mijn kijk op

De schandalige bio-industrie: Onze eenden en ganzen

De schandalige bio-industrie: Onze eenden en ganzen De meeste eenden in Nederland hebben het uitzonderlijk slecht. Ze leven binnen in akelige schuren met veel te grote aantallen per vierkante meter, zonder waterpoel om hun natuurlijke gedrag te kunnen vertonen. En dat terwijl water prioriteit is voor een eend. Gelukkig eten we in het dagelijks leven nauwelijks eend maar als je naar een Chinees restaurant gaat, is 'peking eend' een specialiteit. Is het onwetendheid, desinteresse of gewoon economisch belang?

Onze eenden in de bio-industrie

..... peking eend, eendenborst, ganzenleverpastei....

Noodzaak van water

Het is haast niet te geloven maar de meeste eenden in Nederland, maar liefst 930.000 (2017), zitten binnen in grote schuren en zien nooit de buitenlucht. Van natuurlijk gedrag is hierdoor geen sprake. Een eend heeft een natuurlijke behoefte aan water. Om er eten te vinden, erin te zwemmen, zich te poetsen en zich voort te planten. Het zijn alleseters die zowel op het land als in het water eten vinden. Een eend steekt zijn kop in het water en filtert met zijn snavel voedseldelen uit water op. De snavel is heel gevoelig en wordt mede gebruikt om het vet uit hun vetklier bij de staart te verspreiden over hun veren, zodat ze niet nat kunnen worden en in het water zouden zakken. In het broedseizoen leven eenden in vaste paren die meestal een paar jaar bij elkaar blijven. De vrouwtjeseend legt acht tot tien eieren per keer en het uitbroeden duurt vier weken. Normaal gesproken krijgen ze jaarlijks twee a drie nesten.

Afwijkend gedrag

De eenden bevinden zich op betonnen vloeren, met of zonder stro. Ze vertonen afwijkend gedrag en pikken op elkaar in. Gelukkig is de gewoonte om de snavels te knippen, wat zeer pijnlijk is voor de eend, vanaf 2006 verboden. Als eenden niet voldoende water hebben krijgen ze evenwichtsstoornissen en gebreken aan de pootjes wegens de pijnlijke roostervloer. Ze kunnen zich niet wassen, ze raken vervuild en mede daardoor komen er veel ziekten voor. Door ook nog eens eenzijdig te selecteren op groei en gewicht worden eenden steeds zwaarder wat ook weer de pootproblemen doet toenemen. Samenvattend kan men stellen dat de huidige manier van eenden houden, t.w. in de bio-industrie, zeer dieronvriendelijk is.

Vetmesten voor de slacht

Normaal bewegen is er niet bij. In de eerste drie weken zitten ze met zo'n twintig eenden op een vierkante meter op een roostervloer. Als de dieren zijn vetgemest zitten er circa vijf eenden op een metertje. Na zeven weken wegen de eenden ruim drie kilo en zijn ze rijp voor de slacht. Een klein deel wordt gehouden voor de eieren, wat inhoudt dat ze in twee keer veertig weken tijd ongeveer 440 eieren moeten produceren, waarna ook de slacht volgt. De eendenstapel liep tussen 2000 en 2005 terug, maar nam daarna weer toe. Eenden worden voornamelijk geëxporteerd naar het buitenland of geserveerd in Chinese restaurants. Per jaar worden er 8 miljoen eenden (2017) geslacht in Nederland.

Foie gras

Eenden worden ook gebruikt voor productie van 'foie gras', vervette eenden- of ganzenlever. In ons land mag dit om dierenwelzijnsredenen niet worden gemaakt, maar wel gegeten en verkocht (46.500 kilo per jaar) (2017). We importeren het zogenaamde luxe product uit Frankrijk. Voor dit product krijgen de eenden en ganzen twee- tot driemaal daags hun maag volgepompt met maïsbrij. Dit gebeurt door een trechter of lange buis van maar liefst 28 cm via de keel rechtstreeks in de maag te proppen. De vette pap wordt hiermede in de voormaag gepompt. Dit dwangvoederen gaat gepaard met veel dierenleed. In drie weken tijd ontstaat een zieke lever die is opgezwollen tot tienmaal haar gezonde omvang.

