Duurste paarden van de wereld ooit - miljoenenprojecten

Duurste paarden van de wereld ooit - miljoenenprojecten Paardenliefhebbers die een eigen paard willen, kiezen niet de meest goedkope liefhebberij. Niet alleen de aanschaf maar ook de verzorging van het dier kan in de papieren lopen. Het is met paarden niet anders dan met welk dier, voertuig of apparaat je ook wilt aanschaffen, hoe exclusiever hoe duurder. Een dier dat mooier is dan welk dier dan ook, een paard dat iets kan dat geen ander paard ooit heeft laten zien, is duurder dan een huis-, tuin- en keukenpaard dat wordt bereden voor heerlijke ritjes door de bossen of langs het strand. In 2017 staan de duurste paarden voor vele miljoenen te boek.

Kapitale viervoeters


Exclusieve paarden en en de duurste miljoenenprojecten

Een dressuurpaard of springpaard koop je voor vijf- tot tienduizend euro. Voor een paard met stamboek ben je al gauw duizenden euro’s kwijt en paarden op Z-niveau kosten enkele tientallen duizenden. De toppaarden zijn kostbaar en daar worden vele euro’s of dollars voor betaald. Er worden wedstrijden mee gereden en eer mee behaald en er wordt mee gefokt voor waardevolle nakomelingen.

Dollar en Euro
De prijzen van de paarden worden de ene keer in dollars en dan weer in euro's gegeven; het geeft een indicatie. Omrekenen naar de actuele valuta kan een verkeerd beeld opleveren, daarom is de prijs van het moment van verkoop genoemd.

Enorme bedragen

De enorme bedragen die worden neergeteld zeggen niets ten nadele van de boerenpaarden en gewone rijpaardjes. De boerenpaarden helpen bij het boerenwerk en zijn daar van grote waarde. De edele viervoeters waarmee langs de vloedlijn wordt gegaloppeerd zijn doorgaans ook geen miljoenen waard maar wel van onschatbare waarde voor de amazone en berijder. Het zijn de mooiste, snelste en beste paarden die gewild zijn en grote bedragen opbrengen.

Fusaichi Pegasus – 60 miljoen dollar

Deze volbloed hengst bracht in 2000 het immense bedrag van meer dan 60 miljoen dollar op, al wordt ook het bedrag van 70 miljoen genoemd. In 1998 was hij als jaarling nog maar vier miljoen waard. Hij won onder meer de Kentucky Derby in 2000 en werd daarna verkocht voor het recordbedrag. Zijn dekgeld is ook niet voor de poes: 7.000 dollar. Alleen al daarmee verdient hij in een jaar tijd meer dan honderdduizend euro.

Shareef Dancer – 40 miljoen dollar

Uit zijn race resultaten bleek dat Shareef Dancer niet het allerbeste racepaard was, maar de Emir van Dubai telde in 1983 toch 40 miljoen voor hem neer. Dat was vooral vanwege zijn vader, de beroemde Northern Dancer. Shareef Dancer werd een zeer gewaardeerde dekhengst, die prijswinnende nakomelingen kreeg.

The Green Monkey – 16 miljoen dollar

Deze Amerikaanse volbloed hengst werd als jaarling voor een recordbedrag verkocht van 16 miljoen dollar. Het trio Sue Magnier, Derrick Smith & Michael Tabor kocht het springpaard, dat een teleurstellende 10.000 dollar verdiende in zes starts. The Green Monkey wordt sinds 2008 gebruikt als dekhengst en verdient 5.000 dollar per donatie.

Palloubet d’Halong – 15 miljoen dollar

Dit springpaard verdween in 2013 naar Qatar, waar Olympisch kampioen springen Jan Tops hem kocht voor Qatar Show Jumping Team. Tops was coach van dat team en betaalde 15 miljoen dollar, bijna 11 miljoen euro voor de vosruin. Ruiter Ali Yousef al Rumaihi of Bassem Hassan Mohammed uit Qatar sprong er op de Olympische Spelen 2016 mee.

Edward Gal op Totilas - Foto Roland Hitze / Bron: Roland Hitze, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Edward Gal op Totilas - Foto Roland Hitze / Bron: Roland Hitze, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Totilas – 10 - 15 miljoen euro

Totilas is een zwarte hengst, een dressuurpaard. Edward Gal reed op 16 december 2009 op Totilas toen hij bij de Grand Prix de Dressage in Londen de eerste prijs won. Het dier uit Nederland werd in 2010 verkocht aan voormalig topruiter en topfokker Paul Schockemöhle. Voor een miljoenenprijs, al is het exacte bedrag nooit bekendgemaakt. Er wordt gesproken over 15 miljoen euro. Totilas brengt ook een aardige duit op met zijn sperma. Voor een dekking met deze hengst moet je achtduizend euro neertellen.

Seattle Dancer – 13.1 miljoen dollar

Seattle Dancer wisselde in 1985 voor 13,1 miljoen dollar van eigenaar. Seattle Dancer was een volbloed hengst en racepaard. Hij verdiende in zijn carrière van 1984 tot 2007 111.000 dollar en dat was niet zoveel als dat de eigenaren hadden gehoopt. Het paard stierf in 2007.

Meydan City – 11.7 miljoen dollar

Dit paard was mooi maar won weinig prijzen. Het was weer de Emir van Dubai die miljoenen voor dit paard uittrok, maar hij won er geen race mee.

