Handleiding weidebeheer voor de paardenliefhebber

Voor veel paarden liefhebbers is het een droom. Een mooie boerderij met een stuk grond erbij. En de paarden aan huis.... Helaas is dat voor de meeste paarden eigenaren niet mogelijk. En komen ze met hun paard terecht bij een pension stal of een manege. Dan zijn er nog een aantal mensen die een stukje grond hebben gekocht/gepacht/gehuurd. Ontzettend leuk, zo'n stukje voor jezelf. Maar hoe onderhoud je dat nou eigenlijk? Dat paard verzorgen was geen probleem, maar het weiland...

Hoe kom je nou aan zo'n stukje grond?

Afhankelijk van de regio waarin je woont kan dus juist heel lastig zijn of je hebt het voor het uitkiezen. Begin eens met vragen aan boeren. Er zijn veel boeren die een stuk over hebben en bereid zijn dat te verhuren/verpachten. In een lokale supermarkt een briefje ophangen helpt ook, of spreek gewoon eens mensen aan die al een stukje grond hebben. Zij kunnen vaak ook helpen. Bedenk je van tevoren even of je wilt huren/pachten of kopen.

Met huren doet de boer het onderhoud en jij zorgt voor je paard. De prijzen hiervan liggen hoger dan het pachten. Met pachten doe je alles zelf, maar het kost dan ook zeer weinig. Dit is een kwestie van afwegen voor jezelf: houd je ervan om buiten bezig te zijn en vindt je het werk dat erbij hoort niet erg? Dan zal pachten geen probleem voor je zijn. Anders ga je gewoon huren. Indien je wilt kopen is het bekijken van advertenties, het bezoeken van een makelaar en weer eens met die boer gaan praten het beste.

Het hekwerk

Als je dan dat stukje grond hebt is het aan te raden eerst eens de omheining te checken. Dit is één van de belangrijkste onderdelen bij goed weide beheer. Hoe ziet het eruit? Netjes, kun je er wat mee of zakt de moed je in de schoenen? Het sleutelwoord om je paard binnen de omheining te houden is 'schrikdraad'. Hier hebben bijna alle paarden respect voor. Wat dus een hele goede optie is voor een omheining is een simpel hek van hout of schapengaas en daarvoor 2-3 lijnen schrikdraad plaatsen. De hoogte van de draden hangt af van de grootte van de paarden. De shetlanders zullen veelvuldig onder het draad doorkruipen terwijl de grotere paarden juist graag springen.

Uiteraard moet die stroom ook ergens vandaan komen. Er zijn vele soorten apparaten te koop. Zowel voor netstroom als op accu/batterij. Ook de totale lengte van het schrikdraad speelt mee in de keuze. Laat je goed informeren voor je wat koopt. Het zijn dure apparaten dus een miskoop zou zonde zijn.

Tip: haal je accu bij de dichtstbijzijnde auto sloop! Deze accu's zijn nog goed genoeg om jaren mee te gaan in een schrikdraad apparaat en kosten vaak maar 15-20 euro.

Bemesten

Bemesten kun je het beste in het voorjaar doen voordat de paarden de weide op gaan of ergens in juni/juli na het hooien. Er zijn een aantal manieren om te bemesten:
  • De eerste is kunstmest. Kunstmest heeft als voordeel dat het dusdanig precies is samengesteld dat het de PH-waarde van je grond niet zal beinvloeden. Het nadeel is dat het niet zo goed werkt als echte mest.
  • De tweede optie is door jezelf opgespaarde mest van je paarden op een hoop te gooien, een jaar te laten liggen en het daarna op je land uit te spreiden. Voordeel is dat je van je mest af bent en je gras zal er goed door groeien. Nadelen zijn: officieel mag je de mest alleen maar opslaan op een betonnen plaat i.v.m het grondwater. Ook qua wormbesmetting is deze methode niet ideaal te noemen. En het kost je erg veel ruimte om de mest op te slaan.
  • De derde methode is laten injecteren door de plaatselijke loonwerker of een boer. Dit is veelal gratis, want ze zijn blij als ze van hun mest af zijn. Maar de wei moet wel droog genoeg zijn om de loodzware trekkers en aanhangers erdoor te laten rijden. Je bent dus afhankelijk van het weer in het voorjaar. Ook tast deze methode de PH-waarde van je grond het meeste aan.

Water

Dieren op de weide hebben ook water nodig. En veelal lopen er geen waterleidingen door weilanden. Gelukkig zijn ook hier weer zat manieren voor.

