Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) populaire kamerplant

Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) populaire kamerplant Ook kamerplanten zijn trendgevoelig. Planten die al een hele tijd in de vergeethoek zijn geraakt en als ouderwets worden beschouwd, zijn vaak plots weer populair. Zo ook de pannenkoekenplant of Pilea peperomioides: anno 2020 is deze kamerplant enorm geliefd, een 'must have' voor iedere plantenliefhebber. Gelukkig maar, want dit uniek plantje brengt sfeer in huis!

Beschrijving

Pilea peperomioides is een plant uit het plantengeslacht Pilea. Dit geslacht behoort tot de familie van de brandnetels of Urticaceae. In deze familie is Pilea het grootste geslacht, het telt meer dan 600 soorten. Pileasoorten groeien in tropische en subtropische gebieden en in Australië en Nieuw-Zeeland. Het zijn struikachtige en compacte groenblijvende planten.

De Pilea peperomioides is een succulent en komt van oorsprong uit China, meer bepaald uit het bergachtig gebied in de provincie Yunnan. Het was de Duitse botanicus Friedrich Diels die in 1912 de naam peperomioides (peperachtig) gaf aan deze Pileasoort. Andere benamingen voor de Pilea peperomioides zijn: pannekoekenplant, missionary plant en Chinese money plant. De naam pannenkoekenplant verwijst naar de ronde vorm van het blad die aan een pannenkoek doet denken.

Met zijn ronde bladeren en vlezige stengels is de Pilea peperomioides een heel decoratief kamerplantje. De blaadjes hebben een doorsnede van 10 cm en staan net in het midden op de bladsteel. Ze hebben een donkergroene glanzende kleur en zijn vlezig en leerachtig. Pannenkoekenplanten hebben een hoogte van 30 tot 40 cm. De maximale hoogte bedraagt 60 cm. In de bloeitijd verschijnen bij oudere planten kleine witte bloempjes maar ze zijn van weinig betekenis voor de aantrekkelijkheid van de plant. De grote troef van de Pilea peperomioides is het mooi gevormde, succulente blad.

Geschiedenis

Hoe is dit unieke plantje helemaal van China tot bij ons geraakt? De Pilea peperomioides heeft een bijzondere geschiedenis. Het was de Schotse botanicus George Forrest die het plantje in het begin van de 20ste eeuw ontdekte en verzamelde in de bergketen Cangshan in de Chinese provincie Yunnan. Toen China in 1944 besliste dat alle missionarissen het land moesten verlaten, moest ook de Noorse missionaris, Agnar Espegren, samen met zijn familie terugkeren naar Noorwegen. Op een lokale markt kocht hij een pannenkoekenplantje en nam het mee op zijn terugtocht. Het gezin maakte een tussenstop van één jaar in India en toen ze uiteindelijk in 1946 arriveerden in hun thuisland, bleek dat het plantje de hele overtocht wonderwel had overleefd. Zo werd dit decoratieve plantje verspreid in de Scandinavische landen.

In de jaren 60 is de Pilea peperomioides terecht gekomen in Groot-Brittannië via een Noors au-pairmeisje dat bij een Britse familie ging werken. Het plantje was in de jaren 70-80 heel populair in Groot-Brittannië. Van daaruit werd het uiteindelijke ook in onze streken verspreid. De Pilea peperomioides heeft nog steeds een link met Scandinavië. In woon- en interieurtijdschriften zie je het plantje vaak als sfeerbrenger in een Scandinavisch interieur.

Standplaats

De Pilea peperomioides houdt van licht maar niet van te veel direct zonlicht. Als je de plant te lang in de zon laat staan, kunnen de blaadjes verbranden. Een plekje in een hoek of in het midden van de kamer zal al gauw te donker zijn. Ideaal is een plaats in de halfschaduw. In de zomer mag de plant buiten, in de winter moet hij zeker terug naar binnen want hij overleeft niet bij temperaturen onder 10°C. Laat hem overwinteren op een koele plaats, dat bevordert de bloei.

