Paardenras: Lippizaner

De Lippizaner is gefokt door de mens om geschikte rij- en koetspaarden te fokken voor het hof. Ze hebben een erg sterke persoonlijkheid wat er voor zorgt dat als u een goede band heeft met dit ras het paard voor u door het vuur zal gaan. De Lippizaner is erg veelzijdig maar staat vooral bekend om zijn optredens bij de Spaanse rijschool.

Geschiedenis

De Lippizaner is nooit in het wild voor gekomen maar echt gefokt door de mens. Dit gebeurde in eerste instantie in Triëst (Slovenië) in het jaar 1580. Dit ras heeft zijn naam te danken aan de stoeterij waar hij gefokt is 'Lippica'. Om dekhengsten te selecteren voor de stoeterij werden deze getest in de beroemde Hofrijschool te Wenen. De Lippizaners werden gebruikt als rij- en koetspaard voor het hof. In 1988 werd de Lippizaner Vereniging Nederland opgericht. De Lippizaner is onder andere een kruising met:
  • Arabier
  • Karstpaard (lokaal ras)
  • Berber
  • Andalusiër
  • Spaans paard

Spaanse rijschool

Al in 1575 werd de Spaanse rijschool opgericht. Hier reed voornamelijk de adelijke jeugd. In de rijschool werden/worden alleen Lippizaners getraind. Inmiddels is de Spaanse rijschool de laatste en oudste rijschool waar de klassieke rijkunst nog uitgeoefend word. Lippizaner hengsten vanaf 5 jaar kunnen terecht bij de rijschool. Hun hebben een lange opleiding voor de boeg. De Lippizaner is namelijk op zijn hoogste niveau rond de 13 jaar. Omdat de rijschool blijft verfijnen worden de hengsten tot 25 jaar nog gebruikt voor de shows.

Exterieur

De meeste Lippizaners hebben een ramshoofd maar wel met een uitdrukking. Zijn hals is vrij hoog aangezet, kort en sterk. De Lippizaner straalt veel kracht uit met zijn zware schouders en ronde kruis. De benen lijken volmaakt; ze zijn kort, stevig en de voeten zijn klein. De gewrichten zijn plat en het ras heeft harde hoeven die het vermoedelijk te danken heeft aan de rotsige kalkbodem rond Lippiza.

Grootte en kleur

De stokmaat van de Lippizaner ligt tussen de 1,57 en 1,60. De Lippizaner valt dus qua stokmaat of net niet onder de paarden of net wel. Lippizaners worden zwart of donkerbuin geboren naar mate ze ouder worden verkleurd de vacht en worden ze uiteindelijk schimmels. De Lippizaner wordt ook gezien in de kleur zwart en bruin.

Karakter

  • werkwillig
  • intelligent
  • trots
  • goed uithoudingsvermogen
  • sterke persoonlijkheid
  • braaf

Beweging en gebruiksmogelijkheden

De stap van de Lippizaner is kort, de draf vertoont veel knieactie en lenigheid waardoor hij onder andere de 'Spaanse stap' perfect kan uitvoeren.De galop is tamelijk zwaar en kort. De Lippizaner is een erg veelzijdig paard. De Hongaren zijn al vele malen wereldkampioen geworden met Lippizaners in het tuig. Buitenom dat ze het aangespannen goed doen zijn ze ook uitermate geschikt voor het dressuur en hoge school werk. Dankzij hun koele en bijzondere karakter kan de Lippizaner ook een goed recreatie paard zijn.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Lippizaner, witte schoonheidDe Lippizaner is één van de oudste paardenrassen ter wereld. Het is een barok type, met een droog hoofd, hooggeplaatste…
Spaanse RijschoolPesade, levade en capriole. Of toch liever een courgette, ehh.. courbette? Al deze figuren behoren tot de Hoge Dressuur.…
Paardenrassen: LipizzanerHet Oostenrijkse paard, met zijn herkomst in Slovenië die de ster is op de Spaanse rijschool in Wenen. Om over een inter…

Paardenras: FrederiksborgerDe Frederiksborger heeft zijn naam te danken aan de oprichter van de stoeterij. Rond 1690 werden de eerste Frederiksborg…
Paardenras: Connemara-ponyDe Connemara-pony is een ras dat vroeger onder barre omstandigheden in het wild leefden. Dit heeft er voor gezorgt dat d…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 27-06-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.