Basis longeren paard

Longeren, voor iedere paardenhouder een vrijwel gewoon begrip. Je paard trainen vanaf de grond door hem cirkels om jou heen te laten lopen. Het lijkt heel simpel vanaf de kant, maar wordt door merendeel nog steeds verkeerd toegepast. Het is echter een kunst die iedereen kan leren. Wat is de basis van goed longeerwerk?

Wat is longeren?

Bij het longeren loopt het paard om de ruiter heen in regelmatig gevormde cirkels, hiermee kunnen wij het paard gymnasticeren vanaf de grond. Het werk wat wij op de grond verrichten is vrijwel hetzelfde als wat wij doen als we erop zitten alleen dan onbelast. Het paard heeft het dus makkelijker met het oprichten dan wanneer er iemand op zou zitten.. Ook is longeren bedoeld om paarden zadelmak te maken en in te rijden, conditie te trainen en gewoon om dagelijkse beweging te geven. Het gymnasticeren kan op diverse manieren, zo zijn er vele hulpteugels in gebruik, maar hier later meer over. Ook kun je het paard gymnasticeren met een dubbele longe en met lange lijnen, wel is hiervoor meer geoefendheid van de ruiter vereist.

Basis longeren

Zelf sta je in het midden van de ruimte die je gebruikt. Zet je binnenhak in het zand, deze laat je staan en hier draai je omheen met je buitenvoet, deze verwisselt natuurlijk als je van kant wisselt. De lijn houd je rechtsom in je rechterhand en linksom in de linker in de andere hand houd je altijd de zweep tussen je wijs en middelvinger steunend op je elleboog. Nu kan je het paard ten alle tijden vooruit en van je af wijzen door de zweep simpelweg om te klappen en vervolgens weer terug te klappen. Verwissel het paard iedere vijf minuten van kant, te lang de hele tijd dezelfde kant op lopen is niet goed voor het dier en zelf word je er ook wel een beetje draaierig van. De longeerlijn gaat door de binnenbitring heen en maak je vast aan de buitenbitring, als je van kant wisselt klik je je lijn weer andersom vast. Bij jonge paarden gaat de lijn door neusriem en de binnenbitring zodat je het groene dier langzaam bitwijs kan maken. De basis is gericht op het paard goed op stem maken en het leren gehoorzamen wat je gelijk kan zien als conditietraining of om het paard verder te kunnen te beleren.

Longeren als conditietraining

Wanneer je begint je paard te longeren voor conditietraining kan je het beste een schema maken voor jezelf. Dit is beter voor het paard omdat je daaraan precies af kan zien wat je moet doen en je niet maar gewoon wat doet. Je kan kiezen om te longeren voor conditietraining bij bijvoorbeeld jonge paarden of paarden die aan het revalideren zijn. Begin nooit met meer als 10 minuten te longeren de allereerste keren, beide kanten een enkele keer is genoeg en begin altijd aan de makkelijke kant van het paard. Wanneer je iedere dag of om de dag longeert kan je makkelijk per week er vijf minuten bij optellen, breidt dan ook niet met meer dan vijf minuten per week uit, wil vooral niet te snel. Wanneer een paard er niet meer als drie keer per week uitkomt verhoog dan iedere twee weken met vijf minuten te verlengen. Zo kan het paard langzaam opbouwen en is er zekerheid dat je het dier niet overvraagd. Wanneer je paard wel op conditie is en al gewoon met hulpteugels loopt etc kan je altijd conditietraining doen als je wilt dat het dier nog beter wordt. Doe dan precies hetzelfde als het bovenstaande maar begin met de tijd die je normaal altijd longeert, dat kan 15 min. zijn maar ook een half uur. Tel er dan niet meer als een kwartier bij op in totaal en neem zeker de eerste vijf en de laatste vijf om in en uit te stappen. Nu kan je op schema de tijd van de draf en galop verlengen, de galop 1 minuut langer per week en de draf met 4/5 min per week en maak veel overgangen. Maak de intensiteit ook zwaarder, ook kan je longeren met balkjes en cavaletti's. Leuke variatie voor het paard en nog goed voor het ruggebruik ook, zo zet je het paard echt aan het werk!

Longeren om te beleren/afspraken te maken

Ook kun je het paard longeren om afspraken met het dier te maken voordat je het voor de kar zet of het onder het zadel wilt beleren. Het werk met de stem begint in principe al aan de hand, halt, stap en draf zijn zo aangeleerd aan de hand. En wanneer het paard begrijpt dat het een rondje moet lopen kan je verdergaan met de afspraken, het paard leert eveneens op zijn eigen benen in balans te lopen en paard en ruiter leren elkaar te begrijpen.