Bron: Blandinelc, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Blandinelc, Flickr (CC BY-2.0)
Bron: Andczy, PixabayBron: Andczy, Pixabay

Martelingen

Jaarlijks ondergaan in Frankrijk meer dan 37 miljoen hulpeloze eenden (2017) en 0,7 miljoen onschuldige ganzen (2017) deze afgrijselijke marteling met angst, pijn en ernstige ademhalingsproblemen. Veel eenden en ganzen raken gewond aan hals en strot en lopen infecties en botbreuken op. Meer dan eens raakt de slokdarm van het arme dier geperforeerd door de stalen buis. Bij de slacht blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken, ernstige verwondingen of infecties heeft. Deze routineuze praktijken zijn nog steeds heel gewoon. De voor deze folteringen verantwoordelijke medewerkers hebben geen oog voor dierenwelzijn, maar wel voor geld. Immers, zij voelen zich geroepen om omwille van een salaris onschuldige en doodsbange dieren ernstig te mishandelen.

“Eat vegetables and fear no creditors, rather than eat duck and hide”
© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestaat diervriendelijke foie gras?Bestaat diervriendelijke foie gras?Foie gras is het Franse woord voor ganzenlever. Foie gras wordt vooral geïmporteerd vanuit Frankrijk. Voor de productie…
Waarom zijn badeendjes geel?Waarom zijn badeendjes geel?Je zou bijna zeggen dat het logischer is om rubber kuikentjes (van de kip) te maken, aangezien kuikens vaak een geel, pl…
Vogels: de wilde eendVogels: de wilde eendDe wilde eend, officieel Anas Platyrhynchos, is dezelfde als de tamme eend die je in vijvers kunt vinden. Wilde eenden b…
Feesten: gevulde kalkoenTraditioneel verschijnt op vele plaatsen met Kerstmis en Nieuwjaar kalkoen op tafel. Tegenwoordig biedt men in de superm…

Het Gottinger minivarkenHet Gottinger minivarkenHet Gottinger minivarken is een klein blijvend varken, ze zijn heel slim en je kunt ze dus veel kunstjes leren. Je hebt…
De schandalige bio-industrie: Onze varkensmijn kijk opDe schandalige bio-industrie: Onze varkensIn de bio-industrie heeft het moedervarken als enige taak het produceren van zoveel mogelijk biggen. Het intelligente di…
Bronnen en referenties
Reacties

Sandra, 30-08-2010
Mensen die onder andere "Foie Gras" eten zouden zich kapot moeten schamen!
Schandalig hoe er met de dieren wordt omgegaan…! Mensen zouden het niet moeten eten. Reactie infoteur, 31-08-2010
Hi Sandra, ja. Gelukkig worden steeds meer restaurants 'wakker' en serveren die ellende niet meer. Maar helaas is het in decadente kringen nog steeds een must om soms deze walgelijke 'delicatesse' te verorberen. Hiermee tonen ze dan meteen hun onnozelheid. Het is niet enkel dat mensen het willen eten, maar ook wat er verkrijgbaar is. Als iets niet te verkrijgen is, raakt het vanzelf uit de gratie. Groetjes, A.

Joshua, 25-10-2007
Wat wil je bereiken met gemeenschappen waar (politiek gezien) de economische waarden en geldgewin primeren op al het overige! Jammer maar helaas… loopt hier een z.g intelligent tweebenige diersoort rond waarvan het merendeel zich profileert zonder een greintje eigenwaarde of zelfrespekt. Zij behoren gewoon onderverdeeld te worden bij een losgeslagen, egoïstische en zelfbevredigend organish ras dat de naam "mens" onwaardig is! Reactie infoteur, 29-12-2007
Hi Joshua. Juist. Economisch belang gaat voor alles en dierenwelzijn staat helaas niet bepaald hoog op de politieke agenda. Groet, A.

Mathieu, 25-10-2007
Het is leuk om te weten dat er nog landen zijn zoals Frankrijk waarin het nog toegestaan is om deze dieren klaar te stomen voor een heerlijke toekomst.

Domme hippies. Reactie infoteur, 30-12-2007
Trieste reactie. A.

Christiane, 25-10-2007
Schandalig! Hoe meer ik over zulke dierenmishandelingen lees, des te meer schaam ik me ervoor mijzelf een lid van het menselijk ras te noemen, het menselijk ras dat zoveel leed veroorzaakt. Reactie infoteur, 29-12-2007
Hi Christiane. Dank voor je waardering van het artikel. En ja, je haalt me de woorden uit mijn mond. Groetjes, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 23-05-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.