Uitleg over de duivensport

Uitleg over de duivensport De duivensport is een mooie sport voor natuur en dierenliefhebbers. In Nederland zit er een dalende lijn in het aantal mensen die aan duivensport doen. Daarintegenover zien we het in de oostbklok landen steeds vaker. Buitenom dat het een leuke hobby is kan er door geld te zetten op een duif ook nog wat geld verdient worden.

Registratie

Voordat de duiven vervoerd worden voor wedstrijden krijgen ze eerst een chipring om. Deze geeft een signaal af als de duif weer thuis gekomen is. Dit wordt dan geregistreerd door een elektrische duivenklok waardoor alles gelijk op een computer te zien is.

Inkorven

Bij in het inkorven worden duiven van verschillende duivenmelkers in hokken gezet voor vervoer. Doordat vervoer voor dieren veel stress met zich meebrengt en de dieren elkaar kunnen besmetten met ziektes moeten de dieren bij thuiskomt vaak preventief worden behandeld.

Als de dieren eenmaal op bestemming zijn worden ze met zoveel mogelijk tegelijk losgelaten zodat het wel eerlijk gaat. Mochten de weersomstandigheden heel slecht zijn dan kan de wedstrijd worden uitgesteld of dichtbij bij huis gehouden worden.

Categorieën

Bij de duivensport wordt er in vier verschillende categorieën gevlogen:
  • afstand tot 300 km (vitesse of snelheid)
  • van 300 tot 500 km (midfond of halve fond)
  • van 500 tot 700 km (dagfond of eendaagse fond)
  • van 700 tot 1300 km (overnachtfond of meerdaagse fond)

Aan de hand van oefenvluchten kan de duivenmelker het best inschatten in welke categorie zijn duif kan uitkomen.
Soms worden de wedstrijden ook nog verdeeld geslacht en/of in leeftijden:
  • jonge duiven
  • jaarlingen
  • oude duiven

Als u duif niet terugkomt?

Het kan wel eens voorkomen dat een duif verdwaald en niet terugkeert. Het is te hopen dat deze duif wordt gevangen door een andere duivenliefhebber. Mocht u duif door iemand gevonden worden dan kan diegene contact opnemen met de 'Nederlandse Postduiven Organisatie'. Zij kunnen een regeling treffen maar mocht de duif genoeg gegeten hebben en weer op kracht zijn dan kan het ook zijn dat hij alsnog zelf naar huis vliegt.

Weetje datjes

  • duiven van jongs af aan al terug gaan naar hun hok
  • duiven wel 60 tot 90 km per uur kunnen vliegen
  • het mannetje wel eens op wedstrijd gaat en beter presteert omdat hij weet dat een vrouwtje op hem zit te wachten
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De duivencoach als partner op de wedvluchtenDe duivencoach als partner op de wedvluchtenWie de duivensport van dichtbij kent, weet dat er sprake is van echte sport. We zullen de verschillende elementen van de…
Verdwaalde postduif in nood: gids voor dummiesVerdwaalde postduif in nood: gids voor dummiesBij de gemiddelde dierenambulance komen herhaaldelijk telefoontjes binnen van bezorgde mensen die een postduif gevonden…
Duivinnen in de duivensport ondergewaardeerdDuivinnen in de duivensport ondergewaardeerdIn de duivensport zijn het vooral de mannen (doffers) waarin het meeste vertrouwen wordt gesteld als het over presteren…
Postduiven houdenPostduiven houdenPostduiven houden is een vak apart, het wordt namelijk een deel van je leven. In Nederland is postduiven houden al vrij…

Springsport: De stappen van het nemen van een hindernisVoor elke paardenliefhebber is het wel duidelijk wat de springsport inhoud. Er is in boeken en op internet voldoende inf…
Toiletteren van een paardToiletteren van een paardVoor een wedstrijd of keuring toiletteer je een paard. Dit houdt in dat je het paard helemaal klaar maakt voor een wedst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Congerdesign, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Duivensport
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-06-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.