Bokken bij paarden: tips

Bokken bij paarden: tips Er is geen enkel paard dat niet bokt, ieder heeft dat wel eens gedaan. Jonge paarden bokken meer dan oudere paarden. Dit komt omdat ze nog jong zijn en dan bokken ze bijvoorbeeld in een enthousiaste bui in de wei. Er is veel kans dat ze dit ook doen als je je paard zadelmak maakt of pas zadelmak is. Geef ze geen straf want bij jonge paarden is dit acceptabel aangezien ze nog niet ondervonden hebben hoe ze hun energie en enthousiasme moeten doseren.

Maar waarom bokken paarden nu?

  • Vaak bokken paarden omdat ze ergens pijn hebben of omdat het zadel schuurt tegen wondjes of niet goed past. Als er iets mis is met je paard en hij bokt, straf hem niet. Dit is de enige manier om te vertellen dat ze pijn hebben.
  • Paarden bokken ook uit angst of als ze schrikken.
  • Je hebt natuurlijk paarden die bokken om je er af te werpen. Vaak zijn dit paarden die in de ‘moeilijke categorie’ worden geplaatst. Maar iedere ruiter kan het verschil voelen tussen bokken om je er af te werpen en bokken uit enthousiasme, pijn, angst, etc....

Tips

  • Als je met je jong paard gaat trainen, zorg er dan voor dat hij niet te veel krachtvoer heeft. Door dit voedsel krijgt hij nog meer energie waardoor het trainen wordt bemoeilijkt.
  • Het is belangrijk dat het trainingsschema afwisseling biedt. Het is aan te raden dat je bijvoorbeeld een speelbal koopt speciaal voor paarden. Als je een half uur hebt gewerkt met je paard kan je hem 10 minuten alleen laten in de paddock met de bal.
  • Zorg dat je je paard nooit straft met zweepslagen. Een jong paard dat in training is en bewerkt wordt met de zweep elke keer als hij iets fout doet, bezorgt je hoogst waarschijnlijk later enorm veel moeilijkheden. Alleen al als hij een zweep ziet op latere leeftijd bestaat de mogelijkheid dat hij begint te steigeren of te bokken van angst. Tevens tekent het je paard voor het leven.
  • Als je paard iets doet wat hij niet mag, kun je zeker een kwade ‘nee’ tegen hem zeggen. Het is belangrijk dat jonge paarden beseffen wanneer ze iets fout doen dat niet tolereerbaar is. Door deze harde en kwade ‘neen’ zal je paard na een tijd doorhebben dat je zijn gedrag niet accepteert.
  • Als je paard bokt kun je de teugels naar omhoog trekken zodat hij uit balans geraakt en zo verplicht is te stoppen met bokken. Doordat je de teugels naar omhoog trekt heeft hij geen ondersteuning meer op zijn bit. Maar let op!!!! Trek nooit de teugels naar omhoog als een paard steigert! Hier moet je de teugels naar omlaag trekken. Als je de teugels naar omhoog trekt wanneer hij steigert is er veel kans dat hij zijn evenwicht verliest, hierbij kan hij achteruitvallen en loop je het risico het volle gewicht van een paard op jou te krijgen. Dit is levensgevaarlijk!
  • Zorg dat het harnachement (zadel, hoofdstel, singel, ...) goed past. Een paard zal snel protesteren als hij hierdoor pijn heeft of ongemakkelijk zit.
© 2008 - 2024 Artemis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grondwerk met paarden: 10 slechte gedragingenGrondwerk met paarden: 10 slechte gedragingenElk paard doet wel eens een dag moeilijk. Het zijn tenslotte ook net als mensen levende wezens, iedereen heeft wel eens…
De bereden politie: selectie van de paardenOm bij de bereden politie te komen zijn er hele procedures voor de mens, maar niet alleen bij de mensen worden hiervoor…
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…

Africhting van een veulen 4:  beginnen met longerenAfrichting van een veulen 4: beginnen met longerenWanneer een veulen gewend is aan de omgang met mensen en al geleerd heeft zonder problemen benaderd en aangeraakt te wor…
De Peruaanse PasoDe Peruaanse PasoDit taaie paard met een groot uithoudingsvermogen is afkomstig uit Peru. De Peruaanse Paso is een meergangenpaard. Dit k…
Artemis (22 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.