Katten schieten op Schiermonnikoog en andere Waddeneilanden

Katten schieten op Schiermonnikoog en andere Waddeneilanden Elk Waddeneiland heeft last van verwilderde katten. De huisdieren zijn roofdieren geworden die niet in de natuur thuishoren, maar waar de terreinbeheerders wel rekening mee moeten houden. Nationaal Park Schiermonnikoog heeft ook last van verwilderde katten en het park bestrijdt de rooflustige dieren. Begin 2013 brengt de term ‘nekschot’ een hausse aan reacties teweeg. Op de andere Waddeneilanden worden ook maatregelen genomen om te veel wilde katten tegen te gaan. Ze worden gevangen of afgeschoten.

Maatregelen tegen verwilderde huisdieren


Katten op Schiermonnikoog

Sinds het einde van de vorige eeuw vormen de verwilderde katten op Schiermonnikoog een plaag. Wat ooit lieve huiskatten waren, zijn inmiddels volleerde jagers. Er lopen al derde en vierde generaties katten rond, die niet meer weten wat het is om een huisdier te zijn en die het jagen rechtstreeks van hun moeder leren. De katten zijn ook groter geworden. Sommigen spreken over twee keer zo groot als een gewone kat. Ze zitten over het hele eiland verspreid en kunnen agressief zijn. Het lijken wel jachtluipaarden in het klein.

Vakantiekatten op de Waddeneilanden

De dieren zouden met vakantiegangers als huisdiertje naar het eiland zijn gekomen en daar zijn ontsnapt, is de theorie over de herkomst van de roofdieren. De verwildering versterkt van generatie op generatie en de populatie breidt uit: er zijn nesten met jongen gevonden. Ook de niet verwilderde huiskatten van de eilanders en vakantiegangers gaan soms de duinen in en jagen. Katten jagen niet alleen omdat ze honger hebben. Het jachtinstinct is bij de huisdieren niet uitgeblust. Ook al staat er in de bijkeuken een bakje voer, toch trekken ze graag het weiland en de duinen in.

Jagen

Naar schatting leven er zo’n vijftig tot zestig wilde katten op Schier (in 2013). Met hun gejaag verstoren ze de biodiversiteit van het eiland. Ze eten vooral:
  • veldmuizen (24.000 per jaar);
  • hazen en konijnen (18.000 per jaar);
  • vogels (6000 per jaar).

Blauwe kiekendief

De muizen zijn ook het voer van de bedreigde blauwe kiekendief. De katten eten het bordje leeg van de kiek, de roofvogel trekt aan het kortste end en blijft hongerig achter en vertrekt uit het gebied. De kiekendiefstand gaat achteruit en een van de oorzaken is de wilde kat.

Nekschot

Eind januari 2013 besloot het Overlegorgaan Nationaal Park Schiermonnikoog de verwilderde katten te gaan bestrijden. In het plan van aanpak stond het woord nekschot, dat via de media naar buiten kwam en voor veel en hevige reacties zorgde. Onder meer de Dierenbescherming bemoeide zich met de kwestie. Vanwege de reacties wordt besloten te wachten met het uitvoeren van het plan van aanpak. Bovendien verwachten deskundigen dat afschieten weinig soelaas biedt: de populatie herstelt zichzelf weer, is de verwachting. De jacht werd uitgesteld tot na het broedseizoen.

Overleg

Nationaal Park Schiermonnikoog is een samenwerkingsverband van de terreinbeheerder, overheden en belangenorganisaties. Deze instanties komen regelmatig samen in het Overlegorgaan Nationaal Park Schiermonnikoog om bestuurlijke zaken rond het Nationaal Park te bespreken.

Nationaal Park

  • Secretaris K.H.C. Bik
  • Telefoon 06-52457140
  • E-mail k.h.c.bik@fryslan.nl
  • Website www.np-schiermonnikoog.nl

Ameland, Terschelling, Texel

Ook op Texel, Ameland en Terschelling lopen verwilderde katten rond die schade toebrengen aan de natuur. Op deze eilanden worden ze meegenomen in de reguliere jacht. Het wordt niet aan de grote klok gehangen en hoort bij goed beheer van het gebied. Op Schiermonnikoog mag al sinds 1994 niet meer gejaagd worden vanwege het ‘niet schieten’ beleid van de beheerders.
Faunabescherming Texel zoekt de oplossing in vangen van de dieren. Belangrijk is dat de huisdierkatten, die soms ook naar de natuurgebieden uitzwerven, gechipt zijn, zodat ze naar hun eigenaar teruggebracht kunnen worden. De woorden 'afschieten' en 'nekschot' worden gemeden om de vlam niet opnieuw in de pan te laten slaan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenWaddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenHet Waddentoernooi is een jaarlijks sportief treffen tussen de vijf Waddeneilanden. Om de beurt is een van de eilanden g…
Een dagje uit naar een WaddeneilandEen bezoekje aan één van de Nederlandse Waddeneilanden is altijd leuk. In de zomervakantie als dagje uit, maar ook voor…
Waddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtWaddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtElk jaar is er een meerdaagse vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De VVV’s van de Waddeneilanden zijn present. De…
Atlantikwall Bunkerproject Nederlandse WaddeneilandenAtlantikwall Bunkerproject Nederlandse WaddeneilandenDe Waddeneilanden krijgen er allemaal een museum bij. De bunkers die na de Tweede Wereldoorlog op de eilanden zijn achte…

Schapen: meer dan leveranciers van wol, vlees en melkSchapen: meer dan leveranciers van wol, vlees en melkEen schaap een `gewoon´ dier? Het begint al bij het lammetje: symbool van de lente. De dartele, springerige jonge schape…
Wolven in EuropaEen wolf is een roofdier, veel mensen zijn bang van wolven, maar een wolf valt zelden een mens aan. Vroeger leefden er i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alvesgaspar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.np-schiermonnikoog.nl
  • Leeuwarder Courant
  • http://www.faunabescherming.nl/fb_argus/2015/Argus2015_1(19).pdf geraadpleegd op 30 mei 2015
Reactie

Johan Groot, 04-10-2013
Ik begrijp de keuze van uitstel tot na het broedseizoen niet mbt het afschieten van verwilderde katten. We zouden ons zorgen moeten maken over de dieren die het slachtoffer zijn van deze roofdieren. Zeker gedurende hun kwetsbare periode tijdens het broedseizoen. De toename van verwilderde katten door niets te doen zal de onbalans verder vergroten. Tot betere oplossingen worden ingezet, is het afschieten de enige verantwoorde manier van selecteren, toch? In buitenland zie ik dat er voor bv vossen een middel door lokvlees wordt gedaan om de dieren onvruchtbaar te maken. Zeer risicovol voor de loslopende honden en voor andere (kleine) roofdieren. Het ganzenbeleid heeft er voor gezorgd dat de aantallen vrijwel niet meer controleerbaar zijn waardoor zij thans in de kwetsbare rui-periode worden gevangen en vergast. Zeer stressvol voor de betreffende dieren. Bij correct afschieten zal de pijn, angst en stress beduidend minder van toepassing zijn. Het is de onnodige pijn, angst en de stress waartegen we dieren moeten beschermen. Op dit moment "controleert" het emotionele systeem van de ondeskundige bevolking het beleid. Zachte heelmeesters dus…! Reactie infoteur, 04-10-2013
Dag Johan Groot,
Ik denk dat u een belangrijk punt aanroert. Er spelen veel emoties mee.

Groet,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-04-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.