MHS Going Global – 10 tot 12 miljoen euro

MHS Going Global werd in november 2016 voor een bedrag van 10 tot 12 miljoen euro verkocht aan de Griekse miljardaire Athina Onassis. Het exacte bedrag is niet bekend gemaakt. Het paard deed in 2016 mee aan de Olympische Spelen met de Ierse springruiter Greg Broderick.

Snaafi Dancer – 10.2 miljoen dollar

De Emir van Dubai kocht dit paard in de hoop dat hij als 'Dancer' grote prijzen bij elkaar zou lopen. Dat gebeurde niet. Snaafi Dancer werd niet eens op de racebaan gepresenteerd. Hij bleek bovendien onvruchtbaar, zodat de Emir in dit geval een miskoop heeft gedaan.

Jalil – 9.7 miljoen dollar

Jalil, een Amerikaanse volbloed, werd in 2006 verkocht voor bijna tien miljoen dollar. Het was weer de Emir van Dubai die voor deze viervoeter in de buidel tastte. Jalil liep twee jaar races en kwam eenmaal als eerste aan de finish. Het paard van tien miljoen won daarmee drie ton voor zijn eigenaar. Het dier ging in 2008 met racepensioen.

Plavius - 9.2 miljoen dollar

Plavius kwam net als Jalil in 2006 in Arabische handen. De ruin won tweemaal een race en verdiende nog geen 42.000 dollar voor zijn stal Godolphin Racing van de vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten.

London – 8.6 miljoen euro

In 2014 werd springpaard London verkocht voor 8,6 miljoen euro. De hengst moest worden verkocht omdat zijn stal in financiële moeilijkheden verkeerde. Gerco Schröder bereed het dier op de Olympische Spelen in 2012 en won twee zilveren medailles. Vlak daarna werd de hengst ‘ontvoerd’. De Oostenrijkse stal Glock kocht het paard en Schröder kon er op blijven rijden. Annette van Trigt maakte een documentaire over de geruchtmakende zaak: 'De slag om London: de val van een Olympische springstal'.
© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Native Dancer - goed paard, slecht karakterNative Dancer was een geweldig goed renpaard dat niet alleen bekend is geworden door zijn goede prestaties, het is voora…
Totilas, een dressuurlegendeDressuurlegende Totilas gaat met pensioen. Dat werd bekendgemaakt na een tegenvallend resultaat op het Europees Kampioen…
Monkey Ball: een decoratieve bal gemaakt van de Monkey AppleEen Monkey Ball is een unieke handgemaakte decoratiebal gemaakt van de Monkey Apple, een vrucht uit Afrika. Niet te verw…
De hardnekkige mythe van het gevleugelde paardDe hardnekkige mythe van het gevleugelde paardMythische wezens zijn van alle tijden en culturen. Ontsproten aan de fantasie geven ze op hun beurt de menselijke verbee…

Informatie over de zeehondDe gewone zeehond (Phoca Vitulina) heeft een lichaam dat uitermate geschikt is om zich voort te bewegen in het water. In…
Hoe vind ik een goed bit voor mijn paard?Hoe vind ik een goed bit voor mijn paard?Elk paard dat bereden wordt heeft een hoofdstel om. De belangrijkste delen van een hoofdstel zijn de teugels en het bit.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Roland Hitze, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • http://www.bitmagazine.nl/algemeen/de-meest-dure-paarden-ooit/20427/ geraaadpleegd op 22 april 2015
  • http://www.horsecollaborative.com/most-expensive-horses-ever-sold/ geraaddpleegd op 22 april 2015
  • http://www.stegen.net/2013/09/totilas-onttroond-door-palloubet-als-duurste-paard-ter-wereld/ geraadpleegd op 22 april 2015
  • http://www.gelderlander.nl/algemeen/sport/geveilde-london-duurste-nederlandse-springpaard-ooit-1.4305235 geraadpleegd op 22 april 2015
  • http://mwnw.nl/blog/tag/duurste-paard-ter-wereld#.VTitjc5qObE geaadpleegd op 22 april 2015
  • http://www.tubantia.nl/sport/sport-regionaal/duurste-paard-op-talent-sale-levert-330-000-euro-op-1.4737312 geraadpleegd op 22 april 2015
  • http://www.sporthorses.nl geraadpleegd op 23 april 2015
  • http://www.1001tips.be/vrije-tijd/paarden/aankoop-van-een-paard/wat-kost-een-paard-en-wat-bepaalt-de-aankoopprijs.asp geraadpleegd op 23 april 2015
  • http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=8&t=1838309 geraadpleegd op 23 april 2015
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Seattle_Dancer geraadpleegd op 23 april 2015
  • http://www.dehoefslag.nl/laatste-nieuws/springen/40708.html geraadpleegd op 23 april 2015
  • http://en.wikipedia.org/wiki/The_Green_Monkey geraadpleegd op 23 april 2015
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Totilas geraadpleegd op 23 april 2015
  • http://www.omroepmax.nl/deslagomlondon geraadpleegd op 23 april 2015
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Fusaichi_Pegasus geraadpleegd op 23 april 2015
  • http://www.dehoefslag.nl/laatste-nieuws/algemeen/top-10-duurst-verkochte-paarden-ooit.html geraaadpleegd op 17 juni 2016
  • http://www.horses.nl/sport/mhs-going-global-tops-verkocht-aan-onassis-10-12-miljoen-euro/ geraadpleegd op 20 juli 2017
  • Afbeelding bron 1: Roland Hitze, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 25-07-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.