Paard verzorgen

Paard verzorgen Veel mensen willen graag een paard, maar staan er niet bij stil dat het veel vrije tijd kost en de nodige inspanning. Ook moet u een geschikte ruimte hebben voor het paard. Daarnaast kost de verzorging van een paard ook veel geld, denk hierbij aan voeding, dierenarts, hoefsmid, speciale voeding en middelen om een paard te berijden. Zorg dat u vooraf alles goed overweegt en u goed weet waaraan u begint zodat het voor zowel u als voor het paard geen grote teleurstelling wordt. Wat moet er allemaal gebeuren om een paard goed te verzorgen.

De stal

Een goede stal moet genoeg ruimte hebben voor het paard, een goede vloer en voldoende ventilatie. Maar ook moet de stal voldoende beschutting bieden tegen de elementen van de natuur zoals wind, regen, kou en sneeuw. In de stal moeten een drinkbak, voederbak en een ruif aanwezig zijn. Ook een liksteen voor de zoutbehoefte van het paard is belangrijk. In de ruif moet elke dag vers hooi worden gedaan, de drinkbak moet elke dag worden gereinigd en gevuld worden met vers water. De voederbak moet worden schoongemaakt en oude etensresten moeten worden verwijderd om te voorkomen dat het paard ziek wordt.

Stal uitmesten

Voordat de stal kan worden uitgemest moeten de paarden buiten worden gezet. Probeer de mesthopen/ballen te verwijderen met een schep of een speciale mestvork. Al het stro dat op de grond ligt en nog schoon is kan op een hoop worden gegooid en opnieuw worden gebruikt, het vieze en natte stro kan het beste in een kruiwagen worden geschept en op een mesthoop worden gegooid. Verdeel het schone stro over de vloer en vul het aan met verse stro, laat vervolgens de stal een tijdje met rust zodat voordat het paard weer terug gaat, het stof gezakt is. Het uitmesten van de gehele stal en het compleet leeghalen en voorzien van schone verse stro moet regelmatig gebeuren.

Voeding

Het is belangrijk dat een paard goede voeding krijgt; goede voeding bevat verschillende voedingsstoffen. De samenstelling van die verschillende voedingsstoffen kan erg verschillen, dit kan te maken hebben met het soort ras en/of doel van gebruik van het paard, een paard dat een zware kar moet trekken of een renpaard zullen een verschillende samenstelling van voedingsstoffen krijgen.

Er zijn twee soorten voeding: ruwvoer en krachtvoer. Daarnaast kunnen er ook nog supplementen worden toegevoegd. Ook vers water is belangrijk. Om problemen met maag en spijsvertering te voorkomen is het beter een paar keer per dag een kleine hoeveelheid voeding te geven. Paarden zijn gewend om in de natuur de hele dag te grazen en zijn daardoor gewend steeds kleine hoeveelheden voeding tot zich te nemen. Dit kauwen en grazen is een natuurlijke behoefte van een paard. Als een paard langere tijd niets te eten heeft, en dus niets te kauwen, kan het paard in stress raken doordat deze natuurlijke behoefte van het kauwen niet kan worden bevredigd, ook kunnen er problemen met de maag ontstaan..

Beweging

Het is belangrijk dat een paard veel beweging krijgt, in de vrije natuur lopen de paarden ook elke dag grote afstanden. Het is daarom belangrijk dat de paarden regelmatig in een weiland kunnen staan en/of regelmatig worden bereden. Hierdoor krijgt het paard een goede conditie en zal het beter presteren, ook hierbij is het belangrijk de hoeveelheid en samenstelling van de voedingstoffen aan te passen.

Tandverzorging

Bij paarden is tandverzorging net zo belangrijk als bij mensen, een goed schoon en gezond gebit zorgt ervoor dat een paard minder snel ziek wordt en ook goed kan kauwen dat vervolgens weer voor een betere spijsvertering zorgt. Stinkt een paard uit zijn mond, eet hij slecht en/of weinig krachtvoer en veel hooi, dan is het tijd voor een goede tandverzorging.

Hoeven

De hoeven van een paard hebben ook regelmatig controle en verzorging nodig. Mest en modder kunnen worden verwijderd met een hoevenkam. Dit moet van de hiel naar de teen worden gedaan, de wand van de hoef kan met een harde borstel moddervrij worden gemaakt. Zo kan de hoef af en toe worden ingesmeerd met vet, olie of teer. Ook is het belangrijk de hoeven regelmatig laten controleren door de hoefsmid.

Poetsen

Om een paard gezond te houden moet het dagelijks worden gepoetst/geborsteld. Het paard wordt hier niet alleen maar schoon en mooi van maar het verbetert ook het contact tussen verzorger en paard. Ook worden de spieren gemasseerd en wordt de bloedsomloop bevorderd. Met een speciale kam, de roskam, moeten er ronddraaiende bewegingen van de hals naar de staart worden gemaakt. Er moet wel een stevige druk worden uitgeoefend om een effectieve massage te bewerkstelligen. Om het fijne vuil en stof uit de vacht te verwijderen kan er een roskam met fijne plastiek tandjes worden gebruikt. Een harde borstel wordt gebuikt om tegen de haargroei in te wrijven, ook de benen kunnen met deze harde borstel gedaan worden. Voor de ogen en de neus wordt een zachte spons gebruikt. Met een manenkam kunnen de manen en staart worden gekamd en worden schoongemaakt. Vervolgens als laatste het paard borstelen met een glansborstel.
© 2014 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorgpaard gezocht!Verzorgpaard gezocht!Ben je gek op paarden, maar heb je niet de middelen om een eigen paard aan te schaffen, dan kan je ervoor kiezen op zoek…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
Rainrot bij paardenRainrot is een vervelende huidaandoening die voorkomt bij paarden met een verminderde weerstand/slechte verzorging die b…
De Andalusiër, schoonheid uit SpanjeDe Andalusiër, schoonheid uit SpanjeDe Andalusiër is vooral bekend om zijn show-optredens. Het is een prachtig, veelzijdig paard, dat we hier vaak terugzien…

Een blindengeleidehond op de werkvloerEen blindengeleidehond op de werkvloerJammer genoeg blijkt dat verhoudingsgewijs arbeidsgehandicapten veel minder vaak een baan krijgen dan 'gewone' werknemer…
Records in het dierenrijkRecords in het dierenrijkMensen breken records op onder andere de Olympische Spelen, maar de dieren kunnen er ook wat van. Voor dieren is het gee…
Bronnen en referenties
  • www.bokt.nl
  • Wikipdia
  • Friespaard.nl
  • www.thehorse.com
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.