Politiehond: training surveillancehonden & speurhonden

Politiehond: training surveillancehonden & speurhonden Hoe ziet het leven van een politiehond eruit? De hond is de trouwste vriend van de mens. We zouden bijna vergeten dat er ook nog honden zijn die moeten werken voor de kost. Het leven van de politiehond.

Politiehonden

Politiehonden kun je niet vergelijken met huishonden. Politiehonden hebben een taak. Ze zijn getraind om te werken. Tijdens een werkdag brengen de honden de meeste tijd door in een kleine kennel (een hok achter tralies) achterin de auto. Ze rijden met hun geleider, die surveillancedienst heeft, rond in de regio. De honden gaan naar huis met hun geleiders. Daar zitten ze in een kennel in de tuin. In huis komen ze meestal niet. De honden worden hier namelijk helemaal niet gelukkig van. Wanneer je ze uit hun kennel laat, denken ze dat ze aan het werk mogen, dat is wat ze het liefst doen.

Vakantie zit er dan ook niet in voor deze politiehonden. Ze blijven in de vakantie achter in een hok bij de hondenbrigade. De dieren zijn namelijk eigendom van de politie. Een ervaren geleider weet ook dat het ooit voor kan komen dat hij zijn ervaren hond moet afstaan aan een nieuwe collega. Kan de hond deze scheiding wel aan? Ja. Een politiehond is namelijk een echte verrader. Na 24 uur ziet hij je al niet meer staan. Degene die hem te eten geeft en voor wie hij mag werken, is al snel zijn baas.

Surveillancehonden trainen

Wanneer je een training van politiehonden zult bijwonen, zal je in eerste instantie opvallen dat deze honden tijdens oefeningen op niet al te zachtzinnige wijze worden toegesproken, en soms krijgen ze een ferme tik met de riem. Maar vervolgens kwispelen ze er weer vrolijk op los. Surveillancehonden moeten ook wel tegen een stootje kunnen, want in werksituaties kunnen ze ook klappen krijgen. Je moet geen hond hebben die snel denkt: 'laat maar zitten, ik doe niet meer mee'. Waarom vindt een hond het politiewerk dan leuk? Een politiehond ziet het als zijn beloning dat hij de verdachte mag grijpen. Soms gaan politiehonden zelfs zo in hun werk op dat ze hun baasje ook nog een bijt geven.

Er mag dan ook niet vergeten worden dat een politiehond een geweldsmiddel is, een wapen. Voor sommige honden is het moeilijk om de knop om te zetten. Zo kunnen politiehonden ook plots in de 'waakstand' schieten (de hond zit, en bewaakt een verdachte. Zodra die beweegt, mag de hond hem grijpen in zijn arm of been). Daarom is het beleid van de geleiders dat je alleen de hond in en uit zijn kennel laat, eten geeft en uitlaat.

Wel streeft de politie er nu naar, om zo veel mogelijke sociale honden op te leiden. Dit zijn honden die heel gemakkelijk kunnen schakelen van sociale stand naar de werkstand, en andersom.

Speurhonden

Het KLPD (Korps Landelijke Politiediensten) heeft een speciale afdeling dat zich bezighoudt met het opleiden van speurhonden. Bij voorkeur hebben ze liever teefjes dan reutjes, omdat reutjes sneller afgeleid zijn. Dit komt doordat reutjes meer snuffelen en ze meer over de urine van andere reutjes plassen. En daardoor zijn een plaats delict natuurlijk direct bevuild raken. Geconcludeerd kan dus worden dat voor surveillancewerk de reutjes beter geschikt zijn, omdat ze groot en sterk zijn, maar voor het speurwerk zijn teefjes beter geschikt, omdat ze minder snel zijn afgeleid.

