De fret: Kenmerken en verzorging

De fret is een kleine vleesetend zoogdiertje die behoort tot de familie van de marterachtigen. Zij variëren in kleur van bruin, zwart wit tot wildkleur en hebben een lengte van ongeveer twintig tot vijfentwintig centimeter. Een fret leeft gemiddeld zeven tot tien jaar. Vroeger werden ze vooral ingezet tijdens de jacht maar tegenwoordig zijn ze heel populair als huisdier. Het is echter wel belangrijk om je goed te informeren voor je zo’n beestje in huis haalt. Je moet weten hoe je de fret moet verzorgen en alert zijn voor mogelijke aandoeningen.

Geschiedenis

De geschiedenis van de domesticatie van de fret is vrij onzeker, net als die van de meeste andere huisdieren. Oorspronkelijk werden ze gebruikt als bescherming tegen muizen hoewel ze in sommige delen van de wereld nog steeds worden gebruikt bij de jacht op konijnen maar meestal worden ze gewoon als huisdier gehouden. Tot 1980 waren fretten vrij zeldzame huisdieren maar dit veranderde met de jaren tot 1996 waar ze zelfs heel populair zijn beginnen worden. Dit brengt ook het probleem met zich mee dat veel mensen een fret als huisdier houden zonder vooraf de nodige research te hebben gedaan. Het houden van fretten is immers niet voor iedereen weggelegd en vraagt heel wat verantwoordelijkheid.

Kenmerken van de fret

Slapen vs spelen

Fretten besteden 14 tot 18 uur per dag aan slapen en zijn meestal actief in de avond. Fretten slapen maximum zes uur aan een stuk. Hoewel fretten meer slapen dan eender welk huisdier zijn ze zeer actief als ze wakker zijn en zullen ze er alles aan doen om uit hun kooi te ontsnappen zodat ze vrij kunnen bewegen en hun nieuwsgierigheid kunnen bevredigen. Fretten hebben een zeer hoog metabolisme dus voldoende voedsel en een schoteltje water is noodzakelijk tijdens het spelen.

Fretten zijn zeer energiek, nieuwsgierig en geïnteresseerd in hun omgeving. Vaak spelen ze zeer actief met mensen en vertonen ze verscheidene gedragingen die zowel vertederend als afstotend zijn voor sommige mensen. Fretten houden ervan verstoppertje te spelen of een jager-prooi spel waarin het baasje de fret probeert te vangen en vice versa. Ze hebben een sterk nestinstinct en zullen heel vaak proberen om kleine voorwerpen te verbergen op verborgen locaties. Het is op voorhand niet in te schatten op welk object je fretje het gemunt heeft. Dit kan variëren van autosleutels tot knuffels, plastic zakken, voedsel, sokken, geld, kleding en ga zo maar verder. Je zal wel merken dat hun voorkeur naar bepaalde objecten zal uitgaan door het herhaaldelijk stelen van hetzelfde object naar hun schuilplaats.

Frettentaal

Wanneer fretten enthousiast zijn kunnen ze soms een zacht kakelend geluid maken. Dit heet mokken en duidt op een uitnodiging om te spelen of een uitdrukking van opwinding en is dus helemaal niet bedreigend. Hij kan ook plots een stijve houding aannemen met wijd open kaken terwijl hij continu oogcontact houdt met zijn speelkameraadje gevolgd door het op en neer hoppen naar opzij of naar achteren. Dit gaat vaak ook gepaard met een opgewonden hijgend geluid dat veelal klinkt als gesis. Vaak eindigt dit gedrag in een achtervolging, het bespringen van het andere diertje of een partijtje worstelen. Het is belangrijk dat je dit niet zo ver te laten komen of alleszins een oogje in het zeil houdt daar de kans op ongelukken door struikelen over obstakels vrij reëel is. Enige voorzichtigheid bij het tussenbeide komt is wel geboden omdat het fretje wel eens zou kunnen happen. Het is niet zijn bedoeling om je te kwetsen maar het is gewoon de manier waar hij speelt. Kijk ook uit voor zijn klauwen, deze kunnen ook vrij scherp zijn.

Bijten

Fretten zullen tijdens het spelen wel eens proberen happen maar dit is zeker geen uiting van agressie. Zeker jonge fretten hebben de neiging om snel en hard te bijten. Oudere fretten zullen dit veel minder vaak doen en wanneer ze goed opgeleid zijn zal dit maar heel zelden voorvallen. Wanneer een fret zich bedreigd voelt of pijn heeft kan hij wel bijten. Zijn kleine scherpe puntige tandjes maken dat de beet door de huid gaat en extra pijnlijk zal zijn.

Zindelijkheid

Fretten gaan net zoals katten op een kattenbak mits ze hiervoor zijn opgeleerd. Sommige fretten zijn zelfs niet honderd procent zindelijk te krijgen. Fretten volgen hun instinct en verspreiden hun urine en uitwerpselen als afbakening van het territorium. Daarom is het wel handig om extra kattenbakken te voorzien die vooral in de hoeken van de kamer dienen te worden geplaatst. Dit wordt best zo vroeg mogelijk gedaan zodat ze hieraan kunnen wennen. Let er op dat je geen kattenbakkorrels gebruikt in de kattenbak, fretten hebben namelijk heel gevoelige luchtwegen en kunnen dus niet goed tegen het stof.

