De paardenweide in de winter

De herfst is begonnen en Koning Winter is in aantocht. De paardenhouder die in de winter zonder problemen zijn paarden buiten wil houden moet daar flink wat voor over hebben. Goed weidebeheer het hele jaar door is noodzakelijk. Het vraagt veel tijd en inspanning, maar bij een goede aanpak wordt je er wel flink voor beloond.

Winterschade voorkomen

Het spreekt voor zich dat een weide onderhouden in de winter geen makkelijke klus is. Modder, regen, vieze dingen, zware bodem, het hoort er allemaal bij.

Daarom wordt het aangeraden om het weidebeheer het hele jaar door goed in de gaten te houden. In het begin van de herfst kan je dan nog even een laatste controle uitvoeren en snel wat laatste klusjes opknappen.

  • Zorg dat er voldoende beschutting is. Herstal lekken en gaten in de schuilstal. Snoei de haag of de bomen nog een laatste keer zodat ze in topconditie staan.
  • Bij een natte bodem voorzie je best een stuk rond en in de stal van een stevige extra ondergrond. Het is van belang dat de paarden minstens 1 droge plek ter beschikking hebben. Hiervoor kan je beroep doen op rubber stalmatten, bestrating in en rond de stal of een fikse laag zand. Het voorkomt eeuwig natte voeten en de paarden zullen je dankbaar zijn dat ze er ook even kunnen gaan liggen.
  • Haal steeds de mest uit de weide. Plaatsen waar paarden mesten krijgen grote grastorens. Paarden zullen hier niet gaan eten omwille van infectiegevaar en wormbesmetting. Door de mest dagelijks te verwijderen voorkom je dit fenomeen en wordt de weide overal gelijkmatig afgegeten.
  • Controleer de omheining en herstel waar nodig. NIets zo frustrerend als in de bijtende kou en striemende regen staan prutsen met schroeven, bouten en stukken draad als je paard de buurt is gaan verkennen.
  • Sluit een deel van je weide af en laat dat de hele winter met rust. Wissel dit stuk ook elk jaar af.
  • Zijn er kale plekken in de weide? Dan is het aan jou om dat bij te zaaien. De beste periodes hiervoor zijn maart/april en mei/juni. Op deze momenten kent de grasgroei een piek.
  • Voorzie genoeg ruwvoer om de winter door te komen. Hou er rekening mee dat de paarden dit stukje in je weiland vaak gaan stuklopen. Herzaaien in het voorjaar is hier van groot belang als je onkruid wil vermijden.
  • Investeer in een goede drinkinstallatie. Waterbakken die goed bestand zijn tegen bevriezen hebben de voorkeur. Zet de waterbak op een makkelijk bereikbare plaats als je dagelijks ijs moet kappen.
  • Voorkom molshopen tijdens het jaar. Ze zorgen niet alleen voor risico op bodemverzakking. Als de weide gemaaid wordt komt dat zand ook ongewenst in het hooi terecht.
  • Ga niet met zware voertuigen rondrijden over het gras.
  • Bij (extreem) nat weer hou je de paarden toch best binnen. Niet alleen kunnen ze lelijk uitschuiven, het gras wordt ook vertrapt en de bodem wordt omgewoeld tot een modderparadijs.
  • Laat je gras niet te lang de winter in gaan. Lang gras sterft af en verstikt de zode. Dit is een uitstekende kans voor onkruid om een stevige voorsprong te krijgen.
  • Voorkom teveel en te intensieve begrazing. Het vertraagt het groeiproces van je grasmat en geeft snelgroeiend onkruid een voorsprong.
  • Is je stuk land groot genoeg, overweeg dan om een Paddock Paradise aan te leggen. De paarden worden verplicht om te bewegen. Je hebt ook zelf in de hand welke stukken openstaan voor begrazing en welke mogen rusten.
  • De weide is toch een modderbende geworden? Geen enkele spriet heeft het overleeft? Dan zal je toch opnieuw moeten inzaaien. Maai de nieuw ingezaaide weide voor je de paarden er op laat. Het geeft de kans om een stevige zode te vormen en je vermijdt te hoog fructaangehalte.
  • Ben je de trotse eigenaar van knotwilgen aan je weide? Laat ze dan vanaf oktober op tijd knotten. Het zorgt voor een boost in hun groei en vochtopname. Paarden vinden de takken vaak ook erg lekker. Bomen met teveel takken lopen het risico tot inscheuren en afsterven door het immense gewicht. Knotwilgen zorgen ook dat je bodem droger blijft en niet zo snel gaat verzuren.

Wintervaste grassoorten

Grassoorten die geschikt zijn om de weide in te winter te laten begrazen zijn van enorm groot belang. Ze zorgen niet alleen voor variatie in de voeding. Ze voorkomen ook dat je elk jaar achterblijft met een slagveld. Hou hier rekening mee als je de weide opnieuw moet inzaaien.

  • Late Engelse raaigrassen: Deze grassoorten hebben een goede tot zeer goede najaarsgroei en vormen een goede, stevige zode.
  • Beemdlangbloem: Deze plant doet het heel goed bij vocht en koude. Groeit goed op nattere bodems zoals kleigrond en leem.
  • Timothee: Is een wintervaste plant. Bevat veel ruwe vezel die gezond is voor de vertering van een paard.
  • Roodzwenk: Kan goed tegen koude en vorst. Dit plantje vindt het ook niet erg om in de schaduw te staan.
  • Veldbeemdgras: Deze grassoort is dan weer goed bestand tegen droogte en doet het uitstekend op drogere winterweides.
© 2011 - 2024 Papatin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schuilstal, stal paardenweideHet inrichten van de paardenweide is iets wat veel aandacht vraagt. Een goede inrichting kan jaren mee gaan en is ook vo…
Paarden aan huis houden in de winterPaarden aan huis houden in de winterVeel paardeneigenaren zullen het beamen: in de winter is het geen lachertje om paarden aan huis te houden. Je kan ervoor…
Waar moet ik op letten bij gras keuzeWaar moet ik op letten bij gras keuzeAls we het over gras hebben dan hebben we het over wel achtduizend soorten. Gras bestaat er in vele soorten en maten en…
Stalling voor je paard: weide, manege, aan huisStalling voor je paard: weide, manege, aan huisEr zijn talloze stallingsmogelijkheden voor paarden: een weide met schuilstal, paarden aan huis, je paard op een pension…

Werken met dolfijnen in de natuurWerken met dolfijnen in de natuurBehalve in een Dolfinarium kun je ook in de natuur met dolfijnen en andere zeezoogdieren werken. Er zijn allerlei soorte…
Lijst van giftige planten voor paardenIedere paardeneigenaar weet dat er planten voorkomen die zeer ongezond zijn voor paarden. Jakobskruiskruid is bijvoorbee…
Papatin (10 artikelen)
Laatste update: 13-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.