Paard natuurlijk bekappen - tips en trucs

Paard natuurlijk bekappen - tips en trucs Iedereen kent de taak van een hoefsmid wel: hij bekapt de hoeven van een paard, werkt ze bij en meestal komt er dan een hoefijzer onder. Natuurlijke bekappers werken anders en laat de natuurlijke werking van de hoef zijn gang gaan. Ze geloven in de natuur en laten de hoeven zoveel mogelijk zijn natuurlijke stand behouden. Lees hieronder wat een natuurlijke stand is, hoe dit bekomen wordt en wat als er toch problemen opduiken

De natuurlijke stand

Paarden zijn van natuur kuddedieren wat betekend dat ze lange afstanden afleggen in groep. Dit doen ze over vlakke gebieden, bosgronden en zelfs de hardere rotsgronden. Heden ten dage zijn deze dieren gedomesticeerd wat betekend dat ze al jarenlang door de mens gehouden worden. Mensen vragen aan hun paarden om te springen, lange afstanden af te leggen en veel meer. Vaak gaat die gepaard met het rondom beslaan van hun dieren wat wel eens tot problemen kan leiden.

Natuurlijke bekappers laten de hoeven in hun natuurlijke stand zonder ijzers, zodat het zijn werking kan doen.
Dit betekend lage hielen, een straal die de grond raakt, een hoefzool zonder dood materiaal, kwartierboogjes,... noem maar op!

De straal, de schokdemper van de hoef

De straal wordt gezien als de schokdemper van de hoef, mits deze de grond raakt! De straal vangt de schokken op zodat de bovenliggende beengewrichten en pezen de schokken niet opvangen. Bij het raken van de grond zet eveneens de hoefwand en hoefzool uit voor schokken op te vangen. Een goede straal is niet rot, heeft geen scheuren en ziet er gezond uit.
Deze stralen moeten enkel bijgewerkt worden als ze te dik worden en lager komen dan de hoefwand.

Lage hielen

Bij lage hielen heb je meer kans op een betere hoeflanding. Het paard rolt over de teen en landt hier niet op.
Vergelijk het met de schoenen van de mens, als je je voet neerzet komt eerst je hiel neer en dan pas de teen.
Bij paarden is dat ook zo, sommigen doen dit niet en dit kan komen door te hoge hielen.

Hoefwand en hoefzool

De hoefwand mag niet gescheurd zijn of andere tekenen van beschadiging vertonen. Deze is het liefst gelijk aan de hoefzool daar het paard hierop loopt. Door hierop te lopen wordt de schokdemping geoptimaliseerd en kan de hoef zijn werking doen.
De hoefzool is bij een goede werking en het regelmatig bijhouden mooi glad, vertoont geen dood materiaal en de steunsels zijn eveneens gelijk aan de hoefzool. Een mustangroll zorgt voor een goede afrolling van de teen maar deze kan ook spontaan ontstaan bij een goede landing.

Wat heb je nodig?

Iedere paardenliefhebber met een eigen paard kan zijn of haar eigen paard bekappen. Ik raad af om zonder kennis hieraan te beginnen, anders kunnen er veel problemen ontstaan die mogelijk blijvend zijn. Er bestaan hiervoor cursussen die gegeven worden door professionelen, vraag ook naar begeleiding wanneer je je eigen paard bekapt.

De standaarduitrusting voor bekapping omvat een hoefmes, slijper om deze scherp te houden, vijl, bekapschort en eventueel een hoefstandaard om de hoef op te plaatsen. Zo hoef je het gewicht van de hoef niet te dragen. Enige voorwaarde is dat je paard stil kan blijven staan.

Tot slot

Natuurlijk bekappen kan een verrijking zijn voor zowel mens als paard mits deze met goede begeleiding wordt gedaan.
Een paard kan gevoelig zijn als deze plots van de ijzers afkomt maar hoefschoenen kunnen hierbij helpen. Dit is slechts tijdelijk tot de hoeven gewend zijn om de grond weer aan te raken
© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden: Natuurlijk bekappenNatuurlijk bekappen is een manier van hoeven bekappen die nog niet zo lang geleden is uitgevonden. Dit terwijl het is af…
Beroep: HoefsmidEen hoefsmid is een man of vrouw die de hoeven van een paard of pony bekapt en/of beslaat. Het bekappen of beslaan van e…
Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!Paarden zijn er in alle soorten en maten, en ook de hoeven van elk paard zijn anders. Het ene paard staat op ijzers, het…
Hoefbeslag bij paardenHoefbeslag bij paardenEen goede smid is voor elk paard belangrijk Het ene paard moet ijzers eronder het andere paard hoeft alleen maar bekapt…

De Tinker, een sterk, lief en werkwillig paard uit IerlandDe Tinker, een sterk, lief en werkwillig paard uit IerlandDe Tinker is een paardenras afkomstig uit Ierland. Het zijn betrouwbare, veelzijdige paarden met een werkwillig karakter…
Geld besparen met een eigen paardGeld besparen met een eigen paardEen eigen paard is geweldig, maar kost veel geld. Gelukkig is het ook mogelijk om geld te besparen. Onderstaande 10 tips…
Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 11-12-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.