Veel voorkomende antilopes in Afrika

Veel voorkomende antilopes in Afrika In Afrika lopen een groot aantal antilopen rond. Deze dieren zijn het meest te vergelijken met de herten die in Nederland rondlopen. Een antilope is een diersoort en geen dier op zich. In elke regio van Afrika zul je andere antilopes zien. Alleen impala´s en rietbokken zijn vrij algemeen verspreid in Afrika; maar dan wel beneden de Sahara. Antilopen hebben allemaal dezelfde vijanden. Behalve dat er op gejaagd wordt door de mens, vaak als trofeejacht, nemen leeuwen, luipaarden, cheetahs, hyena´s en wilde honden hen te grazen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Impala

Een impala zul je het meest zien in Afrika. Ze komen in vrijgezellenkuddes voor; dan zijn er alleen mannetjes te aanschouwen. In een voortplantingskudde zie je één mannetje met 10 tot 100 vrouwtjes. Daarnaast zie je ook loslopende mannetjes. Deze zijn verstoten uit hun voortplantingskudde; een ander mannetje heeft zich de baas betoond in een onderling duel. Na enkele maanden zal het alleen lopende mannetje worden opgenomen in de vrijgezellenkudde.

Elandantilope

De elandantilope is de op één na grootste antilope, net iets kleiner dan een paard. Alleen de reuzenelandantilope is een grotere antilope. Je vindt hem in Afrika, vooral in Oost-Afrika. In het Engels zegt men eland tegen dit dier maar let erop dat het een heel ander dier is dan de eland uit Scandinavië. De Latijnse naam van de Afrikaanse elandantilope is Taurotragus oryx. De elandantilope leeft het liefst in een savanne of een bosland, een licht bebost stuk savanne wat in het Engels met ´woodland´ wordt aangeduid.

Koedoe

De Latijnse naam van de koedoe is Tragelaphus strepsiceros. Een koedoe is een sierlijk dier dat tot de grotere antilopen behoort. Hij is grijs van kleur en heeft witte strepen. Koedoes zijn zoals andere antilopes niet gevaarlijk. Ze slaan eerder op de vlucht voor mensen. Koedoes komen voornamelijk voor in groepen van vijf tot twintig exemplaren. Soms zie je ze samen in een grote, tijdelijk groep met zebra´s, impala´s en bavianen. Doordat de dieren samen optrekken zijn ze beter beschermd tegen leeuwen, hyena´s en andere roofdieren.

Nyala

De Latijnse naam van nyala is Tragelaphus angasii. Deze antilopesoort komt alleen voor in een relatief klein gebied in het westen oosten van zuidelijk Afrika. De vrouwtjes zijn reebruin maar de mannetjes grijs. De vrouwtjes hebben witte dwarsstrepen over het hele lijf en geen hoorns. De mannetjesnyala´s hebben spiraalhoorns. Het woord nyala stamt uit het Swahili, een taal waar inyala het woord is voor antilopen in het algemeen. Nyala´s komen zowel voor op savannes als in bosland, stukken savannen met hier en daar een boom, te weinig om het een bos te noemen. Het mannetje is vrij groot; het kan 140 kilo worden.

Bosbok

De Latijnse naam van bosbok is Tragelaphus scriptus. In het Engels wordt het bushbuck genoemd. Een bosbok is een antilope ter grootte van een impala. Hij heeft witte stippen op zijn rug en is daaraan herkenbaar. Een bosbok leeft in tegenstelling tot de impala alleen. Doordat ze alleen leven vertonen ze ander, schuchter gedrag. Als een bosbok zijn behoefte doet, begraaft hij dat zodat de leeuw hem niet op het spoor komt. Sociaal levende dieren zoals impala´s doen dat niet; zij vinden bescherming doordat ze in een grote groep leven.

Sitatoenga / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Sitatoenga / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Sitatoenga

De Latijnse naam van sitatoenga is Tragelaphus spekii. In het Engels zegt men sitatunga. Een sitatoenga zul je met name aantreffen in moerasachtige gebieden van zuidelijk Afrika. De sitatoenga is dol op papyrus. Hij heeft in vergelijking met andere impala´s hoeven met diepe insnijdingen. Hierdoor blijft hij nooit vast zitten in de modder, iets waar andere antilopes last van kunnen hebben. Verder hebben ze speciale klieren in de hoeven die de hoeven vet houden. Zo wordt het rotten van de hoef voorkomen.

Litschiewaterbok

Deze antilopesoort is een slag groter dan de impala en heeft een iets donkere bruinrode kleur. In het Engels zegt men red lechwe Een litschiewaterbok is een antilope die zich in waterrijke gebieden bevindt. Net als de sitatoenga beschikt hij over vet afscheidende klieren in de hoeven en is de vorm van zijn hoef bij uitstek geschikt voor een modderachtige omgeving. Deze antilopes kun je met grote sprongen zien weg vluchten als er een roofdier in aantocht is. Zijn achterpoten zijn veel sterker gespierd dan die van andere antilopes; ze zijn speciaal ontworpen om grote sprongen te maken.

Roanantilope

De Latijnse naam van roanantilope is Hippotragus equius. In het Engels heet het een roan en in het Nederlands wordt het een roanantilope, paardantilope of basterdgemsbok genoemd. Hij eet net als andere antilopes graag gras maar vult dit aan met jonge scheuten van bomen en peulen van acacia´s. Het is een antilopesoort die verwijderd van andere antilopes voorkomt. Hij kan zelfs op 2400 hoogte worden aangetroffen. Ook in de Sahelwoestijn loopt hij rond. Maar het meest is het te vinden op savannes.

