Fokken van katten

Fokken van katten Fokken van raskatten houd meer in dan alleen een poes en een kater bij elkaar zetten, realiseer je goed wat en hoe je het moet aanpakken.

Fokken met katten

  • Als u graag wilt fokken met uw katten, moet u zich in eerste instantie realiseren dat er een overschot aan katten is.
  • Maar als u toch besluit om te fokken met een kat doe het dan wel overwogen.
  • Als u gewoon een keer een nestje van uw poes wilt en het is een gewone huis tuin en keuken kat, is het verstandig om eerst in uw omgeving te vragen wie er een kitten wilt, kunt u alle kleintjes kwijt en vaak blijft er een bij de moeder achter is het geen probleem om een nestje te krijgen.
  • Het is helaas wel zo dat vaak rond de tijd dat de meeste nestjes geboren worden ze vaak in het asiel terecht komen,"Waak hiervoor".
  • Wilt u gewoon er een kitten bij ga dan bij het asiel kijken of er eentje na uw smaak bij zit.

Als er dan wordt gefokt met de poes is het goed te kijken wat voor kater zetten we erop. Vooral bij speciale rassen wordt er op verschillende kenmerken gefokt. Bij een pers op kleur grote neus, gelukkig hoeven ze tegenwoordig niet meer zo plat te zijn, maar de kleur en lengte haar grote van de kater of poes zijn wel van belang. Vraag ook bij de dierenarts of de poes en kater gezond zijn en zorg voor een verklaring dat is ook nodig voor het inschrijven van de kittens voor een stamboom. Bij de maine coon is het zo dat de poes eerst door een test reeks van de kattenvereniging, vaak ben je al bij zo’n vereniging en loop je ook wedstrijden. Is dit niet het geval en heeft u gewoon bij een fokker het kitten gekocht dan is het volgen van de procedure zeer zeker van belang, zorg ook dat de papieren in orde zijn en dat er goed is vermeld wie de fokker is waar de poes vandaan komt.

Een nestje is leuk, maar als u 7 doodzieke kittens hebt zitten is het verschrikkelijk. Test alstublieft ook op HCM, er is niets uit te sluiten, maar je bespaart je heel wat ellende.

Als u al deze stappen hebt opgevolgd dan wordt de kater bij de poes gezet. Het is van belang dat de poes dus haar periode heeft, maar ook al is ze in haar periode hoeft het nog niet te betekenen dat er een paring plaats vind de poes moet de kater wel geschikt vinden als vader voor haar kittens. Is dit het geval kunt u besluiten tot inseminatie van het sperma van de kater een dure en lastige procedure.

Als dan de poes drachtig is moet u deze zichtbare kenmerken in de gaten houden. In eerste plaats zullen de eetlust en het gewicht toenemen. Na 35 dagen worden de buik en de borsten groter. Een lichamelijk onderzoek na die periode kan de zwangerschap bevestigen, terwijl de dierenarts u dan ook kan vertellen of de poes nog goed doorvoed en gezond is. De dierenarts kan u bovendien vertellen wanneer u de kittens kunt verwachten en hij of zij kan u behulpzaam zijn bij het opstellen van een noodprocedure voor het geval er iets mis gaat tijdens de bevalling. Gemiddeld duurt een zwangerschap 63 tot 68 dagen na de conceptie. Na 50 dagen zal de melkproductie op gang komen en een paar dagen voor de bevalling kunnen de borsten een melkachtige substantie gaan afscheiden.

Als een zwangere poes niet in goede conditie lijkt te zijn, kan de dierenarts enkele bloedtests doen en aanvullingen op het dagelijkse dieet aanbevelen. Ondervoeding is er een belangrijke oorzaak van dat jonge katjes bij de geboorte te klein zijn om de postnatale periode te kunnen overleven. Het komt ook voor dat een ondervoede poes niet goed voor haar kittens zorgt en dat haar melkproductie onvoldoende is. Voor gezonde katten bevat normaal commercieel dierenvoeding voldoende voedingsstoffen, hoewel aanvullingen met een goede kwaliteit eiwitten, zoals melkproducten of gekookte eieren, zeker geen kwaad kunnen. Vitaminen en extra mineralen zijn een nogal controversieel punt; u kunt daarover het beste met uw dierenarts praten. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat een zwangers kat meer voedsel, meer calorieën en meer eiwitten nodig heeft tijdens de tweede maand van de zwangerschap. Verdeel de totale dagelijkse hoeveelheid voedsel in drie of vier porties. Dit zal de spijsvertering zeer ten goede komen.

