Dode takken of dood hout in de boom, wat nu?

Dode takken of dood hout in de boom, wat nu? Dode takken in een boom is een verschijnsel dat vaak voorkomt. Een dode tak kan zwak worden, afbreken en naar beneden vallen. Een kleine tak zal niet direct voor problemen zorgen wanneer deze naar beneden valt. Een zwaardere dode tak kan helaas wel voor grote problemen zorgen voor de omgeving. In de ergste gevallen kunnen auto’s schade oplopen of personen en dieren gewond raken. Om te voorkomen dat dode takken schade opleveren, kun je zelf actie ondernemen door de boom te snoeien, of een melding te maken bij de gemeente.

Hoe ontstaan dode takken?

Bijna elke boom heeft last van dode takken. Dood hout in de boom wil niet altijd zeggen dat de boom ziek is of doodgaat. Dood hout in de boom kan ontstaan door beschadigingen van een tak, lichtgebrek of aantastingen in het vaatstelsel van een boom. Slechte bodemomstandigheden kunnen ook een reden zijn, waardoor er dood hout in de boom ontstaat. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld te natte omstandigheden of een bodem die erg verdicht of verontreinigd is. Dode takken kunnen een ideale leefomgeving zijn voor schimmels. In het ergste geval kunnen deze schimmels de levende delen van een boom aantasten.

Dode takken herkennen

In de zomer zijn dode takken eenvoudig te herkennen. Een gezonde boom staat in de zomer vol in het blad. Een dode tak heeft bruin blad of geen blad, waardoor een dode tak eenvoudig waar te nemen is. Dit wordt moeilijker in de herfst en winter, wanneer de boom zijn blad heeft verloren. Wanneer je goed kijkt, zie je toch het verschil tussen levend en dood hout. Mocht je twijfelen dan kun je met een snoeischaar een stukje van de bast wegschrapen. Zie je een bruine kleur dan is de tak dood. Wanneer de kleur groen is, is de tak nog in leven. Op sommige takken zie je oranjerode minuscule bolletjes. Deze aantasting wordt ook wel meniezwam genoemd. Meniezwam komt vaak voor op dood hout.

Dode takken in een gemeentelijke boom

Dode takken in een gemeentelijke boom kunnen voor gevaar zorgen. De bomen in de openbare ruimte staan vaak langs wegen en in parken. Dit zijn locaties waar veel mensen rijden met hun auto of recreëren. Wanneer je merkt dat een dode tak voor gevaar zorgt, kun je dit het beste melden bij de gemeente die eigenaar is van de boom. Ga niet zelf aan een gemeentelijke boom snoeien. Er is een kans dat je schade aanricht aan de boom. Deze schade kan door de gemeente op de veroorzaker van de schade verhaald worden.

Melden bij de gemeente

Wanneer je verwacht dat een dode tak gevaar op gaat leveren, kun je dit melden bij de gemeente. Een groenambtenaar van de gemeente schat de ernst van de situatie in en indien nodig laat hij de dode tak verwijderen. Gaat de dode tak niet voor gevaarlijke situaties zorgen, dan wordt de dode tak verwijderd bij een periodieke snoeibeurt. Een dode tak die gevaar op gaat leveren, kan op verschillende manieren bij de gemeente gemeld worden.

Telefonisch

De snelste manier om dit te doen is vaak telefonisch. Wanneer je naar de gemeente belt, word je doorverbonden naar de verantwoordelijke groenambtenaar. Deze kan de melding aannemen en wellicht een medewerker of een boomverzorger sturen die het probleem direct oplost.

Formulier website

Sommige gemeenten hebben een formulier op de website waarop je een melding kunt doorgeven. De melding wordt in behandeling genomen en je krijgt binnen enkele dagen een reactie terug op de melding.

BuitenBeter app

De BuitenBeter app is een app die geïnstalleerd kan worden op een smartphone. Via de app kun je een melding doorgeven aan de gemeenten. Door de gemeente word je op de hoogte gehouden van de melding. Het voordeel van deze app is dat je ook een foto door kunt sturen. De groenambtenaar kan dan vanaf het bureau de ernst van de situatie inschatten.

Melden bij de brandweer

Als er door een dode tak direct sprake is van gevaar voor mens of dier, bel dan de brandweer via 112. Soms kan het zijn dat je twijfelt of er direct gevaar is voor mens of dier. Bel dan toch 112. De centralist op de meldkamer kan dan een professionele inschatting maken.

Dode takken in eigen boom

In de tuin kunnen dode takken ook gevaar opleveren. De bomen die in je eigen tuin staan, mag je zelf snoeien, mits het geen monumentale bomen zijn. Dood hout kun je eenvoudig verwijderen met een stokzaag. Een stokzaag kun je uitschuiven waardoor je vanaf de grond de dode takken uit de boom kunt snoeien. Wanneer dit niet mogelijk is of je laat het liever aan iemand anders over, kun je overwegen om een hovenier, boomverzorger of treeworker in te schakelen. Een hovenier, boomverzorger of treeworker kan op een veilige manier in bomen klimmen en de dode takken verwijderen.

Dood hout goed voor de biodiversiteit

Dood hout in de boom hoeft niet altijd slecht te zijn. Het is goed voor de biodiversiteit en biedt leefruimte voor verschillende kleine dieren. Hiernaast is dood hout een ideale leefomgeving voor paddenstoelen. Duizenden paddenstoelen zijn afhankelijk van dood hout. Deze leefomstandigheden komen vaak voor in bossen. De meeste bomen worden in de bossen niet gesnoeid, waardoor ze veel dood hout bevatten. Buiten de paden levert dood hout in de bomen weinig gevaar op voor mensen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke bomen moet je snoeien in juli en hoe doe je datSnoeien is nog een hele kunst, want je kunt een boom ook kapot maken door op het verkeerde moment er voor te zorgen dat…
Korstzwammen in alle kleurenKorstzwammen in alle kleurenIn de Nederlandse bossen worden omgewaaide bomen niet opgeruimd. Het is een prima plek voor allerlei dieren om te schuil…
IJshaar, een zeldzaam natuurverschijnselIJshaar, een zeldzaam natuurverschijnselIJshaar is een bijzondere vorm van ijsaanwas. In tegenstelling tot rijp waarbij zich ijskristallen vormen of bij ijzel d…
Wanneer kunnen we snoeien, toppen of zagenWanneer kunnen we snoeien, toppen of zagenVoor het behoud van gezonde bomen, struiken en heesters is een regelmatige onderhouds- of snoeibeurt vereist. Het juiste…

Dennenboom of Pinus - leverancier van voedsel, hout, harsDennenboom of Pinus - leverancier van voedsel, hout, harsDe dennenboom is een sieraad in de tuin en een pracht als hij samen met andere bomen een bos vormt. Naast dat het een fr…
Moestuin op het balkonMoestuin op het balkonSteeds meer mensen zijn bezig met een gezonde leefstijl. Veel bewegen, weinig snoepen en vooral gezonder eten. Een van d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://bomenwerk.com/bomen-snoeien/wat-snoeien-we/dode-takken.html
  • https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/bomen/
  • http://www.buitenbeter.nl/
Thijs1993 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 12-07-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.