Clickertraining voor paarden

Niet alleen voor honden kan clickertraining een boeiende en efficiënte trainingsmanier zijn, ook paarden kunnen op deze manier heel wat aanleren! Clickertraining kent men voornamelijk uit de hondenschool, waar de hond aan de hand van het click-systeem handelingen aanleert en hiervoor beloond wordt. Ook voor paarden blijkt clickertraining een zeer efficiënte trainingsmethode te zijn. Hoe ga je te werk?

Hoe werkt het?

Door middel van de clicker kan je je paard duidelijk maken dat dit nu precies is wat je van hem wil, op het moment dat hij het doet. Je leert het paard dat de click de bevestiging is van zijn goede gedrag, en dat daarna de effectieve beloning volgt. Dit kan een snoepje zijn, een aai over de neus of nog iets anders, dat jouw paard als beloning ervaart.

Tijdens een training is het vaak moeilijk om precies op het goede moment te belonen, want je kan niet altijd meteen een snoepje of een aai geven. Clicken kan je wel meteen doen, en zo duidelijk maken dat de beloning achteraf komt.

Clickertraining is dus een trainingsmethode die volledig gericht is op het bekrachtigen van positief gedrag. Negatief gedrag wordt in deze methode genegeerd. Dit kan door niet te clicken, maar kan ook duidelijker gemaakt worden door het zich wegdraaien van het paard en het contact te verbreken.

Een clicker is een klein plastic doosje dat een klik-geluid voortbrengt als je erop duwt. Het is eenvoudig te verkrijgen in een dierenspeciaalzaak, en kost slechts een paar euro's.

De eerste oefening

Als je voor het eerst met de clicker aan de slag gaat, is het belangrijk dat je je paard eerst leert dat het klikgeluid een voorbode is voor een beloning. Dit doe je door een aantal keer te clicken, en vervolgens een beloning te geven. Wanneer je paard dit principe snapt, en geloof me, dat gaat erg snel, kan je verdergaan met je clickertraining.

Een eerste, eenvoudige oefening is het targetten. Je leert je paard een voorwerp aan te raken op commando. Dit doe je stapsgewijs. Je kiest een voorwerp uit, bijvoorbeeld een kegel. In de eerste fase ga je clicken wanneer het paard nog maar naar de kegel kijkt. Dit gedrag beloon je. Het paard zal al snel nadenken over jouw bedoeling.. In een volgende fase click en beloon je wanneer het paard zich uitrekt in de richting van het voorwerp. Wanneer dit ook goed gaat, click en beloon je op het moment dat hij het voorwerp met zijn neus aanraakt. Hier kan je ook een stemcommando aan koppelen, zodat het paard in de toekomst onthoudt wat de bedoeling is als je "tik" zegt.

Heb je deze oefening tot een goed einde gebracht? Dan kan je verder met nieuwe oefeningen en trucjes zoals voetje geven, spaanse pas, flemen, kusjes geven, .. De mogelijkheden zijn oneindig!
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsdressuur: Ja knikken en Nee schuddenEen paard ja laten knikken of nee laten schudden zijn vooral in vrijheidsdressuur-shows onmisbaar. Hiermee kan je immers…
Vrijheidsdressuur: Om te beginnenVrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Vrijheidsdressuur: De basisHet belangrijkste bij vrijheidsdressuur is een goede basis. Maar wat is een goede basis en hoe zorg je voor een goede ba…
VrijheidsdressuurWaarschijnlijk verreweg het bekendste voorbeeld van vrijheidsdressuur is het circus. Iedereen kent toch wel de paarden d…

Grootste, snelste, langste en kleinste dier ter wereldGrootste, snelste, langste en kleinste dier ter wereldEnkele records in het dierenrijk voor u opgesomd. De zwaarste, langste en snelste! Maar ook de kleinsten en langzame wor…
Ataxie bij paardenAls paardeneigenaar krijg je vroeg of laat wel eens te maken met kreupelheid. In sommige gevallen is de diagnose "Ataxie…
Juliedr (165 artikelen)
Laatste update: 26-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.