Voorbereiding en eerste kennismaking van uw nieuwe hond

Voorbereiding en eerste kennismaking van uw nieuwe hond Er is natuurlijk behoorlijk wat voorbereiding nodig voordat u uw nieuwe hond in huis kunt nemen, bijvoorbeeld speeltjes, mand, voer enz. Ook is het belangrijk te weten hoe u uw nieuwe hond het beste kennis kunt laten maken met uw andere huisdieren.

Voorbereiding

Voorbereiding in huis

  • Zorg dat schoonmaakmiddelen goed opgeborgen zijn
  • Zorg dat alle medicijnen goed opgeborgen zijn want Advil en Paracetamol kunnen dodelijk zijn voor honden
  • Zorg dat alle schadelijke voedingsmiddelen opgeborgen zijn zoals pure chocolade dit kan dodelijk zijn voor uw hond
  • Zorg dat alle chemicaliën goed opgeborgen zijn vooral antivries dit smaakt zoet maar is uiterst giftig
  • Scherm smalle openingen af waar uw pup of klein hondje bekneld zou kunnen raken
  • Werk elektriciteitssnoeren weg
  • Zorg er (tijdelijk) voor dat alle dierbare kledingstukken, erfstukken en kunstvoorwerpen veilig opgeborgen zijn
  • Zorg dat kamerplanten buiten het bereik van de hond zijn want sommige zijn giftig

Benodigdheden

Mand of kussen
Een speciaal hondenkussen (eventueel gevuld met vlooienwerende cedarkrullen) waarvan je de overtrek eraf kunt ritsen is geschikt omdat je deze dan gewoon kunt wassen als deze vies is. Een rieten mand is niet geschikt omdat honden hierop gaan knagen en er komen dan scherpe stukken van het riet. Koop pas een dure mand als u zeker weet dat de hond deze niet kapot bijt.

Speelgoed
Speeltjes van schapenwol zijn zeer geschikt voor puppy's. Pak voor oudere honden harde rubberen balletjes (die hij niet kan inslikken). Geef je hond geen huishoudelijke voorwerpen zoals een oude schoen want dan denk hij bij je gloednieuwe schoenen dat dat ook mag. Ook echte botten zijn geen goed idee want die geven splinters die kunnen steken in zijn mond.

Kam of borstel
Ligt aan de type vacht die uw hond heeft welke kam of borstel u nodig heeft, vraag bij de dierenspeciaalzaak welke het meest geschikt is voor uw hond.

Halsband/naamplaatje
Doe je hond meteen een leren/nylon halsbandje om met daaraan een identificatieplaatje met daarop naam, adres en telefoonnummer. Ook al is de hond gechipt evengoed een plaatje aan het halsbandje zodat mensen zo kunnen zien waar dat de hond vandaan komt en hem snel kunnen terugbrengen.

Riem
In iedere dierenwinkel kun je een heel assortiment van riemen vinden, nylon riemen (deze zijn lichter als leren riemen), leren riemen en een riem die oprolt van meestal 5 meter. Het is net wat u zelf het fijnste vind maar ook hoe zwaar uw hond is.

Voer -en waterbak
Kies voor een roestvrijstalen bak met antislip en een rubberen rand. Kies voor grote honden en honden met lange oren een bak op een standaard. Pak voor een puppy een niet te grote bak.

Hondenbench
Kies een bench met een metalen traliewerk en een schokbestendige bodem. De bench moet zo groot zijn dat de hond zich erin om kan draaien ook als hij is uitgegroeid.

Eerste kennismaking

Als je een hond voor het eerst het huis in neemt dan zal hij zeker weten een beetje nerveus zijn. Laat hem meteen uit en laat hem daarna zien waar de drink -en voerbak staat, moedig hem aan om te drinken maar geef nog geen eten. Laat hem dan het huis verkennen maar laat nog geen andere huisdieren of vreemden bij hem.
Oudere honden kunnen een terugval krijgen bijvoorbeeld per ongeluk plassen, verstoppen en extreme verlegenheid. Dit gedrag mag niet bestraft worden het gaat binnen een paar dagen over.