Longeren als gewone lichaamsbeweging

Sommige paarden moeten er gewoon iedere dag uit voor hun rondje beweging, dit geldt vooral voor stalpaarden maar ook paarden die hoog in het bloed staan of nog heel erg jong zijn. Bij stalpaarden is een half uur longewerk wel noodzakelijk. Dit kan met en zonder hulpteugels, maar als je echt wat wilt bereiken is met wel aan te raden. De eerste vijf a tien minuten zijn bedoeld om warm te draaien of je nou met of zonder hulpteugels longeert. Longeer je met laat ze dan altijd nog eerst even loshangen en maak ze later vast, als je paard een goede basis heeft komt het tenslotte naar jou toe als je erom vraagt. Kan jou paard de eerste vijf minuten niet stappen aan de longe? leer het hem! en heb hier vooral geduld mee, kom je er niet uit? dan kan je altijd naar een cursus gaan. De eerste tien minuten bestaan uit instappen, voorwaarts aan de stem maken(overgangen dus) en het eerste handgalopje om los te komen. Na dit op beide kanten gedaan te hebben kan je de eventuele hulpteugels vastmaken. Deze staan altijd op de loodlijn en dan afhankelijk van wat je zelf wilt hoog/middel of laag en lang. Nu kan je het beste op de makkelijke kant beginnen, dan de moeilijke en ook altijd bij de makkelijke kant eindigen. Dit is fijner voor het paard en zo zal je het minder snel tot iets dwingen wat het misschien niet aankan omdat het zeer doet. Ga nooit langer als een ruim half uur door en stap minstens tien minuten uit, dit kan aan de longe maar ook aan de hand.

Longeren met hulpteugels

Wanneer je met hulpteugels wil gaan longeren heb je een ruime keus uit verschillende methode's, touwtjes, bijzetteugels, gogeu, chambon, slofteugel of passoateugel. De keuze hieruit is te maken door wat de zwaktepunten van het paard, geoefendheid van de longeer/ruiter en de gevorderdheid van het paard.

Longeren met touwtjes

Wanneer je genoeg rijtechnische kennis hebt kan je je paard op de loodlijn zetten met touwtjes, dit kan je zowel gewoon rechtzetten als in stelling. Als je paard moeite met stelling heeft kan ervoor kiezen hem in stelling te zetten, vaak moet je dan ook nog een bijzetteugel erbij gebruiken omdat sommige paarden nogal graag hun hoofd kantelen om eronder uit te komen. Wanneer je hem rechtzet en hij geen moeite heeft met buiging en stelling(meestal een ver gevorderder paard) hoef je meestal geen extra bijzet te gebruiken. Wel kan je in beide gevallen de longelijn door de binnenste bitring doen en vastmaken aan de singel. Touwtjes werken eigenlijk hetzelfde als een slofteugel, daar is dit ook op van toepassing.

Longeren met bijzetteugel

Wanneer je minder handig bent met touwtjes kan je ervoor kiezen met bijzetteugels te longeren. Bedenk hierbij wel dat het contact met de mond niet contstant is en er geen mooi doorlopende lijn is. Je kunt het beste de bijzetteugels zo strak zetten dat het hoofd zich op de loodlijn bevindt.

Longeren met Passoateugel

Een longeur met goed rijtechnisch inzicht kan ervoor kiezen zijn paard met een passoateugel te longeren. Deze kan op diverse manieren worden bevestigd, hoog en opgericht, laag en lang of diep en rond. Deze keuze is afhankelijk van de leeftijd en geoefendheid van het paard. De passoateugel loopt van het bit naar de achterhand, wanneer het dier van voor zijn hoofd omhoog doet zal het druk van achteren voelen waardoor het voorwaarts gedreven wordt en zo kan ondertreden. Dus ook andersom, als het van achter uitzwaait voelt hij het in zijn mond. Een passoateugel heeft eigenlijk hetzelfde effect als een spelende hand van de ruiter. Met dubbele longe longeren komt eigenlijk op hetzelfde neer alleen heb je meer controle, hier is ook meer handigheid voor nodig.

Longeren met Gogeu of Chambon

Wanneer je kiest te longeren met Gogeu of Chambon, de dus minder gebruikte hulpmiddelen. Zorg ervoor dat je de eerste keer dit doet met iemand die er ervaring mee heeft. Omdat deze hulpteugels uit elastiek bestaan heb je snel de neiging het te strak te doen, let hier dus op! Je paard mag nooit dieper dan de loodlijn komen! dat betekend dat als hij zijn hoofd op normale hoogte houdt het precies recht heeft. Bij deze elastieken waarbij de druk achter de oren staat of op het bit hoef je het helemaal niet strak te doen, het enige wat je hoeft te doen als het paard zijn hoofd de lucht in steekt is hem voorwaarts drijven, je zal zien dat hij dan direct weer zakt. Wanneer je ermee longeert maak deze hulpteugels onderaan de singel vast.

