Functies van een dierlijke cel

Een cel is ontzettend klein maar ook ontzettend belangrijk voor een organisme. Alhoewel een dierlijke cel kleiner is dan het kleinste wat we kunnen zien met het blote oog hebben we er velen en zouden we niet kunnen bestaan zonder deze cellen. Cellen zijn wel is waar klein maar hebben velen functies en onderdelen die moeilijk te zijn bevatten wat komt door de kleinheid van dit onderdeel.

Het celmembraan

Het celmembraan gaat geheel om de cel heen (het ligt vooral rondom het kernlichaampje en de kerncel) en dient vooral als een bescherming. Door de poriën in de celwand kan er toch uitwisseling van stoffen uitvinden tussen de cel en het lichaam en tussen een of meerdere cellen. Op die manier ontvangt de cel al de stoffen die benodigd zijn voor het leven van een cel. De celwand wordt vaak genoemd bij een plantaardige cel maar dit is geheel onjuist, alleen cellen van een plant hebben deze namelijk waarbij de wand diverse functies zoals heeft zoals de vorm maar ook de groei. Maar dat buiten overweging gehouden kan je wel stellen dat dit een belangrijk onderdeel is voor de bescherming en ook uitwisseling van de cel en stoffen tussen de cellen.

het kernlichaampje (ook wel nucleolus)

Door het kernlichaampje worden alle levensprocessen in de cel en van het gehele organisme geregeld. Een klein kernlichaampje kan op die manier een groot organisme als het waren besturen wat toch best knap is. In het kernlichaampje zitten 23 homologe (=gelijke) strengen DNA.

De celkern (ook wel nucleus)

De kerncel is erg belangrijk en maakt o.a. de ribosomen (hierover verderop meer) Hij is diep ingepakt in een dubbele laag celmembranen en ook is hij verantwoordelijk van het vervoeren van allerlei soorten stoffen door de cel heen.

Ruw endoplasmatich reticulum & glad endoplasmatich reticulum

In de cel bevindt zich zowel een ruw als glad endoplasmatisch reticulum. Alhoewel ze op het eerste gezicht op het gebied van uiterlijk maar weinig van elkaar verschillen zie je al snel als je ze van dichtbij bekijkt en onderzoekt dat er wel meer verschillen zijn. Ten eerste is het ruwe ER (afkorting voor het lange woord) wat meer gehobbeld dan het gladde die beduidend glad is maar ook op het gebied van de functie verschillen ze gedeeltelijk. Het ruw endoplasmatisch reticulum of ook wel ER heeft namelijk als voornaamste opdracht het vervoeren van (afvalstoffen) maar het gladde ER doet ook aan afbraak, hij voert dus beide taken uit.

Golgi apparaat

In het golgi apparaat worden stoffen afkomstig van het edoplasmatisch reticulum (kan zowel van het gladde las ruwe afkomstig zijn) omgebouwd tot verwerkbare stoffen en vervolgens vervoert naar het afbreek orgaan van de cel.

De mitochondrion

De mitochondrion wordt simpelweg ook wel de energiecentrale van de cel genoemd. Het proces waarbij deze energie wordt vrijgemaakt is erg lastig om te beschrijven enz lefs nog lastiger om te begrijpen. Het komt er in het kort op neer dat elektronen deze energie leveren door de botsingen van verschillende elementen. Om het geheel uit te leggen is wat ingewikkeld daarom laten we het hierbij.

lysosoom

De lysosoom is eigenlijk de afvalverwerker van de cel en heeft een erg lage zuurwaarde waardoor de enzymen in de cel gemakkelijk actief blijven. Deze breken de afvalstoffen af waardoor de cel schoon blijft.

Vacuole

Blaasje waar afvalstoffen tijdelijk opgeslagen kunnen worden totdat ze verwerkt kunnen worden en uiteindelijk afgebroken.

Cytoplasma

Het cytoplasma is de vloeistof waar alle onderdelen van de cel in liggen. Het cytoplasma zorgt ervoor dat het gemakkelijk is om bepaalde stoffen te vervoeren door de cel heen.
© 2008 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biologie: Bouw van de celAlle organismen zijn opgebouwd uit één of meer cellen. Over het algemeen zijn alle organismen die we met het blote oog k…
Celorganellen in een eukaryootAlle organismen, of het nu planten, schimmels, honden of mensen zijn bestaan uit cellen. Dit is dan ook het kleinste lev…
Waaruit bestaat een cel?Waaruit bestaat een cel?Ons lichaam bestaat uit cellen. Wat ooit begon als één cel (de eicel) groeit al snel uit tot meer dan 100.000 miljard ce…
I-cell disease: een lysosomale stapelingsziekteI-cell disease: een lysosomale stapelingsziekteI-cell disease, ook wel Mucolipidosis II (ML II) genaamd, is een lysosomale stapelingsziekte, welke voor kinderen al op…

Klassieke hondensportenVroeger hadden honden een duidelijke taak in en rond het huis. De meeste rassen werden zelfs speciaal voor een bepaalde…
Sonar ontdekte monster van Loch NessSonar ontdekte monster van Loch NessIn de zomer van 1933 zag het echtpaar Spice een verschrikkelijk monster. Het monster had volgens het echtpaar een prooi…
Rakker126 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.