Camargue paarden

In het zuiden van Frankrijk vind je zwarte stieren, flamingo’s en ... Camargue paarden! Deze kleine witte beauty’s zijn zowel in vrijheid als in de vorm van een rijpaard te bewonderen.

Oorsprong

Het vermoeden bestaat dat de Camargue paarden afstammen van de oerpaarden die lang geleden in het gebied leefden. Later zijn er waarschijnlijk invloeden geweest van Afrikaanse Berbers en is er met andere zwaardere paardenrassen geprobeerd te kruisen. Dit heeft tot weinig resultaten geleidt.

De Camargue paardjes zijn vernoemd naar het gebied waar zij vandaan komen: de Camargue in het zuiden van Frankrijk. Dit gebied waar de paardjes leven is ruig en zeker niet ‘paardvriendelijk’ te noemen. Het gras waar onze paarden van genieten is vervangen door stug riet en zeekraal. In de winter is er veel regen, en in de zomer heel veel muggen en veel warmte. Door de ruige omgeving waar de paardjes oorspronkelijk in leven, heeft er een natuurlijke selectie plaatsgevonden. Hierdoor is er een taai paardje ontstaan, met erg harde hoeven.

Uiterlijk

Dit taaie paardje wordt zwart of bruin geboren, zoals vrijwel alle andere schimmels. Langzaam kleurt hij steeds lichter, totdat het een echte schimmel is. De manen van de paardjes zijn ook wit, hoewel jongere paarden vaak nog grijze of zwarte plukken erin hebben zitten. Sommige paardjes krijgen kleine, oranjekleurige stipjes op hun vacht naar mate ze ouder worden. De paardjes zijn maar 1.35m. tot 1.48m. hoog, waardoor het officieel pony’s zijn. Toch zijn de paardjes sterk genoeg om een Franse cowboy te dragen. Op feestdagen dragen de paardjes zelfs twee mensen! De Camargue heeft een compacte bouw en een relatief groot hoofd. De rug en hals zijn vrij kort en de paardjes hebben een sterke achterhand.

De gangen van de Camargue zijn over het algemeen kort en krachtig. De verzamelde galop van de paardjes kan makkelijk overgaan tot een snelle sprint met heel snelle en krappe wendingen. Dit is precies waarom de Camargue zo geschikt is als paard van de cowboys. De Camargue paardjes worden met traditioneel tuig gereden. Het tuig heeft iets weg van de ‘westernstyle’ en is een Spaans type zadel wat op maat gemaakt is.

Fokkerij

De hengst dekt zonder menselijke hulp de merries en ook de veulens worden zonder hulp geboren. In tegenstelling tot veel andere landen, staat Frankrijk het nog toe dat de Camargue wordt gebrandmerkt. De reden hiervoor is dat het een traditie is die bij het ras hoort. Iedere fokker heeft zijn eigen brandmerk. Het veulen krijgt het brandmerk van zijn fokker, samen met een letter en een cijfer.

Eens in het jaar worden de hengstveulens uit de wilde kuddes gehaald en opgeleid tot de rijpaarden van de Franse cowboys; de gardians. Deze gardians zijn de stierenhoeders van de zwarte stieren, waar de Camargue ook bekend om staat. Ieder jaar in september wordt er een hengstenkeuring gehouden. Je mag je hengst niet zomaar inschrijven; er zijn strenge eisen. De hengsten moeten zelfs een test afleggen. Veel hengsten die worden ingeschreven, worden niet goedgekeurd.

Tegenwoordig wordt de Camargue druk bezocht door toeristen. Je kunt zelfs op een Camargue paardje een tocht maken door het landschap. Zin in zon, warmte en paarden? Dan is de Camargue een prima vakantieplekje!
© 2013 - 2024 Zihany, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vogelreizen naar FrankrijkAl jarenlang is Frankrijk een van de populairste vakantielanden voor Nederlanders. Maar wist u dat het voor vogelaars oo…
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…
Paarden: Het verharen/ruien van je paardPaarden: Het verharen/ruien van je paardRond maart gaan de meeste paarden hun wintervacht weer omruilen naar een zomervacht. Als u uw paard maar aanraakt zit u…

Vitaminen- en mineralentekorten in ruwvoer (hooi)Vitaminen- en mineralentekorten in ruwvoer (hooi)Krijg mijn paard genoeg vitaminen en mineralen binnen? Ook als ze alleen hooi eten? Of als ze alleen buiten op de wei lo…
De Eriskay ponyEen kleine pony, ideaal voor allround werk en geschikt voor kinderen. Het lijkt niet voor de hand te liggen, maar de Eri…
Zihany (22 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.