P.R.E. Andalusiër - rasbeschrijving en bloedlijnen

P.R.E. Andalusiër - rasbeschrijving en bloedlijnen De Andalusiër is een echt sprookjespaard, het barokke uiterlijk en het gouden karakter heeft al menig harten veroverd. Maar hoe zit het nu met de achtergrond van dit prachtras? Wat betekenen de verschillende brandmerken? Waar zijn de bloedlijnen oorspronkelijk voor gefokt? De Andalusiër is een eeuwenoud ras. De P.R.E. is ontstaan uit de Berberpaarden die de Moorse strijders met zich meebrachten naar Spanje. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als oorlogs- en stierenvechterspaard. Daarnaast waren het echte koningspaarden, ze waren te vinden in de stallen van verschillende koningshuizen, ook buiten Spanje dus.

Tegenwoordig wordt het ras nog steeds ingezet als stierenvechterspaard. Vanwege het mooie, barokke uiterlijk, de verheven gangen, de sterke achterhand die het paard in staat stelt om met gemak te verzamelen en het welwillende en leergierige karakter, wordt de P.R.E. tegewoordig ook ingezet in de klassieke dressuur, ook vindt men het paard vaak terug in shows. Ten slotte is dit ras ook zeer geschikt om vrijheidsdressuur mee te beoefenen.

Karakter

De Andalusiër heeft een koel en zachtaardig karakter, vanwege zijn achtergrond als stierenvechters- en oorlogspaard is het van nature dapper. Daarnaast is de Andalusiër ongelofelijk mensgericht, het dier wil écht met je werken. Over het algemeen zijn P.R.E.'s leergierig en ondanks hun koele karakter wel temperamentvol, dit geeft hen de uitstraling die paarden van andere rassen toch missen.

Uiterlijk

De P.R.E. is rond en kort gebouwd. Het hoofd is recht, maar ook ramsneuzen komen regelmatig voor in dit ras. De P.R.E. is gespierd en vooral de hals is erg goed ontwikkeld. Ook de achterhand is sterk en goed ontwikkeld, waardoor de P.R.E. ontzettend goed kan verzamelen. De manen en staart zijn vol en over het algemeen lang en golvend. Meestal hebben de paarden een schimmelkleur of een bruine kleur. Ook andere kleuren worden sinds kort toegelaten tot het stamboek. Andalusiër merries hebben een stokmaat vanaf 1,52 meter, de hengsten hebben een stokmaat vanaf 1,55 meter. Indien de paarden kleiner zijn worden ze niet toegelaten tot het stamboek,

De veulens worden donker geboren (zwart, bruin of vos), dit betekent dat hun huid ook donker van kleur is. De donkere onderhuid beschermt de paarden tegen verbranding.



Het ras kent verschillende bloedlijnen. Deze zijn grotendeels onafhankelijk van elkaar tot stand gekomen en worden ook nu nog van elkaar onderscheiden. Soms werden paarden uit verschillende lijnen echter met elkaar gecombineerd om nieuw bloed in te brengen of om de lijn op een andere manier te verbeteren.

Bocado / Terry bloedlijn

De Bocado bloedlijn, ook wel Kartuizer- of Terrybloedlijn genoemd, staat bekend om zijn schoonheid, lieve karakter en rustige temperament. Deze bloedlijn is enorm populair waardoor er inmiddels al negatieve effecten van inteelt merkbaar zijn.

Er bestaan 2 brandmerken in de vorm van een teugel die bij deze lijn horen. Beide merken staan voor dezelfde bloedlijn. Deze foklijn is tegenwoordig in handen van de nationale maatschappij Expasa.

Escalera bloedlijn

De paarden die tot deze bloedlijn behoren werden en worden vooral op prestatie gefokt. De focus werd niet op het uiterlijk gelegd, waardoor de rastypische kenmerken minder naar voren springen dan bij andere bloedlijnen.

De lijn staat bekend om zijn uniformiteit en functionaliteit. De fokkers van deze lijn deden niet mee aan de ‘modegrillen’, of het paard nu populair was of niet, er werd altijd op dezelfde manier gefokt. Dit is onder andere mogelijk doordat de fokker de beste merries altijd voor zichzelf houdt, hij verkoopt ze niet. Deze bloedlijn heeft ook banden met de lijn van Militar, die verderop nog aan de orde komt.

De paarden van deze lijn zijn meestal geen schimmel maar bruin, zwart of vos.
Het brandmerk is in de vorm van een ladder, zie de figuur hiernaast. Het brandmerk varieert, het ene heeft 5 treden, een andere 3 treden en een hoefijzer. De treden staan voor verschillende takken van de sport.

Miura bloedlijn

De Miura bloedlijn staat bekend als een lijn van stierenvechterpaarden. Er werd in deze lijn vooral gebruik gemaakt van de bloedlijnen van Zapata, Calero en Moreno.

Binnen de kortste keren was er een lijn ontstaan van paarden die geen angst kennen. Deze paarden hebben een uitstekende beenstructuur en stralen kracht en elegantie uit. Dit is het ronde type paard met stevige benen en een overvloed aan manen en staart. Dit is meer het klassieke type. Van deze bloedlijn staan (helaas) maar weinig paarden te koop.

Yeguada Militar

Deze paarden werden gefokt voor en door het Spaanse leger, dat zeer belangrijk is voor de instandhouding van de P.R.E fokkerij. Deze bloedlijn staat echter niet op zichzelf, de beste hengsten werden aangekocht of gefokt door de militairen, er werd dus regelmatig nieuw bloed ingevoerd.

In het fokprogramma zat de Bocado lijn altijd in de basis, aangevuld met een mix van oude bloedlijnen. De paarden van deze bloedlijn werden gekozen op functionaliteit en niet op schoonheid, functionaliteit en een handelbaar temperament waren de prioriteit.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenras: Het Groninger paardEr bestaan erg veel verschillende paardenrassen. Een daarvan is het Groninger paard. Het Groninger paard is een warmbloe…
Het Haflinger paardDe Haflinger is een paardenras afkomstig uit Tirol. Een Haflinger staat bekend als een werkwillig ras en heeft een voskl…
Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur is een aantal gymnastische oefeningen voor het paard. Met dressuur wordt het paard soepel en gehoorzaam gemaakt…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…

Vachtkleuren bij paardenVachtkleuren bij paardenElk paard is uniek, dit geldt voor het karakter van het paard, maar ook voor de kleur. Toch is elk paard in te delen in…
Het wrattenzwijn, parel onder de varkensHet wrattenzwijn, parel onder de varkensHet wrattenzwijn is een soort wild, behaard varken met slagtanden. Het wordt soms knobbelzwijn genoemd. Het dier komt vo…
Bronnen en referenties
  • http://www.andalusiers.nu/
  • http://www.pre-stamboek.nl/index.php?paginaid=15
  • http://www.pre-stamboek.nl/index.php?paginaid=15
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.