Lichaamsbeweging is ook uitstekend en voorkomt dat uw kat te zwaar wordt, waardoor de bevalling moeilijker kan verlopen. Beperk de lichaamsbeweging daarom aanvankelijk niet, maar houd de poes wel in het oog als ze buiten vrij rondloopt. De meeste poezen leggen zichzelf wel de nodige beperkingen op naarmate de zwangerschap voortschrijdt, maar u dient ervoor te zorgen dat de poes drie dagen voor de bevalling geen enkele inspanning meer verricht.

Het innemen van medicijnen tijdens de zwangerschap is in beginsel gevaarlijk voor de foetus. Raadpleeg uw dierenarts voordat u aan een zwangere poes medicijnen geeft. Enkele medicijnen die u beslist moet vermijden zijn:
  • aspirine,
  • antihistaminica,
  • antibiotica,
  • hormonen,
  • kalmerende middelen
  • ontworming tabletten.

Voorbereiding voor de bevalling.

Laat de poes twee weken voor de bevalling al wennen aan de doos die als kraambed moet gaan dienen. Deze doos moet zo groot zijn, dat de poes zich erin kan uitstrekken en de jonge katjes er comfortabel in kan verzorgen. De zijkanten moeten zo hoog zijn dat de jonge katjes de doos niet uit kunnen, maar ook zo laag dat de moederkat er wel makkelijk in en uit kan stappen. Bedek de bodem met enkele lagen krantenpapier, handdoeken, maar wat u ook gebruikt, de doos moet geregeld schoongemaakt kunnen worden. Zorg ervoor dat de bodembedekking goed tot aan de zijkanten van de doos doorloopt, zodat de pasgeboren jonge katjes er niet onder kunnen geraken, want dan lopen ze de kans te stikken. De temperatuur in de doos moet ongeveer 26° bedragen, omdat jonge katjes vaak sterven als ze het niet warm genoeg hebben. Omdat pasgeboren jonge katjes hun lichaamstemperatuur nog niet goed zelf kunnen regelen, zou u kunnen overwegen een infrarode lamp van 250 watt boven de doos aan te brengen, en wel zodanig dat deze lamp de helft van de doos verwarmt. Zorg voor een thermometer bij de doos zodat u de temperatuur in het oog kunt houden. De "kraamkamer" moet bij voorkeur vertrouwd voor de poes zijn en in elk geval warm en tochtvrij. Ondanks alle voorbereidingen besluit de poes toch maar in uw bed te werpen. Probeer de poes weer terug te leggen in de doos. Mocht zij alsnog besluiten haar eigen plekje uit te zoeken, laat haar dan. Na het werpen kunt u moeder en kinderen weer in de doos doen.

Kraamkamer.

In de "kraamkamer" moet het volgende aanwezig zijn:

  • 1. Een stukje touw of koord, gedompeld in alcohol
  • 2. Een schaar, gedompeld in alcohol
  • 3. Warme ruwe handdoeken
  • 4. Een bak water voor de moeder
  • 5. Het telefoonnummer van de dierenarts

Verstoor na de bevalling de "kraamkamer" niet, met name wanneer het de eerste zwangerschap was voor de poes. Sommige moederpoezen zullen, als zij worden gestoord, de aanwezigen aanvallen of, gedurende de eerste paar dagen na de geboorte, hun jongen opeten. Natuurlijk is iedere kat anders en zullen de meeste moederpoezen het leuk vinden als u in de buurt bent, zo lang u tenminste rustig en vriendelijk blijft. Wees dus voorzichtig. Maak de "kraamkamer" schoon na de derde dag.

De Geboorte.

