Bramen, meer dan een heerlijke vrucht

Bramen, meer dan een heerlijke vrucht Vaak tref je ze langs de kant van de weg of in het bos aan, de braam. Helaas wordt de braam soms als een onkruid gezien; wanneer hij de kans krijgt overwoekert hij snel veel ruimte. Toch is deze overheerlijke vrucht meer dan de moeite waard

Voedingswaarde braam:

Voedingswaarde per 100 g
Energie 216 Kj / 51 kcal
Voedingsvezels7,3 g
Koolhydraten6 mg
Vetten 1 g
Eiwitten 1 g
Vitamine C12 mg
Daarnaast bevat de braam veel Kalium en Calcium

Plukken van bramen

Bramen kun je het beste in de ochtenduren plukken, dan zijn de vruchten het lekkerst. Doorgaans kan er van eind augustus tot begin oktober geoogst worden. Indien de vruchten aangepikt of aangetast zijn is het beter ze te laten hangen voor de vogels. Ook is het niet raadzaam bramen die langs een drukke verkeersweg groeien te plukken, vanwege de opeenhoping van giftige stoffen.

Voor het gebruik moeten de bramen goed gewassen worden en bij voorkeur gekookt worden verwerkt (bijvoorbeeld in Jam) Op plaatsen waar vossen voorkomen kunnen wilde vruchten besmet zijn met lintworm via de uitwerpselen van vossen. In Nederland en België is dit echter vrij zeldzaam.

Bewaren van bramen

Bewaar de bramen het liefst los van elkaar, dus uitgespreid, op een koele plaats. In de koelkast kunt u ze, in het groentevak, 3-4 dagen goed bewaren indien de vrachten niet overrijp zijn bij het plukken. U kunt de
Bramen zijn goed in te vriezen. Indien u wilt invriezen zult u de vruchten na de oogst zo vlug mogelijk moeten wassen, droogdeppen en vervolgens invriezen. Het beste gaat diet op een dienblad of bakblik. Als de vruchten hard zijn (ca 5 uur) dan kunt u ze in een diepvrieszak verpakken of bewaren zoals u gewend bent.

Bramen in de tuin

Bramen uit eigen tuin besparen een zoektocht naar wilde bramen. In het tuincentrum zijn er soorten te krijgen die veel vruchten dragen en de verzorging valt enorm mee. Feitelijk is het meeste werk het snoeien, opbinden en het plukken. Bramen kunnen groeien aan een muur of in de vorm van een haag/snoer op een zonnige plaats. Indien de planten goed worden gesnoeid kan je op een relatief klein oppervlak een zeer grote oogst verkrijgen. Ook voor kleinere tuinen is deze plant geschikt omdat hij vooral in de hoogte groeit en weinig ruimte in beslag neemt.

Geneeskrachtige werking van bramen

De laatste tijd is de braam in het nieuws omdat deze, in alle vormen dus ook jam of sap, stoffen bevat die kanker in slokdarm en blaas bestrijden. Verder zijn bramen behulpzaam bij het genezen en verbeteren van:
  • Maagaandoeningen;
  • Diarree (aanwezigheid van grote hoeveelheid tannines geven een samentrekkend effect)
  • Huidzweren
  • Verkoudheid, keelpijn, angina
  • Heesheid
  • Ontstekingen in de mond / tandvleesontsteking
  • Darmaandoeningen;
  • Bevordering van de diurese (urine-afvloed);
  • spruw.
  • Jicht

Bijwerkingen

De aanwezige tannine kan misselijkheid en braken veroorzaken bij mensen met een gevoelige maag, vooral bij mensen met een historie van chronische maagproblemen. Voor het overige worden geen bijwerkingen genoemd.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerse bessencocktail en zomerse strawberry fizzZomerse bessencocktail en zomerse strawberry fizzAlcoholloze cocktails zijn niet alleen gezond, maar ook erg lekker. Wie een tuin heeft met veel vruchten kan te kust en…
Bramen - bramenpluk en BrommelfestivalBramen - bramenpluk en BrommelfestivalNa de zomer begint het bramenseizoen. In het zuiden van het land is het zomerfruit en in het noorden zijn de vruchten he…
Lekkere bramen voor iedereenLekkere bramen voor iedereenBramen, wie kent ze niet? Bramen zijn de blauwzwarte vruchten, die in de late zomermaanden in stekelige struiken bij bos…
De geneeskracht van bramenDe geneeskracht van bramenDe braam is een zeer gezond stukje fruit. Bramen kennen in framboosjes rode, zoete nichtjes. Bramen kun je een groot ged…

Genezende planten: speenkruidSpeenkruid is een plant waarvan men al lang de genezende kracht kent. Toen vroeger de zeelui, die leden aan scheurbuik,…
Over 'advertentiebloemen' en de bijtjesOver 'advertentiebloemen' en de bijtjesVolgens Darwin wordt de evolutie voorgestuwd door natuurlijke selectie op individueel niveau. Wie het beste aan zijn/haa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Reacties

Verdi, 28-07-2010
Wassen van bramen na het plukken in het wild wel nodig er kunnen insecten in genestelt zijn.
en resten gewas besproeings middel. daarom wassen, spoelen. Reactie infoteur, 07-09-2010
U heeft helemaal gelijk, daarom had ik dit ook al voor uw reactie opgenomen in het artikel

H. Bosman, 11-09-2009
Ik heb bramen in de moestuin wat ik vreemd vind is dat je zeldzaam vogels van de bramen ziet eten, alleen vliegen zie je ze uitzuigen. Hoe en waarom is dit? Reactie infoteur, 14-09-2009
Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Ik zie hier regelmatig verschillende soorten vogels meesnoepen van de bramenoogst. Ook enig zoekwerk op internet kon niet direct een antwoord geven op uw vraag, ook hier kom ik vrij veel vermeldingen tegen dat de vogels juist wel willen meesnoepen. Wellicht heeft u een soort die niet zeer geliefd is bij vogels.

Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 03-08-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.