Omgang met kinderen

pup
  • Een puppy wil zich nog wel eens los wurmen dus laat het kind eerst zitten en geef dan de puppy aan het kind
  • Laat je kind een speeltje voorhouden waar de puppy mee kan spelen in plaats van het kind in de vingers te bijten
  • Laat je kind de pup voer en water geven zo ontstaat er een band
  • Blijf altijd bij uw jonge kind (1 t/m 6), laat uw kind nooit alleen met de pup
  • Als kinderen 10 jaar of ouder zijn is het verstandig om ze mee te laten doen in de gehoorzaamheidstraining

Volwassen hond
  • Houd de hond aangelijnd bij de eerste kennismaking
  • Laat kinderen op een veilige en niet bedreigende manier met de hond spelen, gebruik hiervoor speeltjes
  • Laat de kinderen de hond niet storen als hij eet of slaapt
  • Verbied de kinderen ruwe spelletjes te spelen met de hond tot hij volledig gewent is en zijn ware aard laat zien
  • Verbied kinderen aan oren of staart te trekken, dit zijn erg gevoelige lichaamsdelen en dan kan de hond happen

Omgang met andere honden

  1. Wanneer je de nieuwe hond voor het eerst mee naar huis neemt zet hem dan alleen in een aparte kamer
  2. Laat je nieuwe hond het huis verkennen en hij zal dan ook ruiken dat er nog een andere hond is
  3. Laat de honden met elkaar kennismaken op neutraal terrein bijvoorbeeld op de stoep voor je huis, houd beide honden aangelijnd
  4. Als de honden elkaar lijken te tolereren neem ze dan mee naar binnen maar laat ze niet alleen in een kamer. Het kan weken of zelfs maanden duren voordat ze volledig aan elkaar gewend zijn en tot die tijd mogen ze alleen onder toezicht bij elkaar
  5. Als de honden elkaar niet lijken te tolereren, zet je de nieuwe hond enige tijd in de bench en laat je de "oude" hond los rond lopen in het huis. Keer het vervolgens om. Zodra ze wat meer gewend zijn aan elkaar kun je ze onder toezicht bij elkaar laten
  6. 6 Probeer vechtende honden nooit met de hand uit elkaar te halen. Gebruik voor kleinere honden een knijpfles met water en voor grote honden moet je aan de lijn trekken
  7. Geef iedere hond zijn eigen voer - en drinkbak, mand en bench anders kan dit lijden tot strijd
  8. Respecteer de pikorde die de honden hebben, begroet de leider eerst als je thuis komt. Geef de leider als eerste voer, aandacht of iets lekkers anders kunnen de honden in de war raken

Omgang met katten

  1. Zet de kat in een aparte ruimte als je de hond voor het eerst mee naar huis neemt
  2. Zodra de hond een beetje gewend is, probeer je zijn aandacht te richten op de deur waar de kat achter zit, laat de dieren rustig snuffelen
  3. Laat de dieren onder streng toezicht kennis maken. Houd de hond aangelijnd of stop hem in de bench
  4. Geef de hond telkens als de kat op het toneel komt extra aandacht of iets lekkers zo zal hij dat gaan associëren met iets goeds
  5. Zorg dat de kat zich terug kan trekken bijvoorbeeld een hoge plank
  6. Aai en liefkoos de kat in het bijzijn van de hond zodat deze kan zien dat ook de kat je dierbaar is
  7. Plaats de kattenbak buiten bereik van de hond anders kan de hond de katten poep opeten en dit is slecht voor de hond
  8. Geef elk dier zijn eigen eet -en slaapruimte ze moeten rustig kunnen eten en slapen

De eerste nacht

Zorg dat alles klaar staat voordat je de hond gaat halen. De eerste nachten kun je de hond gerust langs je bed laten slapen (al moet je dan vaak wel tegen het gepiep en gejank kunnen). Een zacht spelende radio, een warme kruik, het getik van een wekker of een doekje met de nestgeur erop kunnen de pup troost bieden. Zorg dat de hond in een afgesloten gedeelte zit van een kamer of in de bench. Zorg ervoor dat hij een plek heeft om zijn behoefte te doen, leg bijvoorbeeld een krant neer. Wees voorbereid op ongelukjes en een aantal nachten slechte nachtrust.
© 2010 - 2024 Dianne1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Gebitscontrole bij honden en kattenGebitscontrole bij honden en kattenFebruari is naast de sprokkelmaand ook de maand van de gebitscontrole bij huisdieren. In deze februari maand houden veel…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…

De training van uw hondDe training van uw hondBij het trainen van uw hond komt heel wat bij kijken: commando's, belonen, zindelijkheid, gehoorzaamheid. Het is belangr…
De passende hond kiezen voor het gezinDe passende hond kiezen voor het gezinEr zijn zoveel verschillende rassen en elk ras heeft weer andere eigenschappen en een ander karakter dus ook met zijn ei…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BrookLorin, Pixabay
  • Het opvoeden van mijn pup hoe werkt mijn hond
Dianne1991 (9 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.