Over het algemeen zal uw assistentie niet vereist zijn, maar het is een goed idee in de buurt te blijven en het proces in het oog te houden, voor het geval er iets mis gaat. Zorg voor een rustige omgeving, vooral als dit de eerste bevalling voor de poes is; praat op fluistertoon en laat geen fel licht toe in de "kraamkamer". Als een jong katje geboren is, kan deze al dan niet omhuld zijn met een vlies, de zogenaamde amnionzak. De moeder behoort de zak onmiddellijk kapot te bijten, zodat het jonge katje kan ademen en ze het katje kan stimuleren door deze te likken. De moeder behoort vervolgens de navelstreng door te bijten. Na de geboorte eet de poes placenta op. Als de moeder de amnionzak niet onmiddellijk kapot bijt, moet u deze zelf voorzichtig openmaken; Als de kittens te snel achterelkaar komen kan de moeder het niet alleen aan vang dan het kitten op en maak het vlies open zodat het kopje vrij is kijk of de neus schoon is en het mondje geef het dan meteen aan de moeder die doet dan de rest. Wanneer de moeder veel en snel achterelkaar de kitten krijgt zult u ook met uw vinger het slijm uit de mond van het kitten te verwijderen. Leg het dan meteen bij de moeder, wacht een paar minuten om te zien of de moeder zelf de navelstreng doorbijt. Als ze dat niet doet, moet u de streng op ongeveer twee cm van de buik van het kitten met een in alcohol gedrenkt stukje touw of koord stevig afbinden, waarna u de streng met een in alcohol gedompelde schaar aan de moederkant doorknipt. Kijk of de moeder het kitten dan zelf kan gaan likken dat is het beste zo min mogelijk doen de moeder moet een goede band met de kittens krijgen. Als dit niet gebeurd dan is de kans groot dat de moeder het kitten verstoot. Als dat zo is moet u het
kitten voorzichtig met een schone droog wrijven, zachte handdoek om de bloedcirculatie en de ademhaling op gang te helpen. Leg het daarna weer bij de moeder zodat ze het kitten verder kan gaan likken.

Kittens kunnen, evenals mensenbaby's met het hoofdje vooruit of met de benen vooruit geboren worden. Als er slechts een deel van het jonge katje te voorschijn komt, moet u een schone doek om het glibberige lijfje van het kitten wikkelen, en deze voorzichtig helemaal naar buiten trekken op ogenblikken dat de moeder perst. Stop hiermee als de moeder ophoudt met persen. Bel de dierenarts als het u niet lukt het jonge katje ter wereld te brengen. Als het kitten niet ademt moet u het kitten met het hoofd naar beneden in een warme doek wikkelen ( en het hoofdje ondersteunen, zodat dat niet heen en weer kan zwaaien ) en in een boog naar beneden zwaaien. Hierdoor behoort de ademhaling gestimuleerd te worden, terwijl eventueel aanwezig vocht en slijm uit de mond en de luchtpijp wordt verwijderd. Als de ademhaling dan nog niet op gang is gekomen moet u voorzichtig in de neus van het kitten blazen tot de borst uitzet, waarbij u tevens het kitten met een warme, ruwe handdoek moet masseren om de ademhaling te stimuleren. De moederkat kan vijftien minuten tot twee uren rust nemen tussen de verscheidene geboorten. Als alle kittens zijn geboren houdt de moeder op met persen. Dan zal ze er makkelijk bij gaan liggen en de pasgeboren kittens schoonlikken.

Binnen vierentwintig uur na de bevalling, die in de meeste gevallen overigens probleemloos verloopt, kunnen de moederkat en de kittens door uw dierenarts worden onderzocht. De moeder kan een hormooninjectie krijgen, die de baarmoeder laat samentrekken en de melkproductie van de borsten stimuleert. Dit is in de meeste gevallen niet nodig en ga je pas na een week naar de dierenarts. Dan zal de dierenarts het geslacht van de kittens vaststellen, ze wegen, en ze op aangeboren afwijkingen controleren.

Als een kittens in het geboortekanaal is blijven steken en het u na voorzichtige hulp niet is gelukt het kitten naar buiten te krijgen, kan een professionele ingreep noodzakelijk zijn om het probleem tot een oplossing te brengen. De dierenarts geeft de moeder een injectie om de weeën weer op gang te laten komen, hij kan ook beslissen om een keizersnee uit te voeren, reken in dit geval wel op dat het kitten dat vast in het geboorte kanaal zit is overleden, en als er meerdere kittens nog in de baarmoeder van de moeder zit moet je snel te werk gaan om die kittens levend op de wereld te zetten.

Het zogen.

Meestal is dit een heel plezierige periode. Denk eraan dat u nieuwe kattengezinnetje de eerste drie dagen zo min mogelijk mag storen. Toch moet u een paar belangrijke dingen in deze periode niet vergeten:
  • De doos en de borsten van de moederkat moeten geregeld worden schoongemaakt;
  • U moet letten op symptomen die op een ziekte of op ondervoeding kunnen wijzen,
  • en u moet een aanvang maken met het geven van vast voedsel.