Maar als speurhonden niet mogen aanvallen, wat is dan hun beloning? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat speurhonden hun tanden laten zien aan een hulpeloze drenkeling of in een kilo hasj bijten. Je zou verwachten dat deze speurhonden dan een snoepje of koekje zouden krijgen. Maar dit wordt niet gedaan. Er wordt nooit voeding gebruikt om de speurhond te belonen. Dat werk niet. Want een hond kiest altijd voor de grotere beloning. En hij zou dan voedsel belangrijker gaan vinden dan een drenkeling of een kilo hasj. Wanneer speurhonden hun werk goed gedaan hebben krijgen ze vaak een speeltje. Dit kan een balletje of een stevige stok zijn. Op deze manier koppelen ze een beloning altijd direct aan een drenkeling of kilo hasj.

De commando's die aan speurhonden gegeven worden zijn duidelijk, maar rustig. Dit in tegenstelling tot commando's voor surveillancehonden, die een harde aanpak krijgen.

Herder is beste diender

Nederlandse politiehonden zijn meestal herdershonden. Vooral Mechelse en Hollandse herders zijn populair. Want die zijn moedig, leergierig, en niet snel van hun stuk te krijgen. Ze worden vooral gebruikt als surveillancehond. Duitse herders zijn gevoeliger en zachtaardiger. Zij zijn vooral geschikt als speurhond: ze houden van puzzelen en zijn minder nerveus dan andere herderrassen. De beste politiehonden zijn vaak kruisingen.

Waar werken honden nog meer?

Behalve bij de politie werken honden ook nog bij andere instanties en organisaties. Een overzicht van andere werkende viervoeters:

Hulphonden

Zij helpen hun invalide baasje bij het bedienen van lichtknopjes en elektrische apparaten, en ze openen deuren, kasten en wasmachines.

Blindengeleidehond

Deze hond kijkt voor zijn blinde of slechtziende baas.

Medische hond

Deze speciale hulphond alarmeert zijn baas bij een dreigende epilepsie-aanval. Hij merkt dat het gedrag van z'n baas verandert en laat hem liggen of zitten om de aanval te verlichten.
© 2013 - 2024 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speurhonden en zoekhondenSpeurhonden en zoekhondenSpeurhonden zijn drugshonden of politiehonden. Een speurhond verricht speurwerk met zijn begeleider en spoort vermiste p…
Alles over de Duitse HerderAlles over de Duitse HerderDe Duitse Herder is een hond die, zoals de naam al implicieerd, uit Duitsland komt. Het is wereldwijd een erg populaire…
De Duitse HerdershondDe duitse herdershond is een van de populairste rassen ter wereld. De eerste honden stammen af van van de dieren die wer…
Hondenras: de BloedhondRassen over de hele wereld als de Amerikaanse coonhounds, Zwitserse Jura-brakken, Braziliaanse mastiff, Beierse bergzwee…

Overzicht konijnenopvangcentra NederlandEr zitten in Nederland veel konijnen in het asiel op een nieuw baasje te wachten. Er zijn ook diverse opvangen gespecial…
Een veulen fokkenEen veulen fokkenWat moet je weten als je uit je eigen merrie een veulen wilt fokken? Heeft jouw merrie ooit eerder een veulen gekregen?…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Juliec, Pixabay
  • Hulphond.nl
  • Dhlp.nl
Reactie

N. Heijst, 12-11-2015
Hallo
Kan een politie hond ook met een doggie date wandeling met 20 honden mee wandelen? Er zijn verschillende meningen over. Er is een jonge herders hond in opleiding voor politie hond, en zijn baasje wil mee lopen, met een blaf band om. En geaaid worden wil hij ook niet. Wat is uw mening?

Noël Reactie infoteur, 12-11-2015
Persoonlijk zou ik het niet aanraden. De hond zit in zijn trainingsperiode, en ik zou zelf niets ondernemen wat zijn training uiteindelijk in gevaar zou kunnen brengen. Let op: Dit is mijn persoonlijke opvatting!

Randy1991 (128 artikelen)
Laatste update: 12-08-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.