Paddock Paradise: De kudde, rust en harmonie

De invloed van het Paddock Paradise op de kudde is groot. De natuurlijke instincten van de paarden worden geprikkeld waardoor ze lichamelijk en mentaal gezonder zijn. Een Paddock Paradise beïnvloedt positief het welzijn van uw paard.

De natuur van het paard

Een paard is van nature een bewegingsdier, ze zijn voortdurend in beweging, aan het grazen, rennen of spelen. Ze zijn continu op zoek naar voedsel, water en bescherming (tegen regen, wind, zon en gevaar). Hiervoor moeten ze vaak behoorlijk afstanden afleggen. In een kudde hebben de paarden een sterke band met elkaar, ze bieden elkaar veiligheid en geborgenheid. De kudde is een sociaal hiërarchisch systeem gebaseerd op dominantie en vriendschap. Het uitgangspunt van een Paddock Paradise is om de natuurlijke behoeften van het paard zoveel mogelijk te stimuleren; dus veel bewegen, gehele dag door kunnen eten en leven in een kudde.

Het leven in een kudde

Er zijn meerdere aspecten die meespelen en belangrijk zijn om het leven in een kudde in een Paddock Paradise zo goed en aangenaam mogelijk te laten verlopen voor de paarden.

Paarden zijn prooidieren. Hun omgeving moet zodanig ingericht zijn dat deze rust geeft en de paarden vertrouwen biedt. Natuurlijke elementen, zoals bijvoorbeeld bomen, struiken en een natuurlijke drinkplaats, geeft de omgeving van een paard een meer natuurlijke uitstraling.

Vrijheid van bewegen en daarbij de stimulerende eigenschappen van een Paddock Paradise geeft het paard extra motivatie om samen op onderzoek uit te gaan en samen meer te bewegen en te spelen. De wijze van voedsel aanbieden, onbeperkt hooi of het verstrekken van kleine hoeveelheden over de dag verdeeld, speelt hierbij een grote rol. Variatie in leeftijd van de paarden heeft daarbij ook invloed op de dynamiek in de groep.

Samenstelling van de kudde

Voor het leven in een groep moeten paarden kuddegedrag kunnen vertonen. Dit klinkt heel logisch, maar om binnen een groep paarden de rangorde te laten bepalen en dat ze goed met elkaar kunnen communiceren (onderlinge interactie), vraagt een goede samenstelling van de kudde. Er moet sprake zijn van een harmonieus geheel. Denk aan een paard dat continu wordt opgejaagd of alleen maar buiten de groep wordt gehouden, die zal niet gelukkig zijn. Of paarden die vaak de confrontatie opzoeken en daardoor ook de rust en balans in de rest van de kudde verstoren. Een aandachtspunt is dat paarden de mogelijkheid horen te hebben om te kunnen rusten en slapen, ieder paard moet ook zijn eigen plek kunnen hebben om te rusten. Er dient daarbij rekening gehouden worden met de dominantie-verhoudingen binnen de kudde, een dominant paard neemt vaak de beste plek in. Zorg er voor dat ieder paard een goede plek kan uitkiezen om te rusten of te schuilen.

Individuele behoefte

Oudere paarden of paarden die om welke reden dan ook extra verzorging nodig hebben, dienen de mogelijkheid te hebben om in een aparte ruimte (maar wel in het zicht van de andere paarden) een aanvulling op hun rantsoen te krijgen. Afhankelijk van ras en gebruiksdoel kunnen de individuele behoeften erg verschillen. Een hoog in het bloed staand sportpaard of een groot paard in de groei heeft een andere en extra behoefte dan bijvoorbeeld een IJslander.

Onze ervaring met hengsten in een Paddock Paradise

Een hengst wordt nog vaak solitair gehouden, terwijl ook voor hengsten sociaal contact heel belangrijk is, voor hun welzijn; geluk en gezondheid. Is er de mogelijkheid om hengsten in een Paddock Paradise te houden? Ja, alleen dient er wel rekening gehouden te worden met verschillende factoren. Hoe is het karakter van de hengst? Wordt hij nog gebruikt om te dekken? Zijn er merries in de buurt? Hoe is de samenstelling van de kudde?

Er zijn veel ervaringen met hengsten die andere paarden opjagen, dit kan er dan heel heftig aan toe gaan. Het probleem is vaak dat een paard wat opgejaagd wordt in een weiland of paddock weinig mogelijkheid heeft om weg te komen, ze worden meestal in een hoek gedreven. Het voordeel van een Paddock Paradise is dat een paard beter de mogelijkheid heeft om weg te komen. Bij een goede inrichting zijn er geen dode hoeken en kan een paard altijd vooruit op de track. Onze ervaring is dan ook dat op deze manier een hengst bijna geen jaaggedrag meer zal vertonen.

Bij de samenstelling van de groep behoort er goed gekeken te worden naar de individuele karakters van de paarden. Welke paarden passen goed bij elkaar, vullen elkaar aan, beschermen en spelen met elkaar en bouwen vriendschappen op.

In de buurt geplaatste merries hebben een grote invloed op het gedrag van een hengst in een kudde. De hengst beschouwt de merries als van hem en houdt de andere paarden er van weg. Het is daarom van belang om geen merries in de buurt van een groep hengsten en ruinen te plaatsen.

Bedenk dat een hengst in het voorjaar nog alerter is in verband met de hengstigheid van de merries.

Opvoeding van de hengst speelt mede een rol, door mensen maar ook door andere paarden. Bijvoorbeeld een jonge hengst die goed geïntroduceerd wordt in een kudde, wordt geaccepteerd en opgevoed door de rest van de groep. Tevens is dagelijks toezicht op de paarden van belang. Mede de kennis van het gedrag van hengsten in een kudde en het gedrag van de paarden onderling.

Niet elke hengst zal zo gehouden kunnen worden, maar het is zeker de moeite waard om te kijken of het wel kan werken. Gebaseerd op onze eigen ervaring kan ik zeggen dat het met onze 2 hengsten heel goed gaat en ze goed en gelukkig samenleven in een groep met andere ruinen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Emi1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paddock Paradise – een paradijs voor paardenPaddock Paradise – een paradijs voor paardenEen paard is een dier wat in de vrije natuur de hele dag in beweging is. Om een gedomesticeerd paard gezond te houden zu…
De veulen opfok: huisvesting voor jonge paardenDe veulen opfok: huisvesting voor jonge paardenElk jaar worden er weer veel veulens gefokt in Nederland. Tot respectievelijk zes maanden oud lopen deze dieren nog bij…
De juiste veulenopfok kiezenDe juiste veulenopfok kiezenIn de paardenwereld wordt over het algemeen positief gedacht over de veulenopfok. Toch verneemt men ook regelmatig negat…

Paardenras: Het Groninger paardEr bestaan erg veel verschillende paardenrassen. Een daarvan is het Groninger paard. Het Groninger paard is een warmbloe…
Vrijheidsdressuur: Op het blokEen paard op een blok laten staan is geen lastige oefening, al kan hij wat geduld vragen. Het is wel een mooie oefening,…
Emi1 (34 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.