De kittens zullen de doos bevuilen, meestal houd de moeder de doos erg schoon zij likt namelijk de behoeftes van de kittens op, leg voor de zekerheid onder de handdoek een krant en was de handdoek regelmatig, zodat het vrij blijft van veel haren en eventuele vlooien, van belang is het dus dat u de handdoeken wast in de kookwas en als het even mogelijk is een antidesinfecterend middel, zodat alles optimaal schoon is en weer in de doos gelegd kan worden. Was de borsten van de poes eens per dag met warm water en een schoon washandje, maar gebruik daarbij geen zeep. Als de moederpoes zichzelf goed schoonhoud hoeft dit niet maar soms krijgt ze last van irritaties aan de borsten dan is het van belang om ze in te smeren met vaseline. De melk die gedurende de eerste 24 uur wordt geproduceerd heet colostrum of biest; dit vocht is rijk aan antistoffen die de kittens gedurende enkele weken tegen ziekte beschermen. Raadpleeg echter onmiddellijk uw dierenarts, als u enig symptoom waarneemt dat op een ziekte kan wijzen. De meeste kittens die ziek worden moeten beslist door een dierenarts worden behandeld. De algehele verschijning en de melkproductie zijn de beste indicaties voor het bepalen van de doorvoedheid van de moederkat. Goed uitgebalanceerd handelsvoer is over het algemeen voldoende voor zogende poezen. Indien nodig kunt u dit voedsel aanvullen met producten die veel eiwitten bevatten, zoals melkproducten en gekookte eieren.
Het is een algemene regel om 100 calorieën per 500grams jonge katten gewicht extra te voeren. Aan het einde van de zoogperiode kan uw kat wel driemaal zoveel eten als ze voor het fokken deed.

Weeg de kittens ongeveer twee weken na de bevalling op een nauwkeurige weegschaal. Ze moeten dan ongeveer tweemaal zo zwaar zijn als bij de geboorte. De ogen van de kittens gaan ongeveer tien dagen na de geboorte open. Als het zogen al enige tijd heeft geduurd kunnen de tandjes en nagels van de kittens de borsten van de moederkat gaan irriteren, waardoor ze soms haar geduld verliest en ze haar jongen voor langere tijd alleen laat. U kunt natuurlijk de nagels van de kittens wat knippen, maar eigenlijk is dit de methode van de natuur om te laten weten dat de kittens zo langzaamaan een vast voedsel moet gaan krijgen.

Als u de kittens vast voer gaat geven zet dan ook een lage kattebak bij de doos neer zodat de kittens meteen kennis kunnen maken met een kattebak. U zet vervolgens na het eten van de kittens, ze in de kattebak en laat ze graven en spelen na een korte periode van ongeveer vijf minuten haalt u de kittens er weer uit en zet ze in de doos. Herhaal dit steeds tot u ziet dat het kitten door de moeder of uitzichzelf de bak gaan gebruiken, hoe jonger geleerd hoe beter voor hun nieuwe eigenaar.

Veel succes met het fokken en groot brengen van uw kittens
© 2007 - 2024 Hercules, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Katten fokken, hoe pak je dat aan?Katten fokken, hoe pak je dat aan?Katten fokken, bijvoorbeeld mooie raskatten, hoe pakt u dat aan? Ten eerste moet u erbij stilstaan dat katten fokken vee…
Herken de slechte fokker bij kattenHerken de slechte fokker bij kattenHelaas zijn er nog steeds slechte fokkers die katten aanbieden die ziek zijn, aangeboren afwijkingen of gedragsproblemen…
Kattenrassen: BombayKattenrassen: BombayDe Bombay is afkomstig uit de Verenigde Staten en deze lakzwarte kat met grote goudkleurige ogen heeft wel wat weg van e…

BlindengeleidehondenBlindengeleidehondenRuim een jaar geleden hebben wij een blindengeleidehond geadopteerd, omdat hij vanwege een beschadigde heup onze blinde…
De Wolf (Canus Lupus)De Wolf (Canus Lupus)Wolfen worden vaak verkeerd begrepen en zijn daardoor bedreigde diersoorten. Boeren vinden het rovers, andere mensen zie…
Bronnen en referenties
Hercules (6 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.