Geschiedenis van het paard

Het paard is heel erg veranderd. Het uiterlijk is anders. Vroeger was het paard maar 30 cm. Langzaam aan werd het wel groter, maar eigenlijk nooit boven de 1.50. Tegenwoordig zijn de sportpaarden groter dan 1.70. Vroeger werd het paard vooral gebruikt voor het werk en als vervoersmiddel. Tegenwoordig wordt het paard soms ook nog wel gebruikt voor het werk, maar vooral voor het plezier van mensen.

Waar komt het paard vandaan?

Ongeveer 50 miljoen jaar geleden leefde er een soort van paarden. Eohippus genoemd. Dit paard was ongeveer 50 cm groot. Het paard evolueerde steeds meer. De tenen gingen weg en er kwamen hoeven voor in de plaats. Het gebit veranderde omdat ze ander voedsel moesten eten en het paard groeide. Ze werden sneller, omdat er meer vijanden kwamen. Zo ontstond de Equus Caballus. Daarna evolueerde het paard steeds meer. De evolutie van het paard begon in Noord-Amerika. Vanuit daar zijn er een heleboel paarden naar Europa en Azië getrokken. In Noord-Amerika zijn de paarden na de laatste ijstijd uitgestorven. Toen had je alleen nog de paarden die in Europa en Azië leefden. De paarden in Noord-Amerika zijn waarschijnlijk uitgestorven, omdat de eerste mensen in Amerika kwamen wonen(indianen). De paarden die niks gewent waren werden gedood door de mensen. De paarden die nu in Amerika leven zijn door de Spanjaarden ingevoerd nadat ze Amerika hadden ontdekt. In europa stierven ook veel van de paarden uit. De jagers doden de paarden en gebruikten hun vlees en huiden. Bijna alle soorten waren uitgestorven, alleen het przewalskipaard en de tarpan bleven over. Alle rassen van nu stammen van die 2 rassen af. De tarpan is nu helaas uitgestorven. Het przewalskipaard bestaat nog. Er zijn nu nog andere verwilderde paarden die allemaal afstammen van deze 2 rassen. De Brumby’s, mustang, camargue en de new forest. Later begonnen ze de wilde paarden te temmen. Ze gingen ze trainen om ze te gebruiken. Ook gingen ze fokken. Zo ontstonden er steeds meer verschillende rassen.

Hoe zag het paard er toen uit?

Vroeger had je ook al heel veel verschillende paarden, alleen waren de mensen toen nog niet echt bezig met het uiterlijk. Ze fokten om betere paarden te krijgen en ook meer paarden te krijgen. Je had 2 verschillende soorten. Warm en koudbloeden. De warmbloeden werden vooral gebruikt om op te rijden en de koudbloeden werden veel gebruikt voor op het land. Dat komt omdat ze zwaarder en sterker zijn.
een Gelderspaard.

Waar werd het paard voor gebruikt?

Vroeger gebruikten de mensen paarden om wagens te trekken. Cowboys en indianen gebruikten de paarden als vervoersmiddel. Met de paarden gingen ze vee vangen en beheren. Bijvoorbeeld runderen. Boeren gebruikten ze voor op het land. Paarden ploegden het land om. Met de hand was dit bijna niet te doen. In de bosbouw worden paarden nog steeds ingezet om bomen te slepen. In 5000 v. Chr. werden paarden gebruikt door Mongoolse boogschieters. Zo kwamen ze sneller vooruit. Daarna bedachten mensen het idee cavalerie. In de 2de WO zetten de russen de cavalerie in tegen de Duitsers. Als mensen een belangrijk bericht hadden dan werd dat vaak door mensen op paarden vervoerd.

Volken

Amazones

De amazones was een ruitervolk wat alleen uit vrouwen bestond. Ze zouden aan de Noordkust van Noord-Turkije hun hoofdstad hebben gehad. Er zijn niet echt veel feiten over de amazones. Veel verhalen zijn beschreven door de Grieken en bestaan uit mythes en legendes. Uit verhalen blijkt dat er nog zo’n soort volk bestond. Alleen waren dat alleen maar mannen. 1 keer per jaar kwamen ze bij elkaar om kinderen te krijgen. Een amazone moest maagd blijven totdat ze 3 vijanden had gedood. Er werd gezegd dat de Amazones een sterke band hadden met hun paarden. Zelfs hun kinderen kregen melk uit een merrie. Ook werden ze samen begraven. De amazones gebruikten speren en bogen om mee te vechten.

