Hoefschoenen; alternatief voor ijzers

Hoefschoenen; alternatief voor ijzers Wie zijn paard onbeslagen houdt, loopt wel eens tegen het feit aan dat de hoeven te snel slijten van buitenritten of dat het paard gevoelig loopt. Vaak wordt er dan voor hoefijzers gekozen, maar er zijn tegenwoordig ook vele modellen hoefschoenen te verkrijgen die aanzienlijke voordelen ten behoeve van het paard bieden boven hoefijzers.

Inhoud


Wat zijn hoefschoenen?

Hoefschoenen zijn bedacht als vervangers voor hoefijzers. Voor hoefijzers is het nodig om gaten in de hoefwand te maken en daarnaast beperken ze het hoefmechanisme van een paard. Hoefschoenen willen de nadelen van hoefijzers oplossen.

Meestal zijn ze gemaakt van kunststof, rubber of leer. De voet is meestal van hard en stevig materiaal en bevat een sluitingsmechanisme om de schoen stevig om de voet te houden. Meestal is de zool aan de voorkant afgerond zodat het paard zijn hoeven goed af kan rollen. Als sluiting wordt gebruik gemaakt van klittenband, bandjes, metalen draadjes of een kliksysteem.

Wanneer hoefschoenen?

  • Wanneer een paard gevoelig loopt op harde ondergronden of steentjes: De meeste paarden wennen hier aan wanneer het rustig wordt opgebouwd. Voor paarden die toch gevoelig blijven of ter overbrugging kunnen hoefschoenen worden gebruikt.
  • Om overmatige slijtage van hoeven te voorkomen: Over het algemeen kunnen paarden heel goed wennen aan harde ondergronden en past de hoefgroei zich hier op aan. Wanneer een hoef al te kort is afgesleten kan ter overbrugging voor hoefschoenen worden gekozen.
  • Voor wedstrijden: Bij springwedstrijden of cross country is extra grip nodig. Er zijn schoenen waar kalkoenen of widiapuntjes in gedraaid kunnen worden.
  • Bij blessures: Wanneer een paard een wond heeft, kan een schoen de hoef schoon houden tijdens het rijden. Een paard met artrose kan baat hebben bij extra schokdemping, een paard dat hoefbevangen is geweest, kan met behulp van hoefschoenen weer sneller in beweging komen enzovoorts.

Voordelen boven ijzers

Er zijn een aantal voordelen van hoefschoenen boven ijzers:
  • Ze worden alleen gebruikt wanneer nodig: Het paard kan de overige tijd blootsvoets lopen.
  • Hoefmechanisme: Het hoefmechanisme wordt minder of niet beperkt. Dit is afhankelijk van het type schoen.
  • Schokdemping: De meeste schoenen vangen schokken goed op. IJzers zorgen er juist voor dat schokken veel harder doorkomen in de hoeven en benen.
  • Grip: de grip op de ondergrond is met hoefschoenen veel beter dan met ijzers.
  • Goedkoper: Hoewel hoefschoenen in aanschaf vaak duur zijn, is het relatief een stuk goedkoper dan ijzers. IJzers worden eens in de 6 of 8 weken vervangen. Hoefschoenen gaan veel langer mee omdat die alleen gebruikt worden wanneer nodig en niet 24 uur per dag worden gedragen. Bovendien kunnen de bekapbeurten gewoon doorgaan zonder dat nieuwe schoenen nodig zijn wat bij ijzers niet het geval is.
  • Geen verzwakking van de hoefwand: Wanneer een paard ijzers heeft, worden er nagels in de hoefwand geslagen om de ijzers vast te houden. Dit beschadigt de hoefwand en kan brokkelen of scheuren veroorzaken.

