Hydrotherapie bij de hond

De naam hydrotherapie is afgeleid uit het Latijn, hydor staat voor water en therapeia staat voor behandeling/genezing. Hydrotherapie staat dus voor behandeling in het water. Honden kunnen net zoals mensen ook last krijgen van artrose of andere kwaaltjes en ook honden moeten revalideren na een operatie. Voor deze honden kan hydrotherapie oftewel watertherapie worden ingezet.

Wat is hydrotherapie?

Hydrotherapie is een vorm van fysiotherapie waarbij er een waterbak met daarin een loopband wordt gebruikt. Hierbij wordt er warm water gebruikt, dit is zowel fijn voor de hond maar het is ook goed voor de bloeddoorstroming. Ook is de belasting voor de spieren en gewrichten onder water minder vergeleken met een wandeling door de straat. Voor de hond is het daardoor een stuk minder pijnlijk om te lopen. Op deze manier worden de spieren weer sterker gemaakt op een effectieve manier zonder dat de hond er al te veel last van heeft. Soms kan het voorkomen dat de hond spierpijn heeft na een sessie maar dit hoort maximaal drie dagen aan te houden.

Wanneer wordt hydrotherapie gebruikt?

Hydrotherapie wordt zowel preventief ingezet als bij revalidatie. Bij preventieve hydrotherapie gaat het voornamelijk om honden met orthopedische aandoeningen zoals artrose, heup- of elleboogdysplasie. Ook kan hydrotherapie worden ingezet voor het afslanken, conditietraining en de oudere hond. Naast preventieve redenen wordt hydrotherapie ook vaak ingezet als vorm van revalidatie. Honden die geopereerd zijn, kunnen als nazorg hydrotherapie krijgen om de genezing en spieropbouw te bevorderen. Bepaalde honden durven bijvoorbeeld hun poot nog niet te gebruiken wanneer zij een operatie hebben gehad omdat dit pijnlijk kan zijn. Deze honden durven vaak wel hun poot te gebruiken bij hydrotherapie. Ook kan er sprake zijn van spieratrofie, hier is sprake van wanneer de spieren dunner en zwakker worden doordat de spieren niet gebruikt worden. Na een periode van benchrust zijn de spieren vaak aanzienlijk zwakker. Tijdens de hydrotherapie wordt de spieropbouw gestimuleerd zonder het teveel te belasten.

Hoe ziet een sessie eruit?

De hydrotherapiesessie begint met een kennismaking waarna de hond vervolgens plaatsneemt in de bak. Wanneer de hond in de bak staat wordt er warm water de bak ingepompt. Voor de hond kan dit een rare gewaarwording zijn. Honden reageren hier heel verschillend op. Sommige honden trekken even hun poot op als het water de bak instroomt maar andere honden kunnen het weer erg interessant vinden. Als de poten van de hond compleet onder water staan, wordt de loopband aangezet. De therapeut zal beginnen bij een bepaalde snelheid. De eerste sessie duurt vaak een paar minuten.

Sommige honden lopen de eerste keer nog niet netjes mee op de loopband. Zo kunnen kleine honden op de rand van de loopband gaan staan die niet beweegt terwijl grotere honden kunnen proberen om uit de bak te springen. Voor de hond is het ook gewenning maar de meeste honden lopen netjes mee als ze doorkrijgen wat de bedoeling is. De hoogte van het water, de snelheid van de loopband en de duur dat de hond loopt, wordt vervolgens opgeschreven voor de volgende sessie.

Vraag het bij uw dierenarts

Hydrotherapie wordt niet bij iedere hond aanbevolen, zo is hydrotherapie niet geschikt voor honden met hart- of longklachten. Vraag aan uw dierenarts of hydrotherapie geschikt is voor uw hond. Hydrotherapie valt vaak onder de vergoeding van fysiotherapie maar fysiotherapie wordt niet door elke verzekering vergoed.
© 2015 - 2024 Kennisje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hydrotherapie bij dierenOok voor dieren bestaat er hydrotherapie. Deze wordt voornamelijk toegepast bij honden en paarden. Het is geen weinig vo…
Hydrotherapie bij mensenHydrotherapie wordt vaak aangeraden bij mensen met Reumatoïde Artritis, mensen met overgewicht etc. In dit artikel wordt…
Artrose bij de hondArtrose bij de hondArtrose klinkt bij de meeste mensen niet helemaal onbekend in de oren. Het komt heel veel voor bij de mens, maar ook bij…
Een zwembad voor de hondEen zwembad voor de hondZwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar…

Zintuigen van het paard – De tastzinZintuigen van het paard – De tastzinTastzin is een belangrijk zintuig voor een paard. De meeste communicatie tussen mens en paard vindt plaats via de tastzi…
Koudbloed-, warmbloed-, en volbloedpaardenKoudbloed-, warmbloed-, en volbloedpaardenKoudbloed, warmbloed en volbloed zijn drie verschillende benamingen die staan voor het temperament van een paard. Temper…
Bronnen en referenties
  • http://www.zwemjehondgezond.nl/
  • http://www.dierenasielamsterdam.nl/fysiotherapie_voor_honden_hydrotherapie_aquatraining.htm
Kennisje (6 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.