Sabelantilope

De Latijnse naam van sabelantilope is Hippotragus niger. In het Engels wordt eenvoudigweg sable tegen dit dier gezegd. Het dier is donker van kleur en heeft twee lange, naar achter gebogen hoorns. Hij houdt zich het liefst op in bossen en bosrijke savannes. Alleen in tijden van droogte trekt hij naar gebieden waar permanent water is zoals meren en rivieren. De sabelantilope eet voornamelijk gras en vult dat dieet aan met kruiden, bladeren en jonge scheuten van bomen. Hij leeft in het oosten en zuiden van Afrika. Een kudde kan uit 10 tot 30 dieren bestaan.

Oryx / Bron: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)Oryx / Bron: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Oryx

De Latijnse naam van dit dier is Oryx beisa. In het Engels wordt oryx of Oost-Afrikaanse oryx tegen dit dier gezegd. Het is waarschijnlijk de mooiste antilope die er bestaat. Hij heeft witte sokjes, een zwart gestreepte broek en een modieus beige shirtje aan. Zijn hoorns zijn kaarsrecht en hebben als speciale functie dat ze overtollige hitte kunnen afvoeren. Zo is de oryx aangepast aan de hete woestijnen van Namibië, waar men hem tot nationaal dier heeft verheven. Het leeft ook in andere woestijnen in Afrika. Het dier is nauw verwant aan een andere oryxsoort in Afrika: de Oryx gazelle, die wel de gemsbok wordt genoemd. Verder is het dier gerelateerd aan een Arabische oryxsoort die gebogen hoorns heeft en een ander tenue´tje draagt; het is overwegend wit met een lichtbruine broek en donkerbruine halsdoek. De naam van de Arabische oryx is scimitar oryx.

Waterbok

De Latijnse naam van waterbok is Kobus ellipsiprymnus. In het Engels wordt het waterbuck genoemd. Er zijn 36 soorten waterbokken. Ze leven allemaal in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het mannetje kan 300 kilo worden en het vrouwtje 200 kilo. De waterbok vlucht bij gevaar weg in dicht struikgewas maar kan zich ook onder water verbergen zodat alleen zijn neusgaten boven water zijn. Dat is zeer bijzonder voor een antilopesoort; de meeste mijden water vanwege de vele krokodillen die in de wateren van Afrika voorkomen.

Rietbok

De Latijnse naam van reedbuck is Redunca arundinum. De Engelsen zeggen en schrijven soms ook rietbok maar kunnen ook southern reedbuck schrijven. Het dier is voor het eerst beschreven door een Nederlander, Pieter Boddaert, zoals vele Afrikaanse dieren door Nederlanders voor het eerst zijn onderzocht. Deze antilope is vrij klein en leeft niet in grote groepen maar alleen of met enkele andere. Ze houden van gebieden met veel water zoals de Okavango, de grootste inlandse rivierdelta ter wereld. De rietbok behoort tot de kleinere antilopesoorten en weegt maximaal 58 kilogram. Rietbokken leven in geheel Afrika bezuiden de Sahara, van Gabon tot Tanzania en helemaal naar Zuid-Afrika loopt hun verspreidingsgebied. Ze komen vaak alleen voor, nog vaker in tweetallen en heel soms in groepen van een stuk of twintig.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Impala, de meest sierlijke en lieve antilopeImpala, de meest sierlijke en lieve antilopeEen impala is een mooi, rank diertje wat niet zo groot wordt. Het valt onder de antilopen. Een impala doet sterk denken…
Het Fathala Wildlife Reserve in SenegalHet Fathala Wildlife Reserve in SenegalDat het werelddeel Afrika diverse wildparken (safariparken) heeft, zal bij veel mensen bekend zijn. De grote parken als…
Cheetah of jachtluipaardCheetah of jachtluipaardSmaken verschillen maar de meeste mensen zullen een cheetah mooier vinden dan een leeuw. De kans om een cheetah tegen te…
Afrikaanse Wilde hondAfrikaanse Wilde hondDe Afrikaanse wilde hond werd lang beschouwd als zeer onwenselijke diersoort en is daarom bestreden totdat hij bijna uit…

Nijlpaard, een agressieve vegetariërNijlpaard, een agressieve vegetariërDe Latijnse naam van het nijlpaard is Hippopotamus amphibious. Een nijlpaard leeft overdag uitsluitend in het water. Hij…
Luipaard, Afrika´s mooiste roofdierLuipaard, Afrika´s mooiste roofdierEen luipaard is ongetwijfeld het mooiste katachtige roofdier van Afrika. Hij is ranker en soepeler dan de leeuw en besch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WiseTraveller, Pixabay
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Oryx
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Elandantilope
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Nyala
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bosbok
  • Foto´s koedoes: Thomas Dijkman
  • Overige foto´s: wikimedia commons
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Roanantilope
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sabelantilope
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterbok
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Southern_reedbuck
  • Boek: Paul Murray, Zimbabwe, The Bradt Travel Guide
  • Gids: TK van Tubu Tree Camp, Botswana
  • Gids; James007 van Duba Plains, Botswana
  • Gids: John van Eagle Island Camp, Botswana
  • Afbeelding bron 1: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.