Werken met dolfijnen in de natuur

Werken met dolfijnen in de natuur Behalve in een Dolfinarium kun je ook in de natuur met dolfijnen en andere zeezoogdieren werken. Er zijn allerlei soorten baantjes, waarbij je niet eens in een Dolfinarium hoeft te komen. Je kunt ook de zee in gaan. Wat voor banen kun je allemaal doen in de natuur waarbij je te maken hebt met dolfijnen?

Onderzoekers voor dolfijnen

Er zijn onderzoekers die alles willen leren over het gedrag van de dolfijnen. Ze kijken of dolfijnen een bepaald patroon volgen, of letten op de sprongen. Ook kan het zijn dat ze met geluidsapparatuur opnames maken om die met opnames van andere dolfijnen te vergelijken.

Een wetenschapper noteert alles tijdens zijn reis. Zo schrijft hij op waar hij is, welke dolfijn hij tegengekomen is en welke dag en wat voor een tijdstip het is. Ook kan er opgeschreven worden welke dieren er in de buurt zijn en hoe lang ze boven – of onder – water blijven. Vaak heeft een onderzoeker nog veel meer dingen die hij opschrijft, maar het ligt er maar net aan wat hij wil weten.

Een onderzoeker is dus vaak op reis met de boot en zoekt de gebieden op waar dolfijnen leven. Soms is de onderzoeker wel een jaar onderweg, omdat hij in de gaten wil blijven houden hoe de dolfijnen reageren in bepaalde situaties.

Voorbereiding

Een onderzoeker moet veel voorbereidingen doen voordat hij aan het werk kan. Hij moet rekening houden met het weer. Dat kan zon zijn, maar ook wind, regen of zelfs hagel en sneeuw. Hij moet spullen bij zich hebben die tegen al die weersomstandigheden kunnen en zich daar ook naar kleden. Zo moet hij bijvoorbeeld een regenjas meenemen, maar ook iets tegen zonnebrand, omdat je op het water veel sneller verbrandt dan op het land. Voor de zekerheid kan een onderzoeker er ook voor kiezen om iets mee te nemen tegen zeeziekte. Ook op de boot heeft de onderzoeker veel spullen. Zo is er speciale apparatuur waarmee je precies kunt zien waar de dolfijnen zich bevinden en hebben ze vaak een telelens om de dieren vanaf een afstand te kunnen zien. Een foto- of filmcamera ontbreekt ook bijna nooit, zodat hij later nog eens terug kan kijken om te zien of hem iets opvalt.

En dan is er natuurlijk nog het logboek. Een logboek wordt gebruikt op boten en daarin wordt alles opgeschreven. Een onderzoeker schrijft vooral alles op over de dolfijnen die hij ziet. Ook een stopwatch kan handig zijn, waarmee hij de tijd kan opmeten.

Het is zwaar werk, maar voor veel onderzoekers ook heel mooi werk, omdat ze veel plekken in de wereld te zien krijgen en altijd bezig zijn met hun favoriete dieren. Al moet de onderzoeker natuurlijk wel heel veel geduld hebben, want dolfijnen zal hij maar af en toe te zien krijgen.

Zeezoogdieren

Er zijn ook onderzoekers die alle zeezoogdieren bekijken. Dus niet alleen de dolfijnen, maar ook de walvissen, walrussen, zeehonden en zeeleeuwen. Soms komen de onderzoekers ook in het Dolfinarium, omdat het dan makkelijk kan zijn om te zien hoe de dieren op bepaalde dingen reageren. Het doel van een onderzoek in het Dolfinarium is om meer kennis van de dieren te krijgen. Ook kunnen ze kijken wat eventuele oplossingen zijn voor problemen die de dolfijnen in het wild hebben. Dieren in parken kunnen meehelpen aan voedselonderzoeken, medische gegevens of testen zoals geluidsonderzoek geven informatie die weer gebruikt kan worden om een totaal beeld te geven.

Fotografen

Voor boeken, onderzoek en films is het soms nodig dat er foto’s of films worden gemaakt van de dolfijnen en walvissen in het wild. Fotografen of cameramannen die dit doen, hebben meestal een diploma om te kunnen duiken. Zonder duikersdiploma mag je niet zomaar onder water gaan en zul je dus alleen op het land foto’s mogen maken. Onder water maken ze dan gebruik van een speciale onderwatercamera, waarmee ze mooie foto’s kunnen maken.

