Biologische evoluties bij het varken

Biologische evoluties bij het varken Alle dieren zijn door de jaren heen flink veranderd. Paarden zijn enorm veel gegroeid, de mens is rechtop gaan lopen en de olifant heeft steeds grotere slagtanden ontwikkeld. Ook het varken heeft enkele evoluties doormaakt. Dit is gebeurd op gebied van vruchtbaarheid, morfologie en de vleesproductie.

Morfologische veranderingen

De lichaamsbouw van het moderne vleesvarken is zeer anders dan de lichaamsbouw van zijn wilde voorloper, het everzwijn. Een everzwijn heeft een zeer dikke huid. Deze huid is bedekt met lange en stugge haren. Het everzwijn ziet er normaal gezien smal uit als je hem van voren bekijkt en kort wanneer je hem van de zijkant bekijkt. De kop is in verhouding groot en de voorhand is veel meer ontwikkeld dan de achterhand. De schofthoogte is veel hoger dan de kruishoogte. Een everzwijn is te vergelijken met een atleet. Hij heeft een zeer ruime borstkas met grote longen en een groot hart. De jongen van een everzwijn hebben een gestreept haarkleed. Dit haarkleed verdwijnt na 3 tot 4 maanden geleidelijk aan.

Bij het varken zoals wij hem tegenwoordig in het westen kennen is de beharing en de huiddikte afgenomen. Het varken is meestal relatief lang en breed gespierd. De schofthoogte is afgenomen en hierdoor is de schofthoogte nu tegenwoordig gelijk aan de kruishoogte. Het long- en het hartvolume zijn flink verminderd. De biggen van een westers varken hebben geen gestreept haarkleed meer, ze zien er gewoon uit als een mini-variant van hun ouders.

In Zuid-Oostazië kent men hele andere varkens dan wij in Europa. Deze varkens hebben vaak overtollige huidplooien op de kop en op de volledige romp. In de buikholte heeft zich enorm veel vet opgestapeld, dit lijdt tot een hangbuik. Hier komt de naam hangbuikvarkens vandaan.

Vruchtbaarheid

Varkens zijn in de loop der tijd steeds vroegrijper geworden. Dit wil zeggen dat een varken op een vroegere leeftijd voor de eerste keer gedekt kan worden. De westerse rassen zijn geslachtsrijp vanaf ongeveer 8 maanden ouderdom, vaak is de eerste zwangerschap rond de 9-10 maanden. Bepaalde Chinese rassen zijn nog veel eerder geslachtsrijp dan de westerse varkens. Deze beginnen zich al voort te planten vanaf dat ze een maand of 5-6 oud zijn.

De vruchtbaarheid is ook sterk toegenomen. De voortplantingseigenschappen van een varken maken ze geschikt voor intensieve voortplanting. Ze zijn namelijk multipaar, dit betekent dat ze per worp een flink aantal nakomelingen voortbrengen. Ook zijn varkens niet bijzonder lang drachtig, ze zijn 3 maanden+3 weken+ 3 dagen drachtig in een normaal geval. Bij everzwijnen is de worpgrootte 4-6 biggen, bij Europese rassen is dit 8-12 biggen en er zijn bepaalde Chinese rassen waarbij er wel 14-18 biggen per worp geboren worden.

De voortplanting bij varkens is niet meer seizoensgebonden. Ongeveer 10 dagen nadat de 4 weken oude biggen bij de moeder weggehaald zijn kan de zeug weer in een bronstperiode komen. De meeste zeugen hebben per jaar 2-3 worpen.

Vleesproductie

De dagelijkse gewichtstoename van varkens is zeer veel gestegen, hierdoor zitten ze eerder op hun slachtgewicht. Ook is er steeds minder voeding nodig om de varkens op hun slachtgewicht te krijgen, de voederconversie is gedaald.

De varkens raken steeds beter bevleesd. Het vlees zelf is steeds magerder geworden. Dit is gepaard gegaan met een afname van het volwassen gewicht. De verhouding vlees+ organen/botten is veranderd.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie Past bij Wie? Relatiematch - Liefdeshoroscoop AstrologieWie Past bij Wie? Relatiematch - Liefdeshoroscoop AstrologieWie past bij wie volgens de Chinese astrologie? Welke Horoscopen: Dierentekens (vgl. sterrenbeelden) passen goed bij elk…
Spaarvarkens als spaarpottenSpaarvarkens als spaarpottenVeel spaarpotten hebben de vorm van en varken. Leuk natuurlijk zo’n varkentje, maar waarom hebben spaarpotten vaak die v…
Antigene shift en drift - hoe ontstaat H5N1?Antigene shift en drift - hoe ontstaat H5N1?Antigene shift (Engels: antigenic shift) is het vermogen van een virus om een nieuw subtype virus te vormen, dit middels…
Varken als huisdierVarken als huisdierVarkens zijn intelligente en lieve, aanhankelijke dieren die je heel goed het één en ander kunt leren. Daarom kunnen het…

Wilde paarden: Tarpan en przewalskiWilde paarden: Tarpan en przewalskiIedereen heeft wel eens een paard gezien in zijn leven. Veel mensen hebben zelfs wel eens op een paard gereden of in een…
Domesticatie van onze huisdierenDomesticatie van onze huisdierenEr zijn op de aarde verschillende groepen dieren. Je hebt dieren die zeer bang zijn voor de mens en dieren die in perfec…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Voederconversie
  • http://lv.vlaanderen.be/nl/voorlichting-info/publicaties/dier/varkens/brochure-40-landvarkensrassen-van-belgie-ontstaan-en
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 29-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.