De olijfboom in Nederland bloeit met roomwitte bloemen

De olijfboom in Nederland bloeit met roomwitte bloemen De olijfboom wordt in de cultuur van het Joodse volk gezien als een symbool van vrede en geluk. In landen rondom de Middellandse zee zijn hele gaarden vol met mooie karakteristieke olijfbomen te vinden, zover het oog kan zien. Knoestige, mooie olijfbomen. Prachtig tegen een blauwe hemel met hun spitse leerachtige en zilvergrijze bladeren. Maar ook in Nederland zien we de olijfboom steeds vaker. Op het terras hoofdzakelijk want de winter blijft in ons land onvoorspelbaar.

Herkomst

De herkomst van de olijfboom ligt rond de oostelijke landen van de Middellandse zee. Rond 600 voor Christus verspreidt de teelt van olijfbomen zich naar Griekenland, Spanje en Italië. Ook in Nederland zijn olijfbomen te vinden. Niet voor de teelt maar als sierwaarde voor terras en tuin. Want wanneer we een niet al te strenge winter in Nederland hebben, kan een olijfboom zelfs in de volle grond overleven. De grotere olijfbomen, met een stamomtrek vanaf 20 centimeter kunnen temperaturen verdragen tot -12° Celsius. De kleinere boompjes kunnen tot -8°Celsius overleven.

Winter in Nederland

In Nederland kan het lang en streng vriezen. Staat de olijfboom in een pot zorg dan dat de wortels goed beschermd worden tegen de vorst. Omwikkel de pot met noppenfolie of jute (dit heeft de voorkeur omdat bij noppenfolie condens kan ontstaan) en bedek de aarde in de pot met bladeren, stro of groenblijvende takken. Ook zijn er bij speciaalzaken beschermhoezen te koop. Het advies voor Nederland is om een olijfboom in pot te laten. Het veiligste bij vorst is dan namelijk om een klein boompje in een kas of iets verwarmde schuur te zetten en bij strenge vorst helemaal. De grond moet wel nat zijn maar niet té nat. De kluit mag niet uitdrogen. Wanneer er veel sneeuw valt, vriest het niet hard en kan de boom buiten blijven. Zorg er dan voor dat de sneeuw op de takken verwijderd wordt. Daar waar de olijfboom in de zomer voeding nodig heeft is dit in de winter niet nodig.

Verzorging olijfboom

De olijfboom houdt van een zonnige, windvrije plek. Dit kan in de volle grond maar liever in een pot. In de volle grond worden de wortels wel sterker, langer en dikker, wat de plant ten goede komt. Het aanslaan van de wortels duurt wel een paar jaren voordat de boom daadwerkelijk gaat groeien. De olijfboom kan gewoon in potgrond geplant worden. Om wortelrot te voorkomen kunnen er hydrokorrels gebruikt worden zowel in de volle grond als in de pot. Vul het plantgat of de pot voor de helft met hydrokorrels (of potscherven), zet de olijfboom hierin en vul het op met potgrond vermengd met hydrokorrels.

Bemesten

Na de winterrust, begint het bemesten van een olijfboom weer in het voorjaar (maart- april). Na ongeveer drie maanden, in de zomer, nog een keer. Dit bemesten kan met
  • kunstmestkorrels;
  • mesttabletten;
  • koemestkorrels.

Bloeiende olijfboom in NederlandBloeiende olijfboom in Nederland

De bloei van een olijfboom

Wanneer de winter mild is en het voorjaar aangenaam met veel zonuren, kán de olijfboom in Nederland in bloei komen. Mooie, kleine en roomwitte bloempjes. En ze ruiken heel aangenaam zoetig. Een ware schoonheid. De bloem van de olijfboom is tweeslachtig of veeltelig.
  • Tweeslachtig: de bloemen hebben zowel meeldraden als ook een stamper.
  • Veeltelig: mannelijke bloemen, vrouwelijke bloemen én tweeslachtige bloemen aan dezelfde plant of boom.

De bevruchting van de olijfboom kan ook door bestuiving door de wind of insecten.

Vrucht in Nederland

Is de zomer lang en heet, dan bestaat de kans op vruchtzetting en zelfs rijping. En is de zomer dan lang en heet dan zal slechts 10 % van de bloemen, vruchten geven. De olijfboom stoot van zichzelf namelijk veel vruchten af.

De vruchten van een olijfboom

Lukt het in Nederland om vruchten te krijgen aan de olijfboom, dan zitten er aan de boom zowel groene en zwarte olijven. De groene olijven zijn eigenlijk de onrijpe vruchten en zijn bitter van smaak. In september tot oktober kunnen groene olijven geoogst worden. Om te eten zijn ze dan niet.

 Olijven. Olijven.

Zout water

In de olijventeelt worden groene olijven eerst een jaar lang in een zoutwaterbadje gelegd om de bittere smaak te verwijderen. Wanneer de groene olijf blijft hangen zal deze langzaam donkerder van kleur worden. Zwarte olijven zijn zachter en smaken voller. Uit pitten van olijven wordt, samen met het vruchtvlees, olijfolie gewonnen voor de handel.

Snoei van een olijfboom

De olijfboom hoeft oorspronkelijk nooit gesnoeid te worden. Omdat in Nederland de olijfboom vaak een bolvorm heeft, mag dit het gehele groeiseizoen bijgeknipt worden. Bijvoorbeeld de lange uitlopers die de bolvorm enigszins vervormen. Het beste is na de winter (vroeg in het voorjaar). Olijfbomen die buiten zijn blijven staan, kunnen dan ontdaan worden van eventueel ingevroren hout en dat maakt de boom in de zomer alleen maar voller en mooier. Olijfbomen voor de vruchten, geven nooit tweemaal bloemen en vruchten aan dezelfde tak. Deze takken mogen ook verwijderd worden. Ook kunnen in het voorjaar de takken tot 20 centimeter van de stam terug geknipt worden. Dit voor verjonging van de boom.
© 2014 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooie olijfboomDe mooie olijfboomDe olijfboom is een boom die vanaf de eeuwwisseling steeds populairder geworden is en veelvuldig in de Nederlandse tuin…
Lavatera, een langdurig bloeiende halfheesterLavatera, een langdurig bloeiende halfheesterLavatera, of (Struik)Malva, is een heester die zeer langdurig bloeit. De plant is mooi als solitair of achter in de vast…
Bomen met mediterrane uitstralingBomen met mediterrane uitstralingIn een mediterrane tuin zijn mooie bomen zeker ook op hun plaats.Drie prachtige bomen, die het goed doen in de volle gro…
Geelbloeiende vaste plantenGeelbloeiende vaste plantenIn dit artikel beschrijf ik drie geelbloeiende vaste planten. De Vrouwenmantel of Alchemilla Mollis is bijzonder vanwege…

De oleander is een mediterrane bloeier in NederlandDe oleander is een mediterrane bloeier in NederlandEen prachtig bloeiende kuipplant in Nederland en België die zijn oorsprong heeft in de gebieden rond de Middellandse zee…
De eerste bloeiende lentebrengers na (of in) de winterDe eerste bloeiende lentebrengers na (of in) de winterIeder jaar, wanneer de jaarwisseling is geweest, vragen mensen zich af wat het nieuwe jaar gaat brengen. Een uitdaging,…
Bronnen en referenties
  • http://www.de-spaanse-tuin.nl/Homepage/tabid/130/Default.aspx
  • http://www.olijfboom.com/index2.php?pid=1&taalkeuze=1
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Olijf
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 07-10-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.