Bron: Pepe MS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Pepe MS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Verzorging

De Pilea peperomioides is weinig veeleisend. Zet de plant in een pot met goed doorlaatbare grond. Een terracotta pot is minder geschikt omdat die veel vocht opneemt. Geef één tot twee keer per week water. De grond moet altijd lichtjes vochtig blijven. Zorg ervoor dat er geen water blijft staan in de pot want de Pilea houdt niet van natte voeten. In de winter heeft de plant minder water nodig, tenzij hij toch in een warme kamer overwintert. Regenwater is beter dan kraanwater.

Van april tot oktober geef je één keer per maand wat vloeibare plantenvoeding. In de winter hoef je geen extra voeding te geven want dan heeft de plant een rustperiode. De pannenkoekenplant moet elke twee tot drie jaar worden verpot. Oudere planten gaan er minder mooi uitzien, maar ze zijn heel makkelijk te vermeerderen.

Vermeerderen

Moederplant en baby'sMoederplant en baby's
Pannekoekenplanten vermeerderen is zeer eenvoudig, ze laten zich makkelijk stekken. Er groeien regelmatig nieuwe stekjes vanuit de moederplant. Als de nieuwe plantjes groot genoeg zijn, 6 tot 7 cm lang, kan je ze afknippen van de moederplant of je kan de aarde wat weg graven en het plantje eruit halen. Zo heb je meteen ook de wortels mee. Als de wortelkluit sterk genoeg lijkt kan je het babyplantje in stekgrond of in standaard potgrond zetten. Als je liever het plantje afknipt zet je het eerst een tijdje in water om het te laten wortelen. Daarna kan het plantje verder groeien in stekgrond of potgrond.

Pilea peperomioides kopen

De pannenkoekenplant is schaars en moeilijk te verkrijgen in plantencentra. Hij is wel een hot topic op sociale media als Facebook, en Pinterest. Op Facebook vind je zelfs een fanpagina en een groep in verband met de pannenkoekenplant! Mits wat zoeken online kan je dus vast wel aan stekjes geraken.
© 2016 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamerplanten die zichzelf vermeerderen: makkelijk te stekkenKamerplanten die zichzelf vermeerderen: makkelijk te stekkenEr zijn veel goede redenen om een aantal kamerplanten in huis te hebben. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, je mentale gez…
Aloë vera: verzorgen en vermeerderenAloë vera: verzorgen en vermeerderenDe Aloë Vera is een vetplant die vooral bekend is geworden door zonnebrand, huidverzorging en drankjes waarin de plant v…
Medinilla: een zeer decoratieve plant in de huiskamerMedinilla: een zeer decoratieve plant in de huiskamerDe Medinilla (ook wel Medinella genoemd) wordt gedurende het hele jaar opgekweekt in de kassen, maar deze mooie kamerpla…
Ananasplant: verzorgen en stekken van de bromelia sierananasAnanasplant: verzorgen en stekken van de bromelia sierananasDe ananasplant of de bromelia is een mooie kamerplant die in steeds meer huiskamers verschijnt. De plant ruikt heerlijk…

De gewone plataan (Platanus × hispanica)De gewone plataan (Platanus × hispanica)De gewone plataan is een grote boom die vaak te vinden is in stedelijke gebieden. De boom heeft grote gelobde bladeren,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michael Wolf, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://stephsplantenfestijn.wordpress.com/2016/05/16/instructie-het-stekken-van-de-pilea/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/George_Forrest_(botanist)
  • https://aboutgarden.it/2016/05/13/pianta-nordic-style-pilea-peperomioides/
  • http://www.wildchicken.com/nature/garden/ga008_a_chinese_puzzle.htm
  • http://www.pazgarden.com/2016/04/indoor-garden-pilea-peperomioides.html
  • https://greenlifestylestore.nl/product/pannenkoekenplant-pilea-peperomioides/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pilea
  • Afbeelding bron 1: Pepe MS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 26-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.