Genezende planten: speenkruid

Speenkruid is een plant waarvan men al lang de genezende kracht kent. Toen vroeger de zeelui, die leden aan scheurbuik, aan land kwamen, gingen zij op zoek naar het speenkruid. De reden hiervoor waren zijn vitaminerijke blaadjes. Men wist toen al dat deze saprijke blaadjes een goed middel waren tegen deze ziekte, maar men had geen idee hoe dit kwam. De verklaring is de vitamine C die overvloedig aanwezig is in de plant. Dit heeft men pas in 1915 ontdekt.

Zijn naam

Ranunculus ficaria, de wetenschappelijke naam van deze plant, komt zoals bij vele plantennamen van het Latijn. Rana betekent kikker. Dit verwijst naar het feit dat verschillende soorten in het water groeien en bewoond worden door kikkers. Ficaria komt van het Latijnse ficus, hetgeen vijg betekent. Dit verwijst naar de vorm van de wortelvezels. In de volksmond wordt deze plant ook kleine gouw of haagboterbloem genoemd.

De plant

De plant behoort tot de ranonkelachtigen en wordt ongeveer 10 tot 15 cm hoog. Speenkruid groeit op vochtige plaatsen in de schaduw en het verschijnt meestal vlak na de dooi en bedekt de grond met een dik tapijt. De bloemen zijn helder geel, hebben 3 kelkblaadjes en 6 tot 12 kroonblaadjes. Speenkruid bloeit van maart tot mei. Men plukt deze plant voor de bloei in maart en april. Na de bloei verzamelt zich protoanemonine in de bladeren. Deze bittere stof is giftig en veroorzaakt maag- en darmklachten.

Actieve bestanddelen en eigenschappen

Actieve bestanddelen

De bladeren en bloemen bevatten:
  • saponiem
  • etherische olie
  • protoanemonine
  • vitamine C (ongeveer 150mg in 100g verse planten)

Eigenschappen van de plant

  • bloedzuiverend
  • pijnstillend
  • ontstekingsremmend

Gebruik

Men maakt kruidenthee van gedroogde bloemen van speenkruid. Dit kan dienen tegen huidziekten en als bloedzuivering. Ook wordt speenkruid gebruikt voor lenteslaatjes. Hier moet men er wel op letten dat de blaadjes die gebruikt worden voor de bloei geplukt zijn. De okselknolletjes kunnen gebruikt worden om kappertjes mee te bereiden. Wanneer men de bloemen en bladeren laat drogen, verliezen ze hun irriterende bestanddelen.
© 2008 - 2024 Steff148, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van SpeenkruidDe geneeskracht van SpeenkruidSpeenkruid is een laag bij de grond groeiende plant die in het voorjaar bloeit. De jonge bladeren van speenkruid kunnen,…
Scheurbuik: gebrek aan vitamine C:Scheurbuik: gebrek aan vitamine C:Scheurbuik, symptomen, oorzaak, behandeling. Scheurbuik ontstaat als gevolg van een gebrek aan vitamine C. Bloedend tand…
Gewoon speenkruid in bossen, bermen en tuinenGewoon speenkruid in bossen, bermen en tuinenIn februari kunnen we al vaak een solitair geel gekleurd bloempje zien tussen mooi groen blad, langs sloten, bermen of i…
De niet zo onschuldige boterbloemDe niet zo onschuldige boterbloemDe boterbloem behoort tot de Ranunculus. Dit is de wetenschappelijke naam voor de groep planten waaronder de boterbloeme…

Genezende planten: klaproosVroeger vond men de opvallend rode klaproos in overvloed terug in korenvelden en langs wegen. Momenteel komen we ze stee…
Bramen, meer dan een heerlijke vruchtBramen, meer dan een heerlijke vruchtVaak tref je ze langs de kant van de weg of in het bos aan, de braam. Helaas wordt de braam soms als een onkruid gezien;…
Steff148 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.