Honden met de hitte en kou

Hebben honden het warm en/of koud? Hoe kunt u merken dat het te erg word? In dit artikel leest onder andere de antwoorden op deze vragen. Alles over overhitting in de zomer en waar u rekening mee moet houden om de wintermaanden goed met uw hond door te komen.

De winter

De vacht van de hond is er op gebouwd zich aan te passen aan de temperatuur vandaar dat de meeste honden in de lente verharen om weer van hun dikke wintervacht af te komen. Wilt u de hond toch laten scheren door een trimster, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Ook kortharige honden hoeven absoluut geen last te hebben van de kou. Bij de haarkiem van een hond zitten ook talgklieren, deze zorgen er voor dat de huid bedekt is met een soort vettig laagje. Dit laagje zorgt er mede voor de huid van de hond warm te houden. De hond zal het voornamelijk koud hebben als hij gewassen word in de winter. Als u de hond wast zal het talglaagje van de huid verwijdert worden. Het talg word wel aangemaakt op aanvraag en zal er dus binnen 2 dagen weer op zitten. Zorg in die andere twee dagen dat de hond gewoon stevig door loopt tijdens een wandeling. Het is ook zieliger als de hond bijna niet meer kan lopen van de klitten dan als hij het iets kouder heeft tijdens een wandeling. Als er sneeuw in de vacht blijft hangen zorg dan dat ze onder de douche of in een bad kunnen met lauw water. Geen heet water want dan is de temperatuurswisseling erg groot. Het kan lang duren voor de sneeuw zelf uit de vacht gaat, dit is dan ook weer een rede om de hond eventueel gewoon te laten trimmen zo is de vacht korter en blijft er minder sneeuw in hangen.

Een hond word ouder

Als een hond ouder word kan het wel zijn dat hij meer last krijgt van de kou. Haren zijn zo gemaakt dat deze een bepaald aantal keer van sterke goede kwaliteit zijn. Als de haar geschoren word wil de haar zo snel mogelijk weer aangroeien en zal dus ook weer sneller uit willen vallen. Doordat de kwaliteit na een tijd op is zal het haar minder worden en wellicht minder goed de huid afdekken. Voor meer informatie over het verharingsproces van honden kunt u kijken op: Verharing bij honden

Voetzooltjes

Om te voorkomen dat er ballen met sneeuw tussen de voetzolen blijft plakken kunt u vaseline op de kussentjes smeren. Dit zorgt dat de sneeuw minder snel kan aanhechten. Ook is vaseline een goed beschermlaagje tegen de pekel die vreselijk kan bijten in de voetzooltjes.

Zweten in de zomer

Honden zweten via hun voetzolen, het is niet zo dat zij zweten via hun tong maar de warmte word wel via de mond uitgeblazen. Echter kunnen zij dus niet zoveel zweten als wij mensen dat kunnen waardoor u erg op moet passen dat de hond het niet te warm krijgt.

Zonnebrand

Honden kunnen net als mensen verbranden. De vacht is een soort beschermlaagje hier tegen omdat de zon niet direct in contact met de huid kan komen. U kunt u hond best laten scheren in de zomer, maar laat het niet te kort doen. Ook de vacht zal veranderen in een zomerjas door de rui waardoor de hond zich prima aan kan passen en zo toch beschermt blijft. Sommige honden hebben een roze neusspiegel, u kunt deze insmeren met dezelfde zonnebrand als die voor mensen word gebruikt. Herhaal wel het insmeren als de hond lang in de zon blijft.

Zwemmen

Veel honden vinden het heerlijk om te zwemmen en drinken daarbij graag het water op als het hun te warm word. Let echter op dat er geen dode vissen of eenden drijven. Het kan zijn dat er botulisme voor komt in het water. Botulisme is een bacterie die als spierverslapper werkt waardoor uw hond dood zou kunnen gaan als hij de bacterie op drinkt.
Ook kan er blauwwier aanwezig zijn in het water, dit ziet er uit alsof er een olievlek in het water drijft. Deze bacterie zorgt er voor dat de hond allerlei irritaties kan oplopen, echter zullen de klachten binnen 5 dagen vanzelf weer over gaan.

Spelen

Sommige honden zijn zo gefocused op wat hun baas doet of op een bepaald speeltje dat zij niet zullen laten merken dat ze niet meer kunnen. De hond zal net zolang door blijven gaan tot hij omvalt van de hitte.

Water

Zorg altijd als u op weg gaat met de warmte dat u water bij u heeft. Water is met warm weer net als voor mensen van levensbelang. Kijk het liefst om het kwartier even of de hond wat te drinken wil. Zorg ook dat hij in de schaduw kan liggen of leg hem desnoods in de schaduw als u merkt dat uw hond veel hijgt en loom word.

Oververhitting

Als uw hond oververhit raakt merkt u dat doordat de hond niet meer wil bewegen, zijn temperatuur boven de 40 graden uit komt en de slijmvliezen worden rood van kleur. Als de hond oververhit raakt kunt u hem in een natte handdoek wikkelen, let wel op dat het geen ijskoud water moet zijn, door hem te doordrengen of opeens nat te maken met ijskoud water kan uw hond in shock raken. Als de hond niet bij bewustzijn komt neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts, wellicht is het nodig dat hij vocht toedient door middel van een infuus. Aangezien organen door de hitte ook beschadigt kunnen worden zal de hond wellicht even bij de dierenarts blijven.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gezonde hond in de kou en op wintersportHonden kunnen enorm genieten van de sneeuw en het winterse weer, of dit nu in het thuisland is, of tijdens de winterspor…
Uw hond en de zomerzonUw hond en de zomerzonZon zee en zand, of een dagje uit naar het bos met de familie. Gezellig, want het is tenslotte vakantie. En dan de vraag…
Waar op te letten met honden en warm weerWaar op te letten met honden en warm weerElke zomer zijn er weer veel honden die lijden aan oververhitting. Daarom verdienen honden tijdens warm weer extra aanda…
Een zwembad voor de hondEen zwembad voor de hondZwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar…

Oeros komt terugHet is de bedoeling dat over een aantal jaren alle natuurgebieden in Nederland rechtstreeks met elkaar in verbinding sta…
Honden met allergieHonden met allergie hebben voornamelijk last van heel veel jeuk. De hond kan door het vele krabben in een lastig te door…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 18-10-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.