De Wolf (Canus Lupus)

De Wolf (Canus Lupus) Wolfen worden vaak verkeerd begrepen en zijn daardoor bedreigde diersoorten. Boeren vinden het rovers, andere mensen zien ze als gevaar. De wolf zou nooit zomaar een mens aanvallen, hij gaat ze liever uit de weg. Ze vallen alleen enkele keer aan als ze zich bedreigd voelen of als ze ziek zijn.

Algemeen

De wolf is meest bekend als een moordenaar van schapen en een lastpak. Niets is minder waar. De wolf is erg onbegrepen en heeft net zoveel Familiegevoel als jij en ik. De wolf was ooit de meest voorkomende vleeseter ter wereld en werd door de mens gevreesd en vervolgd. Toch bestaan er, door sprookjes en sterke verhalen, veel misverstanden over dit Teruggetrokken levende en intelligente dier.

Er leven nu nog maar kleine aantallen in woeste gebieden op het Noordelijk halfrond. Het grootste, in het wild levende lid van de hondenfamilie, de wolf, is een sociaal dier en leeft in familieroedels van 8 tot 20 wolven. De wolven werken samen om op grote dieren zoals herten te jagen.

Een gestructureerde gemeenschap

Een roedel wordt geleid door het sterkste mannetje en vrouwtje, die het 'alfapaar' genoemd worden, en er heerst een strikte rangorde. Het gedrag van de wolf geeft zijn positie binnen de roedel aan.

De leiders staan rechtop met oren en staart overeind en ontblote tanden. 'Lagere' wolven duiken ineen, met staart en oren plat. Een roedel verdedigt een gebied dat groot genoeg is om de groep van eten te voorzien.

De grenzen worden met geursporen gemarkeerd. De roedelleden huilen als vorm van communicatie. Soms huilen ze samen om de roedel zo groot mogelijk te laten klinken en andere wolven af te schrikken. Het geluid van een wolf kan wel 10 km verderop gehoord worden en de wolf kan een tocht van 200 km afleggen in 24 uur als het zijn territorium bewaakt.

Zeer ervaren jagers

Door gezamenlijk te jagen, kan een roedel wolven prooien doden die voor een wolf alleen te groot zouden zijn. Het zijn zeer ervaren en kundige jagers door hun scherpe gehoor, goede reukvermogen en snelheid.

Als ze een prooi hebben opgespoord - Meestal mikken ze op een zwak dier - volgen ze het eerst een tijdje voor ze aanvallen. De alfadieren eten altijd eerst. Als ze alleen zijn jagen wolven vaak op kleine dieren zoals konijnen, en ze eten ook aas.

Moeder in het hol

Het alfapaar is het enige stel dat paart en jongen krijgt. Het vrouwtje gaat in de lente naar een ondergronds hol, waar 5 of 6 jongen worden geboren. Na ongeveer 4 weken komen de jongen het hol uit. Ze worden gevoerd met voedsel dat uitgebraakt wordt door hun ouders en andere leden van de roedel. Verschillende leden van de roedel passen op de jongen. Na 3 tot 5 maanden zijn ze sterk genoeg om met de roedel mee te gaan en te leren jagen.

Terugkeer van de wolf

In veel landen is het ongelimiteerd jagen op wolven toegestaan, omdat ze af en toe vee doodden. Daardoor zijn ze nu in veel gebieden uitgestorven. Toch is in Oost-Europa en delen van Amerika de herintroductie en bescherming van wolven succesvol gebleken. De wolf is niet langer in gevaar in het westen van Amerika en er is een onderzoeksprogramma voor wolven opgezet in de Karpaten in Oost-Europa.

Weetjes over de wolf

  • Status: Op sommige plaatsen uitgestorven, op andere plaatsen bedreigd.
  • Leefwijze: In roedels
  • Lengte: 1-1.5m
  • Staart: 30-51cm
  • Schouderhoogte: 66-96cm
  • Gewicht: 16-60kg
  • Geslachtsrijp: Vrouwtjes met 1 jaar, mannetjes met 2 jaar
  • Paartijd: Januari tot April
  • Draagtijd: 60-63 dagen
  • Aantal jongen: 5-6
  • Tijd tussen worpen: 1 jaar
  • Voedsel: Meestal grote, grazende zoogdieren, maar ook wel kleinere zoogdieren.
  • Leeftijd: tot 13 jaar.

Bouw

Bouw en uithoudingsvermogen maken hem een bekwaam jager. Zijn dikke bontvacht helpt hem om in barre weersomstandigheden te overleven. Sterke, lange poten zorgen ervoor dat de wolf hard kan lopen. Het gehoor van de wolf is 20 keer zo scherp als dat van een mens. De lange snuit heeft een gevoelige neus die 100 keer beter werkt dan de onze.

Verwante Soorten

  • De wolf (Canis Lupus) is de grootste soort,
  • De rode wolf (Canis Rufus) kan een aparte soort zijn of een kruising tussen de wolf en de coyote (Canus Latrans).
  • De Ethiopische wolf (Canis Simensis) leeft in Afrika.
  • Men denkt dat de hond (Canis Familiaris) een afstammeling is van de wolf.

Leefgebieden

  • Dennebossen
  • Bossen met gematigd klimaat
  • Bergen, hooglanden, berghellingen
  • Open gebieden, inclusief grasland, veen, hei, struiken, velden
  • Poolgebieden, inclusief Toendra's
© 2006 - 2024 Himeru, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mysterieuze levenswijze van de wolfDe mysterieuze levenswijze van de wolfDe wolf, de meeste kennen hem wel. Maar niet iedereen weet hoe hij leeft, jaagt of zich verspreidt. Onder de mensen is e…
Het geluk, dat maar niet van de boom wilde vallenrecensieHet geluk, dat maar niet van de boom wilde vallenEen prachtig boek over Kleine Wolf die een sappig blaadje ziet hangen in een boom, hij wil het heel graag hebben. Grote…
recensieDe Wereld van de Drenai: ChronologieDe serie boeken die David Gemmell geschreven heeft over de Drenai zijn ook in Nederland immens populair. Sommige lezers…

Fokken van kattenFokken van kattenFokken van raskatten houd meer in dan alleen een poes en een kater bij elkaar zetten, realiseer je goed wat en hoe je he…
Het leven van een nijlpaardHet leven van een nijlpaardNa de olifant is het nijlpaard, samen met de neushoorn, het grootste landdier. In tegenstelling tot zijn naam stamt hij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Kijk op het dierenrijk
Himeru (1 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2006
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.