Passiflora Kweektips

Passiflora Kweektips Er bestaan heel veel soorten passiflora's. Deze planten geven de bekende passibloemen en sommige planten geven ook passievruchten. Om deze planten zo goed mogelijk te verzorgen zijn hier een paar kweektips.

Winterharde Passiflora's

Deze soorten passiflora's kun je het beste tegen een schutting, luwe muur van een huis of pergola planten. Het liefst wel zo dat de noord, noord-wester wind er niet 'op waait'. Geef de planten de ruimte want bijvoorbeeld een Caerulea kan wel ongeveer een meter of vijf per jaar groeien. Maak wel iets waar je de plant langs kan leiden, want zeker in het begin moet je daar bij helpen. Wanneer de plant te veel woekerd knip je gewoon een stuk er af. Vanaf oktober zal de groei snel afnemen, maar de bloei kan dan soms gewoon nog doorgaan. Dit hangt allemaal een beetje van het weer af. Na de eerste vorst zullen ook de bladeren snel afvallen.

Het eerste jaar zal zeker bij de planten die wat later in het jaar geplant zijn de wortels afgedekt moeten worden, hiervoor kan je wat organisch materiaal gebruiken; zoals dennennaalden, cacaodoppen of ouderwets turfmolm. Bij strenge winters kan je ook nog denken aan noppenfolie en nog beter is vliesdoek. Het hangt af van het voorjaar hoe snel alles weer opgang gaat komen, maar bij de passiflora gaat daar toch wel enige tijd overheen. Wanneer eenmaal de groei erin komt kan dat ook snel gaan. Wees in de volle grond zuinig met bijmesten. Het beste is om organische mest te gebruiken. Tegenwoordig zijn er prima soorten organische mest te krijgen bij de betere tuincentra.

Als Kuipplant

Veruit de meeste soorten kunnen prima als kuipplant geteeld worden. Dit zijn dan de soorten die in de winter naar binnen moeten om daar vorstvrij te overwinteren. Deze blijven dus in de pot zitten. Wanneer je ze uit de winterstalling weer naar buiten brengt, is het moment aangebroken om ze in de meeste gevallen in een grotere pot te zetten. Gebruik altijd een goed drainerende potgrond, wat je kunt bereiken door er wat perlite door te mengen. Meestal zit er in nieuwe potgrond voor zo'n drie weken voeding, waarna je dan om de twee weken wat voeding kan gaan geven. Maar let goed op dat de plant niet te weelderig gaat groeien, dan krijgt hij te veel voeding en gaat dat ten koste van de knop aanleg. De eerste maal bijmesten na het verpotten, kan je het beste een mest soort gebruiken met een wat hoger fosfor getal [P], dat bevorderd een goed wortelgestel. Vervolgens een poosje met een hoger stikstof getal [N], wat weer het maken van een gezond gewas stimuleerd. Wanneer de plant vervolgens goed aan het groeien is ga je weer wat extra kali geven, wat de plant stevig maakt en een goede knopvorming geeft.

Je kan de planten met pot en al ingraven in de tuin, zo staan ze wat steviger en drogen ze minder snel uit. Ook worden de wortels minder warm in de zomer. Maar natuurlijk kan je ze ook op het terras of balkon zetten, gebruik dan wel zoveel mogelijk potten van aarde werk, hierin worden de wortels minder warm als in een plastic pot. Let goed op dat de planten niet uitdrogen, vooral in de zomermaanden als de planten in een vol gewas zitten verdampen ze heel veel, geef ze ’s morgens water. Ook kunnen de potkluiten te nat worden als het bijvoorbeeld veel regent, zorg daarom dat het teveel aan water altijd goed de pot kan verlaten. Op de website van Henk Wouters uit Weert wordt een prima werkend bevloeïngssysteem aangeboden, wat vooral voor mensen die op vakantie willen ideaal is. Ook moet je de planten als ze gaan groeien natuurlijk gaan geleiden, hiervoor kan je bamboe stokken gebruiken, gaas gaat ook prima en natuurlijk is alsmede een pergola of rozenboog zeer geschikt.

Tropische soorten

Deze soorten doen het uiteraard prima in serre of een kas die je in winter warm kan houden. Probeer deze passiflora's bij voorkeur een vaste plaats te geven, omdat de meeste soorten een behoorlijk zwaar gewas maken. In een kas kan je ze dan het beste in de volle grond planten. Juist bij de tropische soorten komen vaak de mooiste bloemen voor die dan vaak nog gevolgd door eetbare vruchten. Houdt wel goed het ongedierte in de gaten; zoals spint, wolluis en trips. In de wintermaanden zijn schimmels vaak erg lastig. Zorg voor een goede luchtcirculatie, dit kan je bereiken door een ventilator op te hangen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rva03, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekker en gezond fruit: de PassievruchtLekker en gezond fruit: de PassievruchtDe passievrucht is voor ons Nederlanders een exotische vrucht, maar wel eentje waar het de moeite van waard is om mee ke…
Passiflora (passiebloem) stekkenPassiflora (passiebloem) stekkenDe Passiflora is een tropische plant die in de zomer prachtige bloemen geeft. Helaas kan de plant in de tuin maar ongvee…
Passiebloem of Passiflora: snoeien, verzorgingPassiebloem of Passiflora: snoeien, verzorgingDe bloemen van de passiebloem of Passiflora zijn een lust voor het oog. Oorspronkelijk komt de passiebloem uit Peru en B…
Schaduwplanten voor vochtige grondIn veel tuinen is wel een plek te vinden met lichte schaduw en waar de grond vochtig blijft in het groeiseizoen. Daar pa…

De cocaplant in ColombiaIn Colombia wordt nog steeds de veelbesproken cocaplant door vele boeren illegaal verbouwd. De vraag is waarom? Waarom b…
De appel en zijn soortenDe appel en zijn soortenDe appel is verreweg het meest bekende fruitgewas. Maar wat voor soorten zijn er allemaal? En waar herken je de verschil…
Bronnen en referenties
  • www.passifloratuin.com
Reactie

J. W. Zinzen, 09-07-2011
Hoi, dit jaar heb ik wèèr enkele (witte) passiebloemen geplant, mooi op de zuid-west kant tegen een muur. En zie er gebeurd exact het zelfde als vorig jaar. Na een maand of 2 van goed groeien en bloeien beginnen de uitlopers af te streven het lijkt als of ze uitdrogen, terwijl ze echt voldoende water krijgen. Ik heb voor het planten de plek uitgegraven er nieuwe aarde in gedaan. Wie kan mij zeggen wat hier aan de hand is? Graag een reactie naar mijn hier boven genoemde E-mail adres. Reactie infoteur, 09-07-2011
Hallo,
ik kan u hierop geen antwoord geven.
mijn vader is namelijk de eigenaar en die weet er alles van.
helaas is die nu op vakantie en komt over 2,5 week terug, dan zal ik hem vragen uw vraag te beantwoorden,

mvg,
Rva03

Rva03 (42 artikelen)
Laatste update: 11-05-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.