Het kopen van een paard

Het kopen van een paard Na veel wikken en wegen is nu dan eindelijk de grote beslissing genomen. Je gaat iets doen wat je je leven lang al wilt: Je gaat een PAARD kopen. Op de manege waar je al een poosje rijdt staat het allerliefste en allerleukste paard dat je kent. Je hebt flink gespaard, de kosten berekend en met een bijrijder die bijdraagt in de kosten gaat het best. En de manege eigenaar wil jouw grote favoriet best aan jou verkopen. Helaas blijkt in veel gevallen je eerste paardenaankoop op een teleurstelling uit te lopen. Veel mensen zijn zich niet bewust van de valkuilen waarin je als kandidaat paardenkoper kan stappen. En goede begeleiding hierbij is soms moeilijk te krijgen: iedereen heeft zo zijn eigen belang.

Daarom wordt in dit artikel een korte handleiding “Paard Kopen” gegeven.

Stap 1: Onderzoeken van de kosten

Onderzoek van tevoren of je het paard financieel wel kunt onderhouden. Naast de kosten voor stalling die maandelijks terugkeren, komt er na de aanschaf van een paard aan kosten nog “een heel paard” bij aan artikelen die nodig zijn voor het rijden en verzorgen van je paard. Een degelijk zadel, hoofdstel, zomer- en winterdekens, halster, beenbescherming zijn benodigdheden die al aardig “in de papieren” lopen. Voor de verzorging komen er kosten voor wormenkuren, inentingen, hoefsmid, voedingssupplementen en de veearts. Voor deze laatste is het afsluiten van een verzekering een aanrader. Ga ervan uit dat je de kosten alleen kunt dragen.

Heb je geconcludeerd dat jouw financiële draagkracht toereikend is ga dan naar stap 2.

Stap 2: Het vinden van een geschikt paard

Om een goede aankoop te doen, moet je van tevoren bepalen wat je met het paard precies wilt doen. Wil je een paard om alleen maar lekker door bos en duin te rijden of wil je met je paard ook meedoen aan wedstrijden. Wil je dan springen of dressuuren of misschien mennen? Aan iedere categorie paarden hangt een verschillend prijskaartje. Het allerbelangrijkste bij de keuze van een paard is het kennen en vooral onderkennen van je eigen capaciteiten. Natuurlijk zou je de blits maken met een nakomeling van een klinkende dressuurtopper, zoals Jazz of Krack C. Maar, al te vaak komen deze paarden bij handelaren terecht als gevolg van een “niet klikkende combinatie”.

Enfin, je bent eruit: Je wilt een paard kopen dat geschikt is als sportpaard “bomproof”, gezond en betaalbaar. Je hebt al gekeken op diverse verkoopsites en hebt al een paar leuke paarden gezien. Of misschien wordt het toch jouw favoriete paard van de manege. Wat ga je nu doen?

Stap 3: Het kopen van een geschikt paard

Nu je hebt besloten om een paard aan te schaffen, sta je voor de keuze om een paard te kopen bij een particulier verkoper of bij een handelaar/manege eigenaar. Of je nu naar een particuliere verkoper gaat of naar een handelaar of de manege eigenaar, het verdient altijd aanbeveling om iemand mee nemen die verstand heeft van paarden en van het aankooptraject, als je dat zelf niet hebt.

Consumentenkoop

Het kopen bij een handelaar of manege eigenaar heeft zijn voordelen. In dat geval is er namelijk sprake van een consumentenkoop. Bij een consumentenkoop wordt de consument beschermd door het consumentenkooprecht dat is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek. Zo is in artikel 7sub18 lid 2 van het Burgerlijk wetboek bepaald dat als bij een consumentenkoop wordt vermoed dat de zaak (i.c.het paard) bij aflevering niet aan de overeenkomst heeft voldaan, de zaak (i.c. het paard) moet worden teruggenomen door de verkoper. De wetgever gaat er namelijk vanuit dat de verkoper in deze zaak de deskundige is en moet weten welke waar hij verkoopt.

Mededelingsplicht en onderzoeksplicht

Voor de verkoper geldt een mededelingsplicht en voor de koper een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat de verkoper de koper die informatie moet verstrekken waarvan hij moet beseffen dat deze belangrijk is voor de koper en dat de koper moet onderzoeken of het paard aan zijn eisen voldoet. In het geval van een consumentenkoop en dwaling weegt de mededelingsplicht van de verkoper zwaarder dan de onderzoeksplicht van de koper. De verkoper doet er verstandig aan om de informatie die hij op grond van zijn mededelingsplicht aan de koper moet verstrekken, ook op te nemen in het koopcontract.

Verborgen gebrek

Een verborgen gebrek is een gebrek dat verborgen was op het moment van aankoop. Indien binnen een half jaar na aankoop een dergelijk gebrek zich voordoet, wordt – uitgaande van dit consumentenkooprecht – vermoed dat dit gebrek voor de verkoop al aanwezig was en zal de verkoper moeten aantonen dat het paard wel gezond was voordat hij het verkocht. Dit blijkt in de praktijk erg lastig te zijn, omdat de antedateringstermijnen voor de meeste gebreken zeer beperkt zijn. In dat geval is de verkochte zaak (het paard) niet conform aan hetgeen is afgesproken en moet de verkoper het paard terugnemen. Deze non-conformiteit kan betrekking hebben op de gezondheid van het paard, maar ook op de eisen die je bij aankoop van het paard hebt gesteld bijvoorbeeld: “bomproof”, gezond en geschikt voor de sport. Daarom is het heel belangrijk dat deze eisen goed in een koopcontract zijn vastgelegd. Want je zal maar zitten met de net door jou aangeschafte sport topper die met geen mogelijkheid de trailer in te krijgen is... Regel in het koopcontract ook wat er gebeurt indien blijkt dat het paard niet gezond is of niet voldoet aan jouw eisen, bijvoorbeeld het teruggeven van de aankoopprijs.

