inderdaad soms besluit te stoppen. De dopjesactie op zich blijft echter bestaan en heeft geen einddatum. Zolang het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) in Tongeren op mensen kan rekenen om dopjes te verzamelen en zolang er mensen bereid zijn om deze dopjes te stockeren, te sorteren en te transporteren, blijft de dopjesactie lopen. Er zijn met andere woorden tal van andere dopjesinzamelpunten in het land te vinden waar mensen hun dopjes naartoe kunnen brengen. Indien een dopjesspaarder toch onverhoopt heel veel dopjes bij elkaar heeft gespaard (vanaf tien vuilniszakken), komt een vrijwilliger van de blindengeleidehondenschool deze ophalen. Of de persoon kan natuurlijk ook contact opnemen met een ander inzamelpunt om de dopjes te komen afhalen.

Doppen voor de werking van de school

In de media duiken regelmatig berichten op van een geleidehondgebruiker die een nieuwe hond nodig heeft of iemand die wacht op een geleidehond, en geld dus dopjes nodig heeft om deze “aan te kopen”. Deze uitleg klopt echter in zijn geheel niet. Ten eerste wordt een blindengeleidehond voor de helft vergoed door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) wanneer de geleidehondgebruiker hiervoor de goedkeuring gekregen heeft. De andere helft wordt door de school zelf bij elkaar gezocht. De geleidehondgebruiker dient slechts één symbolische euro te betalen. Niemand hoeft dus dopjes bij elkaar te sparen om zijn eerste of volgende hond te “kopen”. Zelfs wanneer een school, bedrijf of organisatie spaart voor iemand die ze kennen, zal de opbrengst van hun dopjes nooit rechtstreeks naar deze persoon gaan. De opbrengst van de dopjesactie gaat namelijk volledig naar de werking van de geleidehondenschool, waaronder bijgevolg het aankopen en opleiden van geleidehonden, het aankopen en onderhouden van de dopjesbus, personeelskosten enzovoort horen. Wanneer iemand dus erg veel dopjes bij elkaar heeft laten sparen of zelf gespaard heeft, zal hij zeker niet sneller een blindengeleidehond krijgen. De geleidehondenschool past namelijk een zeer uitgebreide match toe, waarbij een geschikte baas gezocht wordt voor een bijna opgeleide hond. De opbrengst van de dopjesactie heeft daarom niets te maken met de plaats op de wachtlijst van een blinde of slechtziende persoon.

Dopjes brengen wel degelijk iets op

Soms vragen mensen aan andere spaarders, een geleidehondgebruiker, een puppypleeggezin of de geleidehondenschool, of het wel de moeite is om plastic dopjes in te zamelen, want zo een dopje weegt bijna niets. De opbrengst voor één kilo dopjes voor de geleidehondenschool komt neer op gemiddeld 0,30 EUR. Maar het is juist door de hulp van vele mensen dat het de moeite loont om dopjes in te blijven zamelen. Vele kleintjes maken één groot. Dankzij de dopjesactie bereikt het Belgisch Centrum voor Geleidehonden een heel grote groep mensen die hierdoor het BCG leren kennen. Regelmatig vragen mensen waarvoor die dopjes eigenlijk dienen. Door de uitleg die ze dan krijgen, individueel of georganiseerd in groep, worden ze ook gesensibiliseerd over blind en slechtziend zijn, de dopjesactie en uiteraard ook blindengeleidehonden. De dopjesactie is een grote succesformule.

Goede en foute plastic dopjes

Goede dopjes

Zuivere plastic dopjes en deksels die altijd goed zijn, zijn deksels of klepjes van kruiden, choco, honing, koffie, .... Ook dopjes van flessen en bussen zoals frisdrank, water, melk, fruitsap, sportdrank (het doorzichtige kapje mag erop blijven) zijn goed. Verder zijn plastic doppen van sauzen en medicatie toegestaan, evenals doppen van (af)wasproducten, detergenten, deodoranten, shampoos, spuitbussen ...

Aanpassingen dopjes

Dopjesinzamelaars verwijderen stickers liefst zo goed mogelijk. Ook ander materiaal zoals karton, rubberen ringen en piepschuim verwijdert de verzamelaar best. Spaarders verwijderen tot slot ook droogzout in de doppen van medicatie.

Foute dopjes

Dopjes die vies zijn (etensresten, schimmel, vol zand, ...) en groter zijn dan 25 cm doorsnede; zijn foute dopjes die het recyclagebedrijf niet kan gebruiken.

Contactgegevens BCG Tongeren

Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw
Sint-Truidersteenweg 309
3700 Tongeren
Tel: 012/23 43 19
Fax: 012/39 41 24
bcg@geleidehond.be
http://www.geleidehond.be
http://www.dopjesactie.be
Facebookpagina: https://www.facebook.com/bcgdopjesactie

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dopjesactie voor blindengeleidehondenDopjesactie voor blindengeleidehondenGroene dopjes, blauwe dopjes, rode dopjes, gele dopjes. Van flessen melk of frisdrank. Gooi ze niet weg! Immers, met het…
Brillen, dopjes, mobieltjes, ... inzamelen voor blindenBrillen, dopjes, mobieltjes, ... inzamelen voor blindenStichtingen en organisaties rond blinden en slechtzienden trachten zich te handhaven in de hedendaagse maatschappij waar…
Misverstanden rond blindengeleidehondenMisverstanden rond blindengeleidehondenBlindengeleidehonden bieden aan blinde en slechtziende personen een enorme meerwaarde. Deze honden ontwijken obstakels (…
Een blindengeleidehond op pensioenEen blindengeleidehond op pensioenEen blindengeleidehond wordt bij de blinde of slechtziende baas afgeleverd wanneer hij tussen de 1,5 à 2,5 jaar oud is.…

Opleiding van blindengeleidehond met baasOpleiding van blindengeleidehond met baasEen instructeur selecteert een aspirant-blindengeleidehond reeds wanneer hij zeven weken oud is. Een puppypleeggezin zor…
Water, leven kan niet zonderWater, leven kan niet zonderWater is voor ieder leven onmisbaar en ogenschijnlijk hebben we genoeg met al die oceanen en zeeën, maar de praktijk is…
Bronnen en referenties
  • Belgisch Centrum voor Geleidehonden, e-mail van ma 16/05/2011, 15:30u
  • Belgisch Centrum voor Geleidehonden, e-mail van dinsdag 15 maart 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 30-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.