Varken als huisdier

Varken als huisdier Varkens zijn intelligente en lieve, aanhankelijke dieren die je heel goed het één en ander kunt leren. Daarom kunnen het geschikte huisdieren zijn. Maar pas op! Aan het houden van een varken als huisdier zitten een groot aantal haken en ogen. Je moet je aan een hoop wettelijke eisen houden en de verzorging van een varken is een veeleisende taak. Bezint eer gij begint dus!

Aanschaf

Punten waar je rekening mee moet houden voor je een varken aanschaft:
  • Kun je een varken geven wat hij nodig heef?. Denk hierbij aan tijd, aandacht, voeding, huisvesting en verzorging.
  • Een varken kan 15 tot 25 jaar oud worden, je zit er dus voor lange tijd aanvast.
  • Een ongecastreerde beer is geen geschikt huisdier (geur).
  • Besef dat een big geen big blijft maar uitgroeit tot een volwassen varken en bedenk goed welk soort varken je aanschaft. Een volwassen vleesvarken kan zo’n 400 kilo zwaar worden, de meeste hangbuikzwijntjes wegen ook nog ruim 55 kg!
  • Varkens kunnen gillen als, ja, speenvarkens. Misschien is het verstandig je plannen met de eventuele buren te bespreken.
  • Varkens in Nederland worden al snel geslacht. Hierdoor is de kennis van bijvoorbeeld dierenartsen over het houden van volwassen varkens weinig bekend.

Huisvesting

  • Varkens zijn kuddedieren, ze moeten minstens met zijn tweeën worden gehouden.
  • Het varken wil graag snuffelen, wroeten en rondlopen. Het binnenhouden van varkens is eigenlijk niet geschikt.
  • Zorg voor voldoende wroetgelegenheid (je kunt zelf bijvoorbeeld een wroetbak maken door een lage teil de vullen met stenen, aarde en takjes).
  • Het varken dient te beschikken over een tochtvrije hok om te kunnen schuilen tegen de kou en de warmte.
  • Een varken is van nature een zindelijk dier, hij dient te beschikken over een plek om zijn behoefte te kunnen doen.

Verzorging

  • De hoefjes moeten regelmatig (zo’n 2 x per jaar) worden geknipt.
  • Het varken moet regelmatig naar de dierenarts voor inentingen en een ontwormkuur.
  • Het beestje moet altijd kunnen beschikken over voldoende vers drinkwater.
  • Een varken heeft een consequente opvoeding nodig.
  • Aangezien een varken een gewoontedier is houden ze niet van veranderingen in hun leefomgeving en zullen ze het waarderen wanneer je hen, 2 x per dag, op vaste tijden voert.
  • Varkens hebben vaak last van een droge huid, dus smeer ze regelmatig in met uierzalf en doe af en toe een theelepel plantaardige olie door zijn voer.
  • Je mag je varken nooit vlees- en/of vleesresten voeren (dit in verband met het verspreidingsgevaar van met name varkenspest).

Wet- en regelgeving

Registratieplicht:

Alle varkenshouders, dus ook hobbyhouders, zijn verplicht zich te registeren bij de Gezondheidsdienst voor Dier (GD). Dit kan als zijnde een hobbyhouder maar dan mogen er niet meer dan vier varkens worden gehouden.

Minimumeisen:
Een hobbyhouder mag zijn varken niet verplaatsen over de openbare weg zonder geldige transportdocumenten. Ze mogen het dier alleen naar een slachthuis of een slager brengen waar hij dan meteen moet worden geslacht.

Bestrijding ziekte van Aujeszky:

Hobbyvarkens moeten volgens een vast schema tegen deze ziekte worden gevaccineerd.

Regeling Bedrijfscontrole Dierziekten (RBD):

Een hobbyist die biggen verkoopt wordt meteen gezien als een bedrijfsmatige houder.

Verordening Identificatie en Registratie Varkens

Ook hobbydieren zijn verplicht een oormerken te dragen.

Keukenafval:

Je mag je varken nooit vlees- en/of vleesresten voeren (dit in verband met het verspreidingsgevaar van met name varkenspest).

Leestips

In dit artikel kan ik niet alle relevante informatie over het houden van varkens kwijt. Ik heb me beperkt tot de hoofdzaken. Mocht je na het lezen van dit artikel nog steeds denken dat een varkentje een geschikt huisdier is in jouw situatie, verdiep je dan nog iets verder in de materie bijvoorbeeld door het lezen van de volgende boeken:
  • Het varken als gezelschapsdier door Violette Sanders
  • Van Minivarken tot Grote Vriend door Charles Stephan
  • Varkensliefde door Katja de Boer
Ook de sites die ik hieronder als bron vermeld, bevatten uitgebreide informatie
© 2009 - 2024 Alba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Gottinger minivarkenHet Gottinger minivarkenHet Gottinger minivarken is een klein blijvend varken, ze zijn heel slim en je kunt ze dus veel kunstjes leren. Je hebt…
Minivarken als huisdierMinivarken als huisdierMinivarkens zijn, in tegenstelling tot wat veel fokkers zeggen, veel moeilijker te houden dan een hond of een kat. Denk…

Hondenrassen, afghaanse hondEen uitleg over de kenmerkende eigenschappen van de afghaanse hond en de uiterlijke kenmerken. Dit is erg belangrijk om…
Ballen voor hond, kat, konijn, paard, hamster of koi karperOnze huisdieren houden van ballen. Dat geldt voor honden, katten, konijnen, hamsters, paarden, cavia’s, fretten, papagaa…
Bronnen en referenties
  • www.gorke.nl www.minivarkens.com www.animalfreedom.org www.minlnv.nl
Alba (70 artikelen)
Laatste update: 21-08-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.