PETA: een organisatie die opkomt voor dieren

PETA: een organisatie die opkomt voor dieren Er bestaat in de wereld heel wat dierenleed. Naast mishandeling op straat of in huiselijke sfeer wordt er op grote schaal aan dierproeven gedaan. PETA is een organisatie die opkomt voor al deze dieren. Maar waar staat PETA voor en wat doen zij om de wereld een stukje beter te maken? Op welke manier probeert PETA de samenleving bewust te maken van hun eigen koopgedrag?

Omgang met dieren

De aarde is groot, de wereld bestaat uit veel continenten die weer uit veel landen bestaan. In al deze landen wonen mensen en zij hebben verschillende achtergronden en culturen. Hoe mensen met dieren omgaan, hangt samen met de achtergrond en cultuur maar ook met de woonomstandigheden van mensen. Wat voor de een normaal is, is voor de ander absurd. Armoede, kennis en middelen om beter om te gaan met dieren is niet altijd aanwezig. Over de hele wereld zijn organisaties en mensen die zich inzetten voor dierenrechten. In Nederland is PETA Nederland actief om dierproeven tegen te gaan en om mishandeling van dieren te voorkomen.

De organisatie: PETA (People for the Ethical Treatment of Animals)

PETA bestaat al sinds 1993, ze hebben hiermee hun bestaansrecht verdiend. Omdat dierenleed zich niet beperkt tot een gebied en een land, is het belangrijk om te proberen overal aanwezig te zijn. PETA bestaat en werkt niet alleen in Nederland, ze is een internationale zusterorganisatie van PETA USA (1980), wat de grootste dierenrechtenorganisatie ter wereld is met haar meer dan 3 miljoen leden en sympathisanten.

PETA Nederland richt zich op het vaststellen en beschermen van dierenrechten, ze hebben een aantal uitgangspunten. Ze vinden dat dieren niet behoren te worden gegeten en kleding behoort niet gemaakt te zijn van dieren en dus behoor je dit niet te dragen. Het gebruiken van dieren in experimenten mag niet worden gedaan en ook zijn dieren niet op de wereld voor vermaak of mishandeling op welke manier dan ook.

Vier gebieden

Het leed van dieren is enorm en het is onmogelijk op elk gebied tegelijk aanwezig te kunnen zijn of er campagne voor te kunnen voeren. Dierenrechtenorganisaties hebben daarom een aantal gebieden waar ze zich mee bezighouden. Sommige organisaties zetten zich in voor de zwerfhonden in een bepaald land, of proberen de asiels te helpen met het plaatsen van dieren en weer andere komen op voor de bedreigde diersoorten door het beperken van de jacht. Het werk van PETA Nederland richt zich op vier gebieden waarvan zij denken dat daar de grootste aantallen dieren gedurende de langste tijd, het meest intens lijden. PETA is actief op deze vier gebieden:
  • de vee-industrie;
  • de kledingbranche;
  • de proefdierlaboratoria;
  • de amusementssector.

Wat zij doen

Naamsbekendheid is belangrijk, wanneer niemand op de hoogte is van een organisatie, kan het moeilijk de doelen behalen die ze nastreven. Donateurs en vrijwilligers zijn ook erg belangrijk en een organisatie is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers en donateurs. PETA Nederland geeft voorlichting over dierenmishandeling en promoot een goed begrip van het recht van alle dieren om met respect te worden behandeld. Deze voorlichting geeft ze aan publiek maar ook aan beleidsmakers, door middel van publieksvoorlichting, onderzoek, wetgeving, speciale evenementen, samenwerking met beroemdheden en protestcampagnes. Vrijwilligers proberen geld in te zamelen om voor de dieren op te kunnen komen.

Voorbeelden van protestcampagnes

Dieren zijn niet van ons om te...

Eten
Deze campagnes willen mensen er van bewustmaken dat er jaarlijks in Nederland meer dan 489 miljoen varkens, koeien, geiten, schapen en kippen worden gedood voor consumptie. Dit is een enorm aantal, mensen die deze dieren eten, dienen ook te moeten weten hoe zij aan dit eten komen.

Dragen
Er wordt heel veel kleding gekocht door mensen die niet weten waar het kledingstuk vandaan komt, door wie het gemaakt is en waarvan het gemaakt is. Deze omstandigheden zijn belangrijk om te weten. Met het kopen van leer, bont en wol steun je wreedheden tegen dieren, omdat je de bedrijven die dit verkopen met jouw aankoop steunt en bestaansrecht geeft. Mocht je een kledingstuk kopen dat van een dier gemaakt is, dien je te beseffen dat je daarmee deze industrie in stand houdt.

