Roofdieren zijn van nature geen menseneters

Roofdieren zijn van nature geen menseneters 'Tijger verscheurt man op Sumatra'. 'Leeuwen doden bezoeker Franse dierentuin'. 'Tussen 1990 en 2005 in Tanzania ongeveer 600 mensen gedood door leeuwen'. Dit zijn zomaar drie willekeurige krantenkoppen. Opgegeten worden door een wild dier is een angstaanjagende manier om aan het einde van je leven te komen. Roofdieren worden als menseneters afgeschilderd en dat begint al in sprookjes die we als kind voorgelezen kregen. Maar een wild dier dat een mens doodt doet dat in principe niet met de bedoeling hem te verschalken. Roofdieren doden om te eten en zoeken in hun territorium naar hun prooi en dat zijn voor het dier de bekende diersoorten. En een mens hoort daar uiteraard niet bij, maar zal wel gevaar lopen als het tot een confrontatie komt

Roofdieren zijn geen menseneters

Ze kunnen wel dodelijk toeslaan

In de loop der eeuwen wordt een aantal dieren als zeer gevaarlijke en beruchte menseneters bestempeld. Denk maar aan de grote boze wolf of de film Jaws. Die beeldvorming klopt niet wat natuurlijk niet wil zeggen dat ze niet gevaarlijk zijn. Natuurlijk zijn roofdieren wel gevaarlijk voor de mens als het tot een confrontatie komt en ze kunnen dodelijk toeslaan. Maar in principe wordt de mens niet als prooi gezien. Vaak valt het aan uit angst of uit territoriumdrift als gevolg van het kleiner worden van zijn leef- en jachtgebied. Ook honger drijft de roofdieren naar gebieden waar mensen wonen in de hoop daar de normale prooidieren te vinden.

leeuw / Bron: Kdsphotos, Pixabayleeuw / Bron: Kdsphotos, Pixabay

Voorbeelden van roofdieren en hun beeldvorming

De leeuw

Aanvallen van leeuwen vinden in het wild bijna niet plaats om de simpele reden dat zij in het wild alleen nog maar in beschermde natuurgebieden voorkomen of in de directe omgeving daarvan. Het aantal leeuwen is in de laatste jaren sterk afgenomen. Volgens schattingen zouden er nu nog ongeveer 40.000 exemplaren zijn. Twintig jaar geleden waren er dat nog ongeveer 80.000. Deze halvering heeft te maken met de steeds kleiner wordende leefgebieden. Van deze 40.000 dieren heeft nog niet eens één procent ooit op een mens 'gejaagd'.

Bron: Malcolm, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Malcolm, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
De tijger
De tijger wordt alom beschouwd als de meest beruchte mensendoder. Vooral in het grensgebied tussen Bangladesh en India zou de tijger jaarlijks zo'n vijftig menselijke slachtoffers maken. Doordat er er altijd massaal jacht op dit roofdier is gemaakt, is de tijgerpopulatie zeer klein geworden. Er leven op dit moment nog geen 4000 exemplaren in het wild. De tijger is nu dus zeer zeldzaam en behoort tot de beschermde diersoorten op aarde.

De panter of de luipaard

Luipaarden hebben in het verleden veel minder aanvallen op mensen gepleegd dan tijgers of leeuwen. Maar als er echt een aanval plaatsvond dan was het ook goed raak. De panter sloeg zeer effectief toe en maakte daarbij vele slachtoffers.

De haai

In de zeeën en oceanen op aarde leven duizenden soorten haaien. Van deze duizenden zijn er slechts vier soorten die voor de mens gevaarlijk kunnen zijn. Per jaar vinden er zo'n vijftien aanvallen van haaien plaats. Meestal is dit een gevolg van een vergissing van de haai die namelijk vooral op vis jaagt.

Bron: Retron, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Retron, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De wolf
In de verhalen komt de wolf over als een gevaarlijke menseneter, maar aanvallen door wolven komen nauwelijks voor. Toch zijn er mensen die beweren dat eeuwen geleden de wolf weldegelijk een gevaarlijke menseneter was.Totdat de mens beschikking kreeg over vuurwapens. Vanaf dat moment zouden de jagers de grote, sterke en agressieve dieren gemakkelijk hebben kunnen doden, waardoor uiteindelijk de zwakkere en kleinere exemplaren zijn overgebleven. Door voortplanting van deze wolven is er een minder agressieve soort ontstaan.

De krokodil

De zoetwaterkrokodil en de nijlkrokodil maken wel vele slachtoffers in Azië, Afrika en Australië. Toch kan men moeilijk beweren dat het mensenjagers zijn. De slachtoffers bevinden zich meestal in het water en worden door de krokodillen dan als een normale prooi gezien.

De piranha

Volgens de verhalen zouden scholen piranha's ieder mens die bij hen in de buurt komt letterlijk tot op het bot afkluiven. In werkelijkheid hebben ze wel eens een zwemmer gebeten.

Deze dieren zijn zeker gevaarlijk en berucht, maar in principe geen mensenkillers
© 2009 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diersoort: het JachtluipaardDiersoort: het JachtluipaardHet jachtluipaard word ook wel Cheeta(h) genoemd. Het is van oorsprong een roofdier, maar toch zijn ze niet erg agressie…
Odin de Bengaalse tijgerHet is een uitzondering dat een Bengaalse tijger in gevangenschap zwemt, laat staan onder water gaat zwemmen. In de dier…
Het leefgebied van de indrukwekkende zwarte beerHet leefgebied van de indrukwekkende zwarte beerDe zwarte beer is een roofdier dat in Noord-Amerika voorkomt. Het bijzondere dier heeft een uitgebreid territorium. Zijn…
Fretteren, het jagen met een fretFretteren, het jagen met een fretFretten zijn erg grappige beestjes die niet erg populair zijn onder de huisdieren, vroeger werden ze gebruikt met het ja…

De Shire, a gentle giantDe Shire is het grootste paardenras dat er bestaat, het zijn imposante reuzen met stokmaten van soms tot boven de 2 mete…
VrijheidsdressuurWaarschijnlijk verreweg het bekendste voorbeeld van vrijheidsdressuur is het circus. Iedereen kent toch wel de paarden d…
Bronnen en referenties
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 08-06-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.