Een eiland gevormd door plastic afval in zee, Plastic Soep

Een eiland gevormd door plastic afval in zee, Plastic Soep Er drijft steeds meer plastic als afval in onze oceanen en zeeën. Dit plastic valt door verwering, zonlicht en golfslag in kleine stukjes uit elkaar. Het gevolg is ernstige verontreiniging van de natuur en ons milieu. Daar onze voornaamste zuurstofleveranciers de oceanen zijn en de oceanen 72% van het aardoppervlak beslaat, onstaat er dus een enorm probleem. Immers meer dan de helft van onze wereldbevolking heeft de oceanen als voornaamste voedselbron. Vastgesteld is dat er per jaar naar schatting 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht komt. Het gevolg van deze vervuiling is dat vele dieren, hieronder zijn vele vogels en schildpadden, sterven. Het plastic heeft op een natuurlijke wijze een eiland gevormd. De benaming van het eiland, ten noorden van de Grote- of Stille Oceaan, is Plastic Soep. Het eiland Plastic Soep bestaat uit zeer grote hoeveelheden plastic afval. Plastic afval dat precies op dat punt bijeen gedreven is.

plasticafval

In de Stille Oceaan is van afval een eiland ontstaan. Het eiland bestaat volledig uit afval dat in de zee terecht gekomen is. De hoofdoorzaak is dat mensen in de hele wereld onbedachtzaam hun afval op straat laten slingeren. Door de lichtheid van het materiaal, waait het plastic afval weg. In sommige situaties wordt het plastic uiteindelijk opgeruimd, maar in vele andere gevallen zal dit afval uiteindelijk in zee belanden. In zee wordt het afval door de stroming verder meegenomen en de oceaan instromen. In de oceaan zal uiteindelijk een opeenhoping ontstaan.

Eiland van afval

Het plastic vormt in de oceaan op een natuurlijke wijze een eiland. Een eiland van plasticafval wordt een Plastic Soep genoemd. Door toename van het afval wordt een Plastic Soep steeds groter en groter. Er ligt ook een eiland tussen Hawaï en San Francisco. Dit eiland heeft naar schatting een totale oppervlakte van 34 keer de oppervlakte van Nederland (41.528 km2). Ook bestaat dit eiland naar schatting uit ruim 40 miljoen kilo plastic. Het eiland heeft zich juist op deze plek gevormd (coördinaten 135° tot 155°W en 35° tot 42°N) doordat de grote ringvormige zeestroom van de Stille Oceaan, de North Pacific Gyre, het afval naar zich toetrekt. Het gaat hier niet alleen om grote stukken plastic, maar ook om hele kleine stukjes plastic van nog geen millimeter groot. Niet alleen de grote stukkenplastic, maar juist ook deze hele kleine stukjes plastic zorgen voor een grote bedreiging voor alle dieren die leven in en rondom de zee.

Wetenschappelijk onderzoek

De grote stukken plasticafval zijn voor dieren heel erg gevaarlijk. De dieren raken verstrikt in het afval en de kleine stukjes afval worden vaak door de dieren aangezien als voedsel. De super kleine deeltjes plastic lijken namelijk erg op visseneitjes en plastic boterhamzakjes worden door schildpadden aangezien als kwallen. Jaarlijks raken tussen de 57.000 en 135.000 zeehonden en walvissen verstrikt tussen het afval en uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat één op de drie stormvogels overlijdt aan de gevolgen van plastic. De Plastic Soep vormt echter niet alleen een grote bedreiging voor het leven in de zeeën en oceanen, maar ook landdieren zijn de dupe van het vele plastic dat de wereldburgers het en der nonchalant achterlaten. Hier blijft het echter niet bij, want volgens de wetenschap krijgt de burger door de voedselkringloop, uiteindelijk het plasticafval weer op zijn eigen bordje terug.

Plastic afval in Nederland

Wie denkt dat de Plastic Soep vooral elders in de wereld ontstaat, heeft het mis. Ook in Nederland is de afvalproblematiek erg groot. Uit onderzoek is gebleken dat er in Nederland ook zwerfaval wordt gevonden. Zo wordt er alleen al door de directie IJsselmeergebied van Rijkswaterstaat per jaar ongeveer 900.000 kilogram zwerfafval, langs de 125 kilometer wegen die ze beheren, gevonden.

Oplossing voor de placticafvalproblematiek

Wetenschappers zijn van mening dat er iets aan de afvalproplematiek moet worden gedaan. Als het gaat om het weggooien van afval, zal ieder mens zijn eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Een andere oplossing is volgens de wetenschappers en gericht onderzoek. Een wetenschappelijkonderzoek naar de afbreekbaarheid. Er moet vooral naar materialen gezocht worden. Bijvoorkeur naar materialen die geproduceerd kunnen worden en die sneller en natuurlijker afbreekbaar zijn. Zo heeft bijvoorbeeld de Delftse student Boyan Slat wellicht een oplossing gevonden om de “plastic soep” uit de Stille Oceaan te laten verdwijnen.

Recyclingstations

Boyan Slat wil als oplossing recyclingstations plaatsen in de Stille Oceaan. In vergelijking met eerdere opties, lijkt het idee van Boyan Slat zeer goed haalbaar. Daarnaast kost de uitvoering van het plan van Boyan Slat minder energie. In vergelijking met de eerdere plannen zelfs vrij weinig energie. Dit komt omdat in het voorstel van Boyan Slat de zeestroming het meeste werk doet. Overigens zal niet al het plastic, dat in zee achterblijft, gerecycled kunnen worden. Het voorstel van Boyan Slat gaat uit van 1/3 van het totale plasticoceaanafval zal worden opgeruimd.

Actiegroepen

Steeds meer burgers worden zich van de afvalproblematiek bewust. Om de afvalproblematiek tegen te gaan verenigen zij zich in actiegroepen. Het primaire doel van deze actiegroepen is te voorkomen dat er afval achterloos wordt achtergelaten.
© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de plastic soep in de Grote Oceaan?Veel plastic afval dat in de natuur belandt eindigt uiteindelijk in zee. Bijvoorbeeld plastic waterflesjes en speelgoed…
Plastic soep in de oceaan en zeemeerminnentranen op strandPlastic soep in de oceaan en zeemeerminnentranen op strandIn de Noordelijke Stille Oceaan drijft een gebied bijna zo groot als West-Europa met plastic. Het wordt de plastic soep…
Kunststof, milieu, inzameling en recyclingKunststof heeft als licht verpakkingsmateriaal veel voordelen. De houdbaarheid van levensmiddelen is groter als deze in…

Donnerhall: dekhengst en Grand Prix dressuurpaardDonnerhall was een succesvol Grand Prix dressuurpaard en een veelgebruikte dekhengst bij verschillende stamboeken. In to…
Oververhitting bij dierenOververhitting bij dierenTijdens warme en zonnige dagen in de zomer kan oververhitting optreden bij huisdieren. Oververhitting bij dieren is geva…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Duncan Wright, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.plasticsoupfoundation.org
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 27-06-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.