Gebruiken in experimenten
Er zijn heel wat mensen in Nederland die medicijnen gebruiken of je kent iemand die ziek is en medicijnen gebruikt. Weet dat deze eerst zijn getest voordat de medicijnen aan mensen werden gegeven. Niet alleen medicijnen maar ook bijvoorbeeld make-up en huishoudmiddelen worden getest op dieren. Mensen mogen bewust zijn dat er ook producten zijn die niet worden getest op dieren die goed genoeg zijn. In de steeds groter wordende cosmetische industrie wordt veel botox gebruikt, ook dit wordt eerst getest. Voor deze experimenten worden dieren opengesneden, verbrand en vergiftigd in proeven die onnauwkeurig, wreed en zinloos zijn.

Gebruiken voor vermaak
Iedereen is wel eens in een circus geweest, ofwel recent of in zijn/haar jeugd. Maar hoe worden deze dieren behandeld, dat weten we niet. Er zijn dieren die ooit een waardig leven hadden en vrij rondliepen voordat ze in het circus kwamen. Nu brengen ze hun leven door in aanhangwagens die honderden kilometers afleggen en liggen ze vaak aan kettingen. PETA wil mensen dit laten beseffen.

Misbruiken op andere manieren
PETA vindt het belangrijk dat mensen begrijpen en weten dat dieren net als mensen, pijn en angst voelen. Sommige dieren zijn net zo intelligent als het menselijk ras en weten en voelen hetzelfde als hun kind wordt afgenomen of wanneer er op hen experimenten worden uitgevoerd.

Vrijwilliger

Omdat PETA al haar geld wil besteden aan de middelen om haar doelen te bereiken, is het belangrijk dat er vrijwilligers zijn die zich willen inzetten voor haar organisatie. Vrijwilligers zetten zich in door het werven van donateurs, campagnes te voeren of het ondersteunen van petities. Vrijwilligers geven gratis hun knowhow door, dit kan gaan over allerlei knowhow als: administratief, organisatorisch en bestuurlijk. Veelgestelde vragen, uitgebreide informatie over campagnes, een link om dierproefvrije producten te vinden is te vinden op hun website PETA Nederland.

Petities

Een petitie is een verzoekschrift, petities worden ingezet om beleidsveranderingen tot stand te kunnen brengen. PETA Nederland steunt en stelt petities op en probeert hierdoor veranderingen te creëren. Om petities draagvlak te geven is het van belang dat er zoveel mogelijk handtekeningen voor de petitie worden verkregen. PETA Nederland probeert voor alle petities zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen met hun campagnes. Enkele petities die Peta voert:
  • Help apen te redden van wrede experimenten in Rijswijk
  • Sterven voor wasmiddel?
  • Het doodsteken van stieren is geen 'cultuur'
© 2015 - 2024 Ballerina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeventien Bier FeitenZeventien Bier FeitenBier is al eeuwlang niet meer weg te denken uit onze beschaving. Wie kent het drankje niet? Maar wist u ook dat het imme…
VU: minder vlees is gezonder én beter voor dier en milieuVU: minder vlees is gezonder én beter voor dier en milieuMeestal denk je aan dierenleed als je de oproep hoort om minder vlees te eten. Maar het is ook belangrijk voor je eigen…
Geurbestrijding met Ozone shock treatmentOzone shock treatment kun je toepassen in ruimtes om onaangename vieze geuren te bestrijden. Deze methode pakt de bron v…
Mentalisation Based TreatmentMBT therapie is de afkorting van "Mentalization-Based Treatment". Het is een therapie speciaal voor mensen met een borde…

Zeehonden spotten op de WaddeneilandenZeehonden spotten op de WaddeneilandenDe Waddeneilanden herbergen een grote zeehondenpopulatie. Deze zeehondenpopulatie is echter niet altijd zo groot geweest…
Geschiedenis van de melkveehouderij in Nederland tot 1940Geschiedenis van de melkveehouderij in Nederland tot 1940Runderen zijn zo'n 10.000 jaar geleden gedomesticeerd. In Nederland zijn de eerste koeien gezien rond 5000 v.Chr. De mel…
Bronnen en referenties
  • De website van PETA Nederland, www.peta.nl
Ballerina (33 artikelen)
Laatste update: 30-11-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.