Paarden houden: De juiste deken kiezen voor je paard

Paarden houden: De juiste deken kiezen voor je paard Paardenhouders gebruiken vaak dekens voor hun geliefde viervoeters. Er zijn heel wat soorten dekens, allemaal met hun eigen functie en eigenschappen. Hoe kies je nu de juiste deken voor jouw paard?

De juiste deken kiezen

Als je naar de ruitersportzaak gaat om een deken te kopen voor je pony of paard, word je zo goed als zeker geconfronteerd met een enorm aanbod aan paardendekens. Het is dan van belang om de juiste deken te kiezen, die voldoet aan de behoeften van je paard, maar ook van jezelf. We bespreken enkele punten waarop je kan letten om de keuze makkelijker te maken.

Functie van de deken

De allerbelangrijkste vraag is: "Waar moet het deken voor dienen?". Dat klinkt misschien wat vreemd, maar het is de eerste stap in je zoektocht. Zoek je een deken om je paard warm te houden? Of wil je een deken om je paard sneller te laten opdrogen? Dient je deken om insecten weg te houden? De mogelijkheden zijn talrijk, bekijk dus goed welk soort deken je in handen krijgt. Paarden die 's winters op stal blijven krijgen meestal een staldeken op. Gaat het paard tijdens de wintermaanden ook nog naar buiten, dan kies je beter voor een regen- of outdoordeken dat ook waterbestendig is. Zo hoef je niet steeds de dekens te wisselen als het paard binnen en buiten gaat.
Wil je het paard sneller laten opdrogen na een training? Dan zoek je wellicht een fleece- of zweetdeken. Heb je een deken nodig dat voorkomt dat de spieren een koudeshock krijgen wanneer het paard uit de stal komt en aan zijn training begint, dan kan je een nier- of uitrijdeken gebruiken.
In de zomer kan je een vliegendeken gebruiken om het paard vrij van insecten te houden, een paarden die hun manen- en staat schuren kunnen dan een eczeemdeken opkrijgen.

De sterkte van de deken

Dekens bestaan er in allerlei prijsklasses, en daaraan gekoppeld ook in allerlei kwaliteiten. Heb je een paard dat nogal uit de bol kan gaan, of dat regelmatig met andere paarden kan spelen? Kies dan liever voor een duurdere, maar kwalitatief betere deken. De sterkte van de stof wordt aangeduid in 'denier', vaak aangeduid met D. Veelvoorkomende sterktes zijn 210D, 600D of 1200D waarbij 1200D uiteraard de sterkste kwaliteit is. Hoe meer denier, hoe minder kans dat de deken makkelijk scheurt.
Verder kan je ook letter op de sluitingen. Hoe zwaarder de sluitingen, hoe beter de kwaliteit. Let er wel op dat de sluitingen bij een zware druk ten allen tijde moeten kunnen knappen, zodat het paard niet verstrikt kan raken in de deken. Liever een paar nieuwe sluitingen, dan een geblesseerd paard.

Waterdichtheid

Voor paarden die met hun deken naar buiten gaan, is de waterdichtheid belangrijk. Als het paard in een regenbui staat, moet de deken voldoende waterdicht zijn zodat het paard er niet nat en koud onder wordt.
Kijk dus altijd na of een deken waterdicht is, en hoeveel water het kan afstoten. Sommige dekens kunnen 3000mm/m² afstoten, andere tot wel 5000mm. Dat maakt een heel verschil, zeker als het paard langer dan een uurtje buiten blijft.

Pasvorm

Ook de pasvorm van een deken is belangrijk. Tenslotte is het in de meeste gevallen de bedoeling dat het paard zijn deken dag en nacht ophoudt, dus het moet wel goed passen. Sommige dekens hebben bontjes bij de schoft om schuurplekken te voorkomen, en loopsplitten ter hoogte van de schouders zodat het paard vrij kan bewegen.
Afhankelijk van het merk hebben de dekens soms nog extra 'opties' die de pasvorm verbeteren. Zo hebben de dekens van Weatherbeeta een bolling ter hoogte van de schouders zodat ook daar schuurplekken vermeden kunnen worden.
Vele paardensportliefhebbers zijn erg tevreden over de pasvorm van Horseware dekens, maar ook Bucas staat goed aangeschreven.
De juiste maat kiezen is van cruciaal belang. Een te kleine deken zal gaan klemmen en kan irritaties veroorzaken, maar een te grote deken is ook niet aangenaam voor het paard. Het is dus aangewezen het paard vooraf goed op te meten, zodat je met de juiste maat naar huis komt.

Ten slotte

'De beste deken' bestaat niet. Wat voor het ene paard geschikt is, is dat misschien niet voor het andere paard. Kijk daarom goed naar je eigen paard, denk na over zijn behoeftes en koop een deken die goed om zijn lichaam past. In de betere ruitersportzaak kan men voldoende advies geven voor een goede aankoop!
© 2012 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle paardendekens op een rijtjeAlle paardendekens op een rijtjePaardendekens, je hebt zoveel soorten paardendekens. In dit artikel wordt elke soort deken beschreven met de functie erv…
Paardendekens, maten en gewichtenPaardendekens, maten en gewichtenWil je controle houden over de vacht van jouw paard, dan zul je bij bepaalde weersomstandigheden je paard een paardendek…
Paarden houden: Diverse soorten dekensPaarden houden: Diverse soorten dekensHet aanbod aan dekens in de ruitersportzaak is oneindig. Staldekens, buitendekens, regendekens, fleecedekens, uitrijdeke…
Bij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatBij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatPaardendekens zijn er in veel verschillende soorten en maten. Wanneer je hebt besloten dat je jouw paard of pony een dek…

Het lieveheersbeestjeHet lieveheersbeestjeWie kent het lieveheersbeestje nou niet met zijn rode kleur en zwarte stippen? Lieveheersbeestjes zijn er in vele soorte…
Hoefschoenen: Schade aan hoefballen voorkomenHoefschoenen: Schade aan hoefballen voorkomenHoefschoenen zijn een ideale uitkomst voor hen die hun paard niet op hoefijzers willen hebben, maar toch (zo nu en dan)…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 27707, Pixabay
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.