Kopen bij een particuliere verkoper

Een particulier verkoper geeft geen garantie en ook is het vaak niet mogelijk om een paard op proef te krijgen. Als blijkt dat het paard niet voldoet aan de eisen die je hebt gesteld, of er blijkt sprake te zijn van een verborgen gebrek is het erg moeilijk, zo niet onmogelijk om de koop ongedaan te maken, ook al heb je een koopcontract opgesteld. Want indien bij een particulier verkoper gekocht, is er geen sprake van een consumentenkoop en zal in het geval dat een verborgen gebrek zich voordoet, de kopende partij moeten aantonen dat het paard het gebrek al had voor de aankoop.

Nu je met de verkopende partij de voorwaarden voor verkoop hebt vastgelegd in een koopcontract en een prijs hebt afgesproken is het tijd voor de volgende stap.

Stap 4: De aankoopkeuring

Het is altijd aan te bevelen om het paard dat je wilt kopen te laten keuren door een veearts. Want je wilt natuurlijk wel weten of het gezond is. Als je je paard wilt laten verzekeren voor ziekte(kosten) en dood is een keuring in de meeste gevallen verplicht. Afhankelijk van de prijs van het paard zal dit een klinische keuring alleen, of een een klinische keuring aangevuld met een röntgenologische keuring kunnen zijn.

Alleen klinisch of ook rontgenologisch?

Bij een klinische keuring wordt het paard in zijn geheel bekeken. Er wordt naar het bewegingsapparaat gekeken, de longen
worden gecontroleerd en de reflexen. Er worden er buigproeven uitgevoerd om te beoordelen of het paard gewrichtsgebreken heeft.

Een klinische keuring kan worden aangevuld met een röntgenologische keuring. In dat geval wordt er van de gebieden waar de meest voorkomende gebreken ontstaan röntgenfoto’s gemaakt. Een veearts zal ook een bloedtest doen om te zien of het paard pijnstillende middelen heeft gekregen. Indien dat het geval is, zal een paard bij de klinische keuring namelijk niet tonen dat het ergens pijn heeft. Na de keuring geeft de veearts een positief of negatief advies voor de aankoop van het paard. Hij houdt daarmee rekening met het gebruiksdoel. Let er daarom op dat je dit gebruiksdoel aan de veearts duidelijk hebt gemaakt. Bedenk wel dat een keuring altijd een momentopname is. En dat er altijd nog gebreken kunnen zijn die niet worden geconstateerd, omdat bij een röntgenologische keuring alleen de risicogebieden worden meegenomen. Op verzoek kan de veearts de röntgenologische keuring uitbreiden, bijvoorbeeld met foto’s van de rug of scans van de pezen of kijkje in de bovenste luchtwegen (bronchoscopie) Niet ongebruikelijk bij de aanschaf van sportpaarden met een flink prijskaartje.

Garantietermijn

Nu de veearts “groen licht” heeft gegeven voor de aankoop kan je nieuwe topper mee naar huis. Als je je paard bij een handelaar hebt gekocht en er dus sprake is van een consumentenkoop, gaat nu de “garantietermijn” van 6 maanden in. Let goed op of zich in deze periode zich een verborgen gebrek openbaart. Is dat het geval, zorg er dan meteen voor dat dit bij een veearts wordt geconstateerd en licht de verkopende partij hiervan in. Handel hierbij zo snel mogelijk, dan is de kans het grootst dat je er zonder schade vanaf komt. Heb je bij een particulier verkoper gekocht dan is snel handelen al helemaal geboden. Voor de meeste gebreken is de antedateringstermijn (de termijn waarbinnen een gebrek zich ontwikkelt en dus aangetoond kan worden dat deze al voor de aankoop aanwezig was) maximaal 6 weken.
© 2011 - 2024 Jamilli, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paard kopen met verborgen gebrekenPaard kopen met verborgen gebrekenWie een paard of pony koopt, gaat ervan uit dat deze gezond is en vrij van gebreken. Maar toch kan het voorkomen dat ach…
Een eigen paardIedere paardengek droomt ervan: een eigen paard. Een eigen trouwe ros waarmee je alles kan doen. Rijden wanneer je wilt,…
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…
Een paard aanschaffen: waar moet je op letten?Bij het aanschaffen van een paard komt nog heel wat kijken, waar ga je bijvoorbeeld zoeken en waar let je op als je een…

Het ideale paard aanschaffenHet ideale paard aanschaffenEen paard is de ultieme droom van veel paardenliefhebbers. Helaas draait deze droom soms uit op een nachtmerrie. Een dee…
Sarcoïd bij paardenEen sarcoïd is een huidaandoening bij het paard. Het is een goedaardige tumor die erg van grote kan verschillen. Lees in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chiemsee2016, Pixabay
  • www.paardenadvocaat.nl
  • Wikepedia
Jamilli (1 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.