Als je fotograaf bent in de natuur, is het vaak lang wachten op dat ene moment die voor een mooie foto zorgt. Ook is het van belang dat je als fotograaf een hele goede camera hebt, zodat de foto’s al snel een stuk scherper en beter worden. Het is ook mogelijk dat er foto’s worden gemaakt vanaf het land of een boot. Zo kunnen de mooie sprongen gefotografeerd worden, maar ook daarbij is het erg belangrijk dat er precies op het juiste moment een foto wordt gemaakt. Dit is niet altijd even gemakkelijk. Een boot kan door de golven veel bewegen. Een onverwachte golf kan al snel voor een mislukte foto zorgen.

Veel fotografen en cameramannen concentreren zich niet alleen op dolfijnen of walvissen, maar zullen ook met regelmaat opdracht krijgen om foto’s te maken van vissen of andere waterdieren. De opdrachten die de fotografen en cameramannen krijgen zijn vaak voor tijdschriften, televisieprogramma’s of boeken.

Zwemmen met dolfijnen

In veel landen is het mogelijk om met dolfijnen te zwemmen. Dit is vaak erg duur. Mensen willen dit maar al te graag, tijdens hun vakantie zwemmen met dolfijnen. Het geld hebben ze er wel voor over. Voor deze trips zijn er natuurlijk ook begeleiders nodig. Deze mensen zorgen ervoor dat de toeristen op een veilige manier met de dolfijnen omgaan. Het zwemmen met dolfijnen gebeurd vrijwel altijd met wilde dolfijnen, dus het is van groot belang dat er goed wordt opgelet.

Zweminstructeur bij dolfijnen

Iemand die zweminstructeur is, kent de wilde dolfijnen goed genoeg om te weten hoe ze in elkaar zitten. Hoe reageren ze op bepaalde situaties? Is het wel veilig om met ze te zwemmen? Er moet met veel dingen rekening gehouden worden. Voor een zweminstructeur is het dus erg belangrijk dat er duidelijkheid is over de situatie. De groepen mogen niet te groot zijn, zodat er overzicht is, en de mensen moeten altijd goed naar de instructies luisteren.

Regelgeving

Zwemmen met dolfijnen in de natuur heeft een aantal beperkingen. In veel landen is het aan strikte regelgeving verbonden! Het wordt in ieder geval niet gepromoot door de experts omdat er veel verstoring plaats kan vinden. Bovendien is het niet altijd ongevaarlijk om bij dolfijnen in zee te zwemmen.

In parken is het een meer gecontroleerde situatie. De dieren weten wat er gaat gebeuren en zijn gewend aan mensen. Daarnaast is het van belang de juiste informatie mee te geven aan de deelnemers. Dit maak dus best een goot verschil.

Dolphin Academy

Bij sommige dolfinaria, zoals de Dolphin Academy in Curaçao, kan er gezwommen worden met de dolfijnen van het Dolfinarium zelf. Dit kun je ook in open zee doen. Deze dolfijnen zijn meer gewend om bij mensen in de buurt te komen dan de echte wilde dolfijnen, waardoor het een stuk veiliger is. Toch blijf je ook met de dolfijnen uit een Dolfinarium werken met dieren, dus je moet zorgen dat je altijd alert blijft en goed luistert naar de instructeur die erbij is.

Lees verder

© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Op het Canarische Eiland Tenerife is van alles te doen voor toeristen, waaronder een tocht op zee om walvissen en dolfij…
Zwemmen met dolfijnen: niet altijd even diervriendelijkZwemmen met dolfijnen: niet altijd even diervriendelijkVoor velen is het een droom om te zwemmen met dolfijnen. Er komen steeds meer mogelijkheden om deze wens in vervulling t…
DolfijnenslachtJe staat er misschien wel niet bij stil, maar ook dolfijnen worden geslacht. In Denemarken en in Japan worden jaarlijks…

De serval, een kat maar geen huisdierDe serval, een kat maar geen huisdierDe serval (Leptailurus serval) is een middelgrootte kat die wel mini-cheetah wordt genoemd. Hij lijkt ook wel een beetje…
De paardenweide in de winterDe herfst is begonnen en Koning Winter is in aantocht. De paardenhouder die in de winter zonder problemen zijn paarden b…
Bronnen en referenties
  • Bernard Stonehouse – Dier in beeld: Walvissen, dolfijnen en bruinvissen (ISBN: 90-5483-243-6)
  • Monique Langezaal – Dolfijnen (ISBN: 90-11-040-19-8)
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.