Ten slotte...

Diversen manieren hoe de longelijn te bevestigen.

Als eerste wil ik hierbij even zeggen, als je een bitstukje gebruikt of de longelijn door de beide bitringen doet en weer aan zichzelf klikt dat je dan bijna niks hebt te zeggen! Longeren is net als rijden, dus goed contact met de mond is een vereiste zeker voor de kleine hulpjes die je hoort te geven. Ook met longeren moet je ophoudingen geven, niet om te remmen maar om voorwaarts te maken! het klinkt misschien wat raar voor sommigen, maar met een slap lijntje kom je niet vooruit, wanneer je goed contact hebt met de mond kan je echt de kleinste hulpjes geven en wordt de zweep bijna overbodig!

Standaard

Hoe moet het dan wel zou je je af kunnen vragen? Nou heel simpel ... doe de lijn net alsof je hem weer terughaalt om aan zichzelf weer vast te klikken. Maar haal hem niet door de tweede bitring maak hem eraan vast! wissel dit wel steeds als je van kant wisselt. Zo voel je perfect de mond van je paard en het bit zal je nimmer door de mond trekken.

Jonge paarden

Als een paard nog niet bepaald bitwijs is is het verstandiger zoveel mogelijk uit zijn mond te blijven, hiervoor is een hele logische simpele methode uitgevonden. Door de binnenste bitring dan door de neusriem en dan aan zichzelf vast. (een beetje de methode hoe het dus niet moet maar dan op een andere plaats waardoor het effect veranderd)

Sterke paarden

Is jou paard sterk aan de longe en ben je het vechten zat? daar is maar één oplossing voor, het paard kan je niet lichter maken maar je kan het jezelf wel makkelijker maken. Haal de lijn twee maal door de eerste bitring dat er slag in komt en maak dan pas aan de buitenste ring vast! Je zal nu voelen dat je paard veel lichter in je handen voelt, echt de moeite waard.

Paarden die het moeilijk hebben met stelling

Als je een paard hebt wat veel moeite heeft met stelling en de longeur een gevoelige hand heeft kan je de longeerlijn door de binnenbitring halen en dan vastmaken aan de singel op gewenste hoogte.

Paarden die moeilijk door de hals lopen

Als je paard moeilijk door de hals loopt kan je de longe door de binnenbitring halen en vastmaken onder de singel. (voorwaarts neerwaarts idee)

Paarden die op de buitenschouder weglopen

Veel paarden die het moeilijk hebben met balans etc kunnen snel over de buitenschouder weglopen, hierbij wordt de achterhand tever naar achter uitgezwaaid. Het paard maakt het zichzelf makkelijker door eigenlijk onder de stelling vandaan te lopen. Bevestig hierbij de lijn door beide bitringen en maak deze vast aan de buitenkant van de singel, hiermee sluit je het paard op als het ware.

Paarden die naar buiten trekken

Veel niet vaak gelongeerde paarden trekken maar al te graag naar buiten waardoor jij bijna mee kan skiën! Zorg ten eerste voor een afgezette cirkel van ten minste 20m doorsnede anders heeft dit geen enkel nut, je kunt de longeerlijn hierbij door de binnenbitring doen, over het hoofd achter de oren langs en dan vastmaken aan de buitenbitring.

Tot slot

Het valt mij op dat bij mij in de omgeving maar ook elders er teveel mensen zijn (met en zonder paard/pony)die niet eens op een fatsoenlijke geoefende manier hun paarden kunnen longeren! Men ziet het als vervelend of saai iets om hun paarden even snel beweging te kunnen geven of als iets "omdat het moet" omdat bijvoorbeeld de kliniek het geadviseerd heeft. Maar deze adviseren het niet voor niks! Longeren is DE basis van het rijden, het moet ook niet voor niks voordat je erop gaat! je maakt zo afspraken met je paard en leert elkaar vertrouwen. Ook is het een manier van loswerken, zowel voor jonge en oudere paarden of grand prix paarden, maakt echt helemaal niks uit, is het goed te longeren voor je erop gaat zitten. Gewoon 10 minuutjes is zat om je paard warm te draaien! het is altijd beter voor de rug en benen van het paard om opgewarmd op hem te gaan zitten als nog koud en stijf, zeker als het van stal komt! Ook voor je een paard voor de kar zet longeer je het, hierbij maak je ook afspraken met je paard en vertel je het wat het te wachten staat. Of het nou een shetlander, welsh of kwpn-er is maakt helemaal niks uit! Tevens is het gewoon een trainingsmanier om conditie op te bouwen etc.

Longeren kan ook op zoveel verschillende manieren worden gedaan en je kan het zo creatief en leuk maken als je zelf wilt! Veel mensen zijn er echter niet zo bekend mee terwijl het zeer nuttig kan zijn. Het is wel belangrijk het goed aan te pakken.

