Paarden: Het verharen/ruien van je paard

Paarden: Het verharen/ruien van je paard Rond maart gaan de meeste paarden hun wintervacht weer omruilen naar een zomervacht. Als u uw paard maar aanraakt zit u al onder de haren. Ook zijn er paarden die niet goed door hun haar heen komen (niet goed verharen). Hoe kunt u paarden helpen snel en geleidelijk te verharen? Dat staat in dit artikel beschreven.

Waarom verharen paarden?

Paarden zijn van nature gewend om altijd buiten te zijn. Tegenwoordig is dit vaak niet meer het geval: paarden hebben een stal of schuilstal tot hun beschikking. Toch heeft het paard nog steeds in zich om haar aan te maken en te verharen. In de winter is het koud, in de zomer warm. Hier past het haar van het paard zich op aan. Zo heeft het paard het in de winter niet zo koud, en in de zomer niet zo warm. Het haar helpt paarden dus om op juiste temperatuur te kunnen blijven: niet te warm en zeker niet te koud.

Wanneer verharen paarden?

Over het algemeen beginnen paarden rond maart met verharen. Dit is echter wel afhankelijk van het weer. Hoe eerder het warm wordt, hoe eerder paarden zullen gaan verharen. Door de klimaatveranderingen zal het ritme waarin paarden verharen ook veranderen. Als het in februari al erg warm is zullen paarden in februari hun haren al verliezen. Is het in april pas wat warmer aan het worden dan zullen de paarden in april starten met verharen.

Hoe lang duurt het verharen van een paard

Dit is afhankelijk van de conditie van het paard. Hoe beter de conditie van een paard, hoe sneller en geleidelijker het verharen gaat. Vaak is te zien dat jaarlingen en tweejarige paarden moeilijker door hun haar komen. Dit komt omdat zij zo aan het groeien en ontwikkelen zijn dat ze hun energie nodig hebben voor de groei. Ze hebben minder energie om te verharen. Hierdoor gaat het verharen vaak langzaam en niet erg geleidelijk. Ook is de conditie van de vacht belangrijk. Een goed verzorgde vacht zal sneller en mooier verharen dan een vacht die erg grauw is. Hier blijven ook vaak veel plukken van de wintervacht hangen die aan elkaar gaan kleven. Over het algemeen zijn paarden in enkele weken wel uit hun haar.

Hoe kan ik mijn paard helpen bij het verharen?

Allereerst door uw paard in goede conditie te houden. Een goede voeding is hierbij belangrijk. Ook moet de vacht goed verzorgd zijn. Daarnaast kunt u lijnzaadolie door het voer doen. Een klein beetje hiervan is voldoende. Lijnzaadolie helpt om de vacht in conditie te houden. Als het paard eenmaal gaat verharen jeukt dit verschrikkelijk. Het is dus belangrijk om het paard veel te poetsen. Er zijn speciale handschoenen en borstels voor. Het gemakkelijkste is om het paard te roskammen met de rosborstel. Laat het paard lekker buiten lopen. Zo kan het paard lekker rollen en rennen en laat het haar sneller los.
© 2012 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…
Rainrot bij paardenRainrot is een vervelende huidaandoening die voorkomt bij paarden met een verminderde weerstand/slechte verzorging die b…
Einschuss bij paardenEinschuss is een ernstige ontsteking van de onderhuid van het paard en komt vaak voor aan de benen. Het paard krijgt een…

De Natuur van het paardGezondheid, levenduur, prestatie en welzijn van een paard zijn niet los te zien van goede voeding. Om gezond te kunnen v…
Natuurlijk bekappen: doen of niet?Natuurlijk bekappen: doen of niet?Natuurlijk bekappen is de laatste jaren sterk in opkomst. Men is er achter gekomen dat de traditionele manier van bekapp…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.