Nadelen van hoefschoenen

  • Aan en uit doen: Wanneer in gebruik moet er wat tijd genomen worden om de schoenen aan en uit te doen.
  • Schoon houden: Wanneer de schoenen vies zijn geworden moeten ze even schoon gemaakt. Meestal kan dit gewoon onder de kraan met een borsteltje.
  • Passen voor en na bekappen: Wanneer een paard eens in de 6 of 8 weken wordt bekapt is het raadzaam om 2 paar schoenen te hebben van twee opeenvolgende maten. Wanneer een paard net is bekapt heeft het een kleinere schoen nodig dan 6 weken na het bekappen. U kunt ook alleen de grotere maat nemen en een inlegzool gebruiken om de schoen tijdelijk te verkleinen.
  • Wennen: aan sommige schoenen moeten paarden wennen. Dit zijn de schoenen die riempjes over de hoefballen heen hebben. Paarden moeten wat eelt kweken op de ballen van de hoef en soms boven de kroonrand. Het gebruik van de hoefschoenen moet daarom geleidelijk opgebouwd worden zodat het paard geen schuurplekken krijgt. Paarden met sokken en redelijk veel behang hebben dit probleem niet of minder. Bij veel merken zijn extra sokjes, ook wel gaiters genoemd, verkrijgbaar om schuurplekken te voorkomen. Maar u kunt ook grote oude sokken of een maillot die u afknipt gebruiken. Wees altijd alert bij het gebruik van hoefschoenen zodat uw paard geen vervelende schuurplekken krijgt. Wanneer u het begin ziet van een schuurplek, gebruik de schoenen dan even niet en bedenk een oplossing.
  • Sommige modellen gaan wel eens uit tijdens gebruik. Het is vervelend als u tijdens een buitenrit een schoen verliest. Wanneer u buitenritten maakt, is het raadzaam een model te kiezen dat met zekerheid blijft zitten.
  • Slidingstops zoals gebruikelijk in de westernsport zijn met hoefschoenen niet mogelijk. Ongewenst wegglijden zal echter ook niet gebeuren.
De nadelen van hoefschonen zijn klein en meestal goed op te lossen. Ze zijn niet zwaar wegend als we de voordelen bekijken.

Merken

Hoefschoenen zijn er in allerlei soorten, maten en modellen. Elke merk en model heeft zijn eigen voor- en nadelen. Belangrijk is een schoen te zoeken die past bij de vorm van de hoeven van uw paard. Wanneer u lange ritten maakt, is het extra belangrijk dat de schoenen zo nauwkeurig mogelijk passen.