Lees verder

© 2007 - 2024 Moonlovertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je paard longeren met een slofteugelJe paard longeren met een slofteugelLongeren is een goede methode om je paard of pony te trainen. Het kan als afwisseling op het werk onder het zadel helpen…
Het stap voor stap beleren van uw paard of ponyHet stap voor stap beleren van uw paard of ponyHet beleren van uw paard is iets dat goed moet gebeuren, als dit goed gebeurt heeft u hier nog lang profijt van. Als het…
Het paard longerenLongeren lijkt simpel op het rondjes laten lopen van een paard. Echter is longeren een prima manier om een paard te trai…
Aquatherapie voor dierenAquatherapie is niet alleen geschikt voor mensen, ook dieren, met name paarden en honden, kunnen veel baat hebben bij de…

Chocogarnalen in het aquariumChocogarnalen horen tot de minder bekende soorten garnalen die in het aquarium gehouden kunnen worden. Dit waarschijnlij…
Hoe jack russels goed verzorgenHoe jack russels goed verzorgenEen Jackie, zoals wij noemen een jack russeltje, is een kleine gebruikshond waarvan de herkomst Engeland is. Het woord "…
Bronnen en referenties
  • Lammert Haanstra zijn boeken is een bron vermengt met eigen ervaring
Reacties

Bente, 13-12-2014
Mooi artikel! Veel informatie. Wij zijn binnekort begonnen met 10 minuutjes longeren voor het rijden. Dit werkt super! Mn paard loopt veel ruimer tijdens het rijden. Nu ben ik alleen op zoek naar een makkelijke en vooral snel te bevestigen manier om mn paard wat meer bij te zetten tijdens het longeren. Anders loopt hij tijdens het rijden alleen maar met zn hoofd in de wolken. Iemand ideeen? Reactie infoteur, 06-04-2015
Probeer eens met een pessoa… heb ik ook een artikel over geschreven.
Eerste keer wel even met een zeer ervaren persoon of instructeur doen!

Toine Schuurmans, 08-04-2013
Het lopen van een paard begint in de achterhand, daarom is de looptechniek van je paard van levensbelang, als de techniek in orde is kun je een paard zover en zolang trainen als je wil. (is de achterbeentechniek niet in orde is longeren zeer schadelijk). Je kunt er heel veel goede dingen mee doen, maar je kunt er ook veel schade mee aanrichten.
Haal AUB les voordat U zelf begint te experimenteren! Reactie infoteur, 10-08-2013
Precies… mede daarom geef ik dus ook lessen.

Anoniem, 27-05-2011
Mijn paard luistert wel naar draf stap en galop maar niet naar stap, dan blijft ze draven?
hoe laat ik haar nou stappen zonder haar kort te moeten nemen zodat ze stopt? Reactie infoteur, 28-05-2011
Hallo,
als ik een paard longeer wat niet wil stappen maak ik altijd eerst de volte kleiner, dus zonder kort te nemen zal niet direct lukken.
Het werkt alleen door dus de volte te verkleinen en gewoon even geduld hebben. Reageert ze wel op ho? dan kan je dat gebruiken. Het kan dan even duren voor ze gaat stappen maar zodra ze dat doet ook uitbundig belonen.
Dit herhaal je meermaals en dan zal ze vanzelf de hint gaan begrijpen en zul je op ten duur ook niet meer telkens hoeven te verkorten. Gewoon een kwestie van vaak herhalen.
Ik hoop hierbij je vraag duidelijk te hebben beantwoord.

Anna, 15-05-2011
Longeren kan prima zonder bit. Als je een halster gebruikt, gewoon hetzelfde doen als je met hoofdstel zou doen. Dus niet het longeertouw bevestigen aan de kinring, maar door de binnenste wangring en dan aan de buitenste wangring bevestigen.
Dan heb ik nog een vraag: Is het echt slecht om in een bak of weiland dat niet is afgerasterd te longeren? Maakt het uit dat het paard nog heel veel ruimte heeft buiten de cirkel die hij loopt? Reactie infoteur, 18-05-2011
Hoi Anna,
het klopt, je kan best longeren met een halster.
Het maakt op zich niet veel uit om te longeren in een niet afgerasterde ruimte, de afrastering dient puur als steun voor de aanleuning. Een paard wat het longeren "begrijpt' en dus netjes in een ronde blijft lopen kan je best zonder afrastering longeren, paarden daarintegen die het nog moeten leren zou ik aanraden toch proberen bijv. de helft van de bak af te zetten. Toch is voor een paard zo'n beperking wel fijn omdat door de steun die ze ervan hebben rustiger in de aanleuning zullen zijn.
Ik hoop hierbij je vraag duidelijk te hebben beantwoord.

Moonlovertje (7 artikelen)
Laatste update: 20-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.