Gezond houden van je fret

Baden

Het wordt afgeraden om je fret regelmatig te laten baden daar dit de natuurlijke oliën in de vacht die voorkomt dat de huid uitdroogt zal afbreken. De meeste fretten zijn echter niet vies van water. Fretten hebben wel een bepaalde geur die afkomstig is van de klieren rond de anus. Net zoals stinkdieren kunnen fretten ook een sterke walm uitscheiden als deze niet regelmatig wordt gereinigd. Daarom is het wel aangeraden om je fret een maal per week te laten baden.

Vruchtbaarheid en castratie

Mannetjes die niet gecastreerd zijn hebben een hele sterke geur. Om deze geur te verminderen of zelfs volledig te laten verdwijnen dient het fretje gecastreerd te worden. Dit wordt het best gedaan als het mannetje geslachtsrijp is op ongeveer zes tot acht maanden na de geboorte. Hetzelfde geldt ook voor de vrouwtjes waarbij sterilisatie ook essentieel is voor hun gezondheid. Een vrouwtje dat loops wordt en niet zal paren zal zonder medische ingreep sterven aan aplastische anemie.

Vaak voorkomende ziektes

Tamme fretten hebben heel vaak te maken met verschillende gezondheidsproblemen. De meest voorkomende aandoeningen zijn kankers op de bijnieren, alvleesklier en het lymfestelsel. Fretten met een bepaalde vachtkleur kunnen ook drager zijn van de genetische afwijking genaamd Waardenburg Syndroom.

Hondenziekte

Fretten zijn heel gevoelig voor het hondenziektevirus welke in de meeste gevallen altijd fataal gevolgen heeft. Ook al komen je fretten niet in contact met andere dieren, mensen kunnen het virus ook in huis brengen via kleding of schoenen. De enige bescherming tegen het virus is door vaccinatie van je huisdiertje. Praat hierover eerst met de dierenarts daar er wel bepaalde risico’s aan verbonden zijn.

Waardenburg Syndroom

Panda fretten, albino’s en fretten met een witte streep op hun gezicht of een volledig wit kopje zijn vrijwel zeker drager van een aangeboren afwijking die een aantal gelijkenissen van het Waardenburg syndroom vertoond. Dit veroorzaakt onder andere een craniale vervorming van de baarmoeder en gedeeltelijke of volledige doofheid. Geschat wordt dat maar liefst 75% van de fretten die deze vachtkenmerken bezitten volledig doof zijn. De craniale vervorming van de baarmoeder zorgt er ook voor dat heel wat pups dood geboren worden of met een gespleten gehemelte ter wereld komen.

Ziekte aan de bijnieren

Een ziekte aan de bijnieren zoals hyperplasie of kanker wordt meestal gediagnosticeerd door bepaalde symptomen zoals ongewone haaruitval, verhoogde agressie, problemen met plassen of ontlasten en een vergrote vulva (bij de vrouwtjes). Tekenen van een vergrote prostaat moet worden beschouwd als een noodsituatie. Ook al is het gezwel goedaardig, het kan het evenwicht van het hormonenstelsel sterk verstoren wat een verwoestend effect zal hebben op de gezondheid van de fret.

Een ziekte aan de bijnier wordt meestal ontdekt tijdens de lente of herfst. Dit komt omdat deze ziekte de hormonen treft die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van hun dikke pels. Wanneer ze tijdens de overgangsperiode hun wintervacht verliezen zal deze niet meer terug groeien als gevolg van de ziekte. Dit haaruitvalspatroon is meestal heel specifiek van een bijnier ziekte. Het begint bij de staart en gaat zo door langs de rug van het fretje. Ook fretten die behandeld zijn tegen deze aandoening kunnen ernstige haaruitval ervaren.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaccineren van frettenVaccineren van frettenDit artikel behandelt het vaccineren van fretten. Fretten zijn erg gevoelig voor parvo (hondenziekte), om parvo te voork…
Is de fret een geschikt huisdier voor kinderen?Fretten zijn leuke en zeer speelse huisdieren. Daarom zijn ze ook best populair. Veel mensen zijn dol op het leuke karak…
Informatie over frettenInformatie over frettenFretten, wie kent ze niet. Nou bijna niemand. Het zijn huisdieren die niet veel voorkomen en ze beschikken over hun eige…
Fretteren, het jagen met een fretFretteren, het jagen met een fretFretten zijn erg grappige beestjes die niet erg populair zijn onder de huisdieren, vroeger werden ze gebruikt met het ja…

Met zeekoeien zwemmenMet zeekoeien zwemmenVandaag de dag zijn er van de zeekoe nog maar vier soorten over: De Doejong, de Amazone lamantijn, de Westafrikaanse lam…
De jaguar: een sluw en onzichtbaar roofdierDe jaguar: een sluw en onzichtbaar roofdierDe jaguar is een van de grootste katachtigen die nog op de aarde leeft. Jaguars leven van noordelijk Argentinië tot het…
Bronnen en referenties
  • http://www.frettenkliniek.nl/gezondheid/doofheid
  • http://www.frettenkliniek.nl/
  • http://www.defrettenwereld.com/forum/index.php?page=13
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.