  1. Easyboot: Dit is één van de bekendste merken onder hoefschoenen. Deze schoenen zijn geschikt voor langere dan brede hoeven. Het grote voordeel van dit merk is dat de schoenen onder de kroonrand blijven en niet over de hoefballen komen. Ze kunnen daarom niet voor schuurplekken zorgen en paarden hoeven er niet aan te wennen. Met gaiters eraan bent u er bovendien van verzekerd dat de schoenen nooit uit gaan tijdens gebruik. De schoenen zijn geschikt voor alle afstanden en al het werk. Het aan- en uittrekken vereist enige handigheid. Wanneer de schoenen enige tijd in gebruik zijn, gaat dit steeds makkelijker. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar. Ook zijn er glue-on schoenen van zacht, rekbaar materiaal, die vastgelijmd kunnen worden en bovendien aantrekkelijk geprijsd zijn. Omdat ze rekbaar zijn, beperken deze schoenen het hoefmechanisme nauwelijks. De easyboots met sluitingen doen dit wel een beetje.
  2. Marquis: Deze hoefschoenen hebben bij de ballen van de hoef luchtkussentjes die opgepompt worden nadat de schoenen aan zijn gedaan. Zo wordt de schoen precies passend gemaakt. Hierdoor is de schoen geschikt voor verschillende modellen hoeven. Het vereist wel enige inlooptijd. Nadeel is dat de schoen vrij makkelijk uit kan gaan. In deze schoenen kunnen kalkoenen en widiapuntjes gedraaid worden.
  3. Renegade: Dit is een kunststof schoen waarvan de achterzijde beweegbaar is en voorzien van een zachte inlage. Dit voorkomt schade aan de ballen van de hoef en inlopen is nauwelijks nodig. Bij het eerste gebruik moeten de schoenen exact passend worden gemaakt. Dit dient heel nauwkeurig te gebeuren. Daarna zijn ze erg makkelijk in gebruik. Ze kunnen gebruikt worden voor lange ritten en worden vaak gezien bij endurance wedstrijden. Ze zijn te verkrijgen in 8 kleuren. De schoen is geschikt voor iets langere dan brede hoeven.
  4. Cavallo Simple: Dit is een eenvoudige schoen met een kunststof zool en leren bovenkant en een eenvoudige klittenband sluiting. Hij gaat erg makkelijk aan en uit. De schoen gaat zeker niet uit tijdens het rijden. Nadeel is dat het iets kan schuren in de kootholte. Een paard moet de tijd krijgen om te wennen aan de schoenen. Voordeel van het leer is dat het vormt naar de hoef van het paard. Nadeel is dat het wat meer onderhoud vergt. Ze zijn geschikt voor ronde hoeven. Er is ook een sportuitvoering. Deze is geschikt voor de iets langere hoeven.
  5. Delta: Hetzelfde als de Cavallo maar dan met een nylon bovenkant.
  6. Old Mac G2: Deze schoenen zijn geschikt voor iets langere dan brede hoeven. Met inlages kunnen ze aangepast worden voor ronde en lange hoeven. Het oudere model Old Macs is geschikt voor ronde en brede hoeven. Door de bandjes die over de ballen van de hoef lopen zijn ze niet geschikt voor paarden met een gevoelige huid of voor lange afstanden. In de praktijk krijgen paarden snel schuurplekken van deze schoenen.
  7. Swiss: Dit is één van de eerste hoefschoenen in Europa, uitgevonden in 1980. De kwaliteit is goed. De schoen gaat redelijk makkelijk aan en uit. De voet bestaat uit één stuk kunststof en laat wat minder ruimte voor het hoefmechanisme.
  8. Equine Fusion Jogging shoe: Dit is de eerste hardloop schoen voor paarden. De schoen is super licht en ook is hij flexibel inclusief de zool. Het hoefmechanisme kan dus optimaal werken en paarden hebben veel gevoel met de ondergrond en toch demping. Ze sluiten goed aan en kunnen in de wasmachine! Paarden lopen er zo op weg en hoeven niet te wennen. Het aantrekken is in het begin even wennen maar daarna eenvoudig. Een nadeel is dat de schoenen vol water lopen wanneer het paard door een diepe plas loopt. Het water kan er niet uit. Met water kan wat zand in de schoen komen. Het kan niet veel zijn omdat de schoen goed aansluit. De schoenen worden gebruikt in allerlei disciplines en is ook geschikt voor lange afstanden. Geschikt voor veel modellen hoeven.
  9. Boa: Deze schoen is makkelijk aan en uit te doen en comfortabel voor het paard door het gebruik van technologie uit de atletiek en snowboard sport. Geschikt voor paarden met bijna ronde of iets langere dan brede hoeven. Niet geschikt voor ritten langer dan 40 kilometer. De schoenen kunnen ook goed gebruikt worden bij behandeling van wonden en andere blessures.
  10. Dalmerr Cloq: een schoen van elastisch plastic die ruimte laat voor een goed hoefmechanisme. De schoen is wat lastig aan te meten, maar wel geschikt voor lange afstanden. Het gedeelte bij de hoefballen is beweeglijk wat schuurplekken bij de hoefballen voorkomt. De zool heeft de vorm van een ijzer en laat de straal vrij.
  11. Smit: Deze schoenen worden exact op maat gemaakt voor het paard en zijn van een soort zacht rubber. Ze zijn erg verend en geven de hoef veel ruimte voor het hoefmechanisme. Nadeel is dat ze wat lomp zijn in gebruik. Ze passen alleen bij de vorm van de hoef waarop hij is aangepast. Laat de schoenen dus niet aanmeten als het paard net is bekapt. Dan passen ze maar kort.
  12. Osca2 sHs: Deze schoen is speciaal voor paarden met ijzers en verminderd de nadelen van ijzers. Het geeft een betere schokdemping op harde ondergronden en verhoogt de veiligheid. Ze zijn makkelijk in gebruik. U kunt zich echter afvragen of het niet wijzer is ijzers te verwijderen wanneer u daar ook nog eens schoenen overheen moet doen!

Lees verder

© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je paard op ijzers: is het nodig?Je paard op ijzers: is het nodig?Overal om ons heen zien we paarden op ijzers staan in alle mogelijke mate en vormen. Je moet al heel geleerd zijn om te…
Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!Paarden zijn er in alle soorten en maten, en ook de hoeven van elk paard zijn anders. Het ene paard staat op ijzers, het…
Beenbescherming voor paardenEr zijn zoveel verschillende beenbeschermers voor paarden dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. In di…
Beroep: HoefsmidEen hoefsmid is een man of vrouw die de hoeven van een paard of pony bekapt en/of beslaat. Het bekappen of beslaan van e…

Cursussen voor hond en baasCursussen voor hond en baasEen cursus volgen met uw hond is zowel leuk voor de hond als voor de eigenaar. U zult er niet alleen op de vereniging pl…
Caviageluiden en -gedragCaviageluiden en -gedragCavia's maken allerlei geluiden. Ze kunnen piepen, knorren, fluiten... Ook vertonen ze soms vreemd gedrag, zoals 'popcor…
Bronnen en referenties
  • www.hoefschoenenwinkel.nl
  • www.hoefschoenen.be
  • www.renegadehoefschoen.nl
Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 05-10-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.