Heb je een sloot langs de wei lopen? Prima, kun je hier water uit halen. Je kunt een cementbak neer zetten en een emmer met een touw eraan om water eruit te scheppen. Ook kun je eventueel een zogenaamde koeienpomp of weidepomp kopen. Deze kost wat, maar het is wel heel makkelijk. De dieren kunnen zelf het water op pompen door de pomp met hun neus aan te duwen. Dit moet ze natuurlijk wel eerst geleerd worden, maar de meeste dieren begrijpen het snel. Het enige waar je bij slootwater op moet letten is dat het stroomt. Als het water (met name in de hete zomermaanden) niet of nauwelijks stroomt kan dat de kwaliteit van het water aantasten.

Een andere manier om water te halen is een put slaan voor grondwater. Het kost aardig wat om dit te laten doen, en het kan en mag ook niet overal. Als je dit toch besluit te doen kan het geen kwaad even de gemeente te raadplegen.

Je kunt ook van huis water meenemen. Dan heeft het paard iedere dag fris en schoon water. Het kost je wel wat geld en moeite. Je kunt het water in de auto vervoeren in jerrycans. Maar er zijn ook een soort watertanks op aanhanger te koop. Die kun je thuis vullen, naar het land toe rijden, bak eronder, kraantje aan en je hebt water. Als de tank (bijna) leeg is ga je weer vers water halen.

Paarden bij elkaar zetten

Het is niet aan te bevelen om twee paarden die elkaar niet kennen zomaar bij elkaar in de wei te zetten. In sommige gevallen gaat dit goed, in de meeste gevallen wordt het echter knokken. Het beste kun je de paarden eerst een week of 2-3 naast elkaar zetten. Met een schrikdraad ertussen. Zorg dat ze allebei voldoende voer en water hebben en geef ze beide genoeg aandacht, paarden kunnen namelijk heel jaloers zijn. Je kunt ze er ook allebei eens uithalen en aan het halster aan elkaar laten ruiken. Hiervoor heb je wel iemand nodig die het andere paard vast houd. Zodra het fout gaat haal je de paarden uit elkaar en herhaal je het later nog eens. Als blijkt dat dit allemaal goed gaat en dat er niet meer geruzied wordt over het draad heen komt het moment om ze bij elkaar te zetten. Geef ze een groot stuk weide! Ze moeten kunnen weg rennen als dat nodig is. Zorg ook hier weer voor voldoende voer. In de meeste gevallen gaat het na een paar dagen goed. Dan is er uitgemaakt wie de baas is en kunnen de paarden met elkaar leven. In hele enkele gevallen wordt het niets. En dan ook echt helemaal niets. Na weken blijven ze ruzie maken en elkaar op jutten. In zo'n geval kun je de paarden maar beter uit elkaar houden. De rust moet tenslotte wel weer een keer terugkeren.

Onkruid

Op iedere wei komt onkruid voor. Er zijn ook teveel soorten om op te noemen. Wel kun je ze beter bestrijden want binnen een paar jaar kun je geen wei meer over hebben. Bestrijden kun je zelf doen door een middeltje ervoor te kopen en het zelf te spuiten. Dit kost veel tijd. Ook moet je er rekening mee houden dat je het onkruid in de juiste tijd van het jaar bestrijd. Die juiste tijd verschilt per onkruid soort. Ook is het een optie om het uit handen te geven aan de loonwerker. Dit kost wat meer geld, maar je bent er geen tijd aan kwijt. Het grote voordeel is ook dat hij geen plantje zal overslaan.

Bij sommige soorten onkruid en onkruid waar nog niet zoveel van groeit loont het de moeite om het zelf eruit te trekken. Zorg ervoor dat je dit met handschoenen aan doet en vergeet niet ook de wortel uit de grond te trekken. Sommigen soorten onkruid zijn giftig! Wat momenteel een ware plaag is is het 'Jacobs Kruis Kruid. Deze plant kun je maar beter met wortel en al eruit trekken. Pas op met je handen, want ook voor de mens is hij giftig. Er zijn nog wel meer giftige planten, maar het beste kun je per regio en grondsoort bekijken wat daar voorkomt en dat bestrijden.
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ideale weide-indeling voor uw paardBij het kopen van een paard komt veel kijken. Er moeten veel keuzes gemaakt worden en er is nogal wat te kiezen. Als u k…
Paddock ParadiseHet Paddock Paradise is een uniek concept voor paarden in groepsverband. Dit principe is bedacht door Jaime Jackson, een…
Nalatenschap ongehuwden met huis en grond PortugalWanneer je als ongehuwden een huis met grondstuk koopt in Portugal, wil je natuurlijk dat dit in je bezit blijft wanneer…
Worminfecties bij het paard herkennen en voorkomenEen worminfectie is een vervelende vorm van een parasitaire infectie. Bij zo’n soort infectie kan de conditie van het pa…

Achter de schermen bij de dierentuinAchter de schermen bij de dierentuinVeel mensen denken bij het woord dierentuin alleen het bezoeken en kijken naar de dieren. Echter komt er nog veel meer k…
Zelda (74 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.