Poep is altijd hip!

Poep is altijd hip! Drollen en keutels, je hebt ze in alle soorten en maten. Van microscopisch kleine uitwerpselen, tot aan reusachtige bergen ‘geluk’ die de olifant moeiteloos uit zijn voluptueuze achterste perst. Vervolgens strijken er vogeltjes op neer. Die hebben wel door dat er in poep een feestmaaltje schuilgaat. De plantaardige vlaaien van olifanten (en van andere planteneters), zitten namelijk bomvol onverteerde plantendelen, en daarvan kunnen kleine dieren nog heel lekker smikkelen.

Een wereld vol drollen

Geloof het of niet, maar feitelijk leven we in een wereld vol drollen. Elk levend diertje eet zich het schompes en poept. Poep is trouwens goed voor de grond. Het maakt de bodem vruchtbaar en planten snoepen dus ook van de poep. Sterker nog, de bomen zijn groot geworden, mede dankzij poep. Alle groenten die we eten? Groot en groen geworden, mede dankzij poep.

Een graantje meepikken van poep

In poep van dieren die granen eten, zitten vaak nog onverteerde granen. Haal op die wekker, poep is lekker! Vogels zijn dol op dergelijke drollen. Ze pikken lekker een graantje mee en trekken zich er niets van aan dat hun snaveltjes nog urenlang naar poep ruiken. Kieskeurig zijn ze niet. Ook honden lusten graag poep. Maar zij lusten vooral poep van vleeseters. Interessant als je bedenkt dat honden voor behoorlijk wat poepoverlast in grote steden zorgen. Kunnen deze poepmachines de drollen niet gewoon lekker meteen zelf opeten nadat ze die geworpen hebben?

Waarom stinkt poep?

Poep bestaat voor een groot deel uit bacteriën die eten aan het verteren zijn. Die bacteriën veroorzaken de penetrante geur. Of bacteriën zelf ook kunnen poepen? Jazeker!

De middeleeuwen, een gouden tijd voor poepliefhebbers

Voordat er steden en dorpen waren, poepten mensen gewoon in de vrije natuur. Toen er eenmaal steden en dorpen waren, waren er nog niet direct riolen, en dus poepten mensen in de middeleeuwen gezellig op straat, in steegjes en op achteraf plekjes. Ook poepten mensen wel op emmers in hun huizen. Toen de po eenmaal was uitgevonden, deden mensen hun behoeftes op de po, en ’s morgens was het weleens gewoon een kwestie van het raam openzetten en op straat keilen die drollen. Dat was eigenlijk wel lastig als je net voorbijliep, want dan kreeg je natuurlijk een hele zwik poep met pies over je heen. Hoewel ze in de middeleeuwen niet zo bekakt over poep deden als wij tegenwoordig, vonden de meeste mensen het toen toch ook niet fijn om een pispot over zich heen te krijgen. Daarom hadden ze een foefje bedacht. Als iemand de po uit het raam stak en om kieperde, dan riepen ze luidkeels een of andere kreet, en dan konden de mensen beneden weg rennen, zodat de 'flatsch' met keutels en pies zonder problemen op de grond uit elkaar kon spatten.

Poep op de grond gooien

In de late middeleeuwen werd het verboden om drollen uit het raam te kieperen, er kwam een boete op te staan. Er kwamen secreten, dat waren een soort latrines waar mensen hun po in konden legen. De secreten werden geleegd door werklieden, en de poep werd gebruikt voor bemesting van het land.

Ziektes die door poep kunnen worden overgedragen

De pest is een ziekte die door poep kan worden overgedragen. In poep zitten nou eenmaal heel veel parasieten en bacteriën, en sommigen daarvan zijn gevaarlijk. Ook kunnen bepaalde parasieten diarree veroorzaken, en dan heb je last van mega dunne poep.

Waarom zijn drollen bruin?

Poep is bruin omdat er door de poep heen oude rode bloedcellen zitten, die door het lichaam als afval worden afgevoerd.
Soms kan een drol ook wit zijn, dat is een indicatie dat de galblaas niet goed werkt.

Champignons met poep, hm… lekker!

Champignons groeien op poep. Ze lusten niets anders. Ze groeien niet op mensenpoep, dat zou te ongezond zijn, maar op paardenpoep. Je kunt champions daarom ook altijd het beste goed afboenen met een schone theedoek, en dan verhitten voordat je ze eet.

Poep, kak, poep, kak, en nog eens poep…

Een mens die ongeveer 75 jaar oud wordt, produceert waarschijnlijk tussen de 5000 en 8000 kilo poep in zijn leven. Het is niet te overzien hoeveel poep er wereldwijd geproduceerd wordt. Er wordt zoveel poep geproduceerd, dat er te veel kak op moedertje aarde is. Toch kunnen mensen nog wel wat zinvols doen met al die bolussen. Ze hebben ontdekt dat bacteriën die in de poep leven, onder bepaalde omstandigheden heel veel mini windjes gaan laten. En al die scheetjes samen vormen een enorme hoeveelheid biogas wat gebruikt wordt als brandstof voor energiebedrijven.

Zo zie je maar weer, poep is altijd hip!
© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenbelasting, rechtvaardig of niet?mijn kijk opHondenbelasting, rechtvaardig of niet?Hondenbelasting werd bedacht in de middeleeuwen. In die tijd bestond er nog hondsdolheid en ook gaven de vele honden hee…
Wat weet u over poep en poepen? Enkele feiten op een rijWat weet u over poep en poepen? Enkele feiten op een rijPoepen doen we allemaal, sommigen mensen poepen elke dag en anderen enkele keren per week. Toch rust er nog een behoorli…
Zelfverdediging met poepPoep is vies, dat vindt eigenlijk iedereen. Daarom spoelen we het zo snel mogelijk weg en willen we er alleen maar vanaf…
Pest dodelijk, vooral in de middeleeuwenPest is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie yersinia pestis. De ziekte heeft geheerst van de veertiende to…

Plantaardige weefselkweekWeefselkweek is een techniek om planten snel te vermeerderen. Er zijn echter ook nog andere toepassingen zoals hybridisa…
Co-factoren en co-enzymenCo-factoren en co-enzymenNaast het polypeptide gedeelte hebben veel enzymen ook nog een niet-proteïne component nodig om hun werking te kunnen ui…
Bronnen en referenties
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.