Perzen

De perzen waren 1 van de belangrijkste en sterkste ruitervolken. De perzen maakten gebruik van een speciaal ras. Het Niseaanse paard. Die paarden waren namelijk ontzettend sterk en taai. De perzen waren heel erg bezig met de fokkerij. Ze kozen de goede hengst voor de merrie uit. Daardoor ontstond een paard wat 1.50 groot was. De perzen waren heel slim en bedachten een bit en een voorloper van ons zadel. Ze gebruikten namelijk een doek om op te zitten. In Perzie was het paard een statussymbool, dus alle rijke mensen hadden paarden. De perzen gebruikten de paarden voor de jacht, oorlog en ze speelden een voorloper van het tegenwoordige polo. De perzen gebruikten de paarden ook als betaalmiddel. Ook gebruikten de perzen een paard om boodschappen mee te verzenden.

Grieken

De Grieken hadden een goede band met hun paarden, maar toen het Griekse rijk ging groeien werd het paard onmisbaar. Ze gebruikten paard en strijdwagen om het Griekse rijk te beschermen. Toen de Grieken de Perzen moesten verdrijven gebruikten ze mensen te paard. De strijdwagens konden op het hobbelige terrein niet goed rijden. Ze gebruikten ook een cavalerie. De mannen hadden speren en een zwaard. Met de speren jaagden ze het voetvolk aan de kant en konden ze daarna met hun zwaarden verder vechten. De Grieken gebruikten de strijdwagens ook om mee te racen. Dat deden ze op de Olympische spelen. De Grieken deden niet echt veel aan de fokkerij. De paarden die ze hadden werden gekruist met ingevoerde paarden. Het Griekse paard was waarschijnlijk ongeveer 1.45. Niet echt groot dus.

Romeinen

Het Romeinse leger bestond vroeger vooral uit mensen die te voet gingen, maar ze maakten ook gebruik van strijdwagens en een cavalerie. Er werd langzaam aan steeds meer gebruik gemaakt van paarden en de Romeinen begonnen ook met paarden te fokken. Toen de paarden nog niet echt een belangrijke rol speelde in het leger was dat wel het geval in het dagelijkse leven. De paarden werden gefokt voor bijvoorbeeld parades, wedrennen en voor de jacht. Ook werden ze gebruikt als lastdier om allemaal spullen voor te slepen. In de Romeinse tijd werden er ook gladiatorenstrijden gehouden, niet alleen te voet maar ook te paard.

Het paard is heel erg veranderd. Het uiterlijk is anders. Vroeger was het paard maar 30 cm. Langzaam aan werd het wel groter, maar eigenlijk nooit boven de 1.50. Tegenwoordig zijn de sportpaarden groter dan 1.70. Er wordt nu ook meer gekeken naar de fokkerij. Sommige volken keken er vroeger wel naar en probeerden een zo goed mogelijk paard te ontwikkelen. Nu wordt er heel erg goed gekeken naar de ouders. Als die een goede naam hebben kunnen de veulens meteen meer geld opleveren.

Het gebruik van de paarden verschilt heel erg tussen vroeger en nu. Vroeger werd het paard vooral gebruikt voor het werk en als vervoersmiddel. Tegenwoordig wordt het paard soms ook nog wel gebruikt voor het werk, maar vooral voor het plezier van mensen. Er zijn tegenwoordig heel veel mensen met goede paarden die er de sport mee in gaan. Het paard is tegenwoordig geen gebruiksvoorwerp meer maar vooral een atleet of voor het plezier. Er heeft dus een enorme ontwikkeling plaats gevonden. Niet alleen qua bouw en uiterlijk, maar ook qua gebruik.
© 2010 - 2024 Horsegirlleoni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…
Paarden: Het verharen/ruien van je paardPaarden: Het verharen/ruien van je paardRond maart gaan de meeste paarden hun wintervacht weer omruilen naar een zomervacht. Als u uw paard maar aanraakt zit u…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…

Waterschildpad: huisvesting, winterslaap en voedselWaterschildpad: huisvesting, winterslaap en voedselEr bestaan veel verschillende soorten waterschildpadden. Ook de grootte kan erg verschillend zijn laat u daarom goed inf…
De cavia: aanschaf, kosten en vermaakDe cavia: aanschaf, kosten en vermaakEen cavia aanschaffen is niet alsof u speelgoed aan het kopen bent. Er komt een hoop kijken bij de aanschaf en bedenk va